Οι… επιτυχίες του υπουργείου Εξωτερικών

Σκοπιανοί, Ράμα, Ερντογάν και λοιποί γείτονες μας δουλεύουν κανονικά κι εμείς… πανηγυρίζουμε - Προφανώς ο Γιώργος Γεραπετρίτης «χαίρεται» που Ιταλία, Αίγυπτος και Βουλγαρία δεν ζητούν τίποτα από εμάς, προς το παρόν…

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ακούμε και διαβάζουμε για την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα μας. Όπως επίσης ότι πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα και οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα τον κομβικό της ρόλο και το γεγονός ότι αποτελεί μία δύναμη σταθερότητας ούσα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία. Και βέβαια με τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα και με τις ΗΠΑ και με την Γαλλία, αλλά και με το γεγονός ότι προχώρησε σε αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων με την αγορά των τριών φρεγατών και των πολεμικών αεροσκαφών.

Όμως στην γειτονιά μας υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα, τα οποία δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε η κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς με την Τουρκία. Ναι μεν υπογράψαμε τη συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ήδη υπάρχουν τεράστιες ενστάσεις από τη γείτονα χώρα, η οποία αντιδρά με τα θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζει να φτιάξει η Ελλάδα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Και οι ενστάσεις είναι από την Τουρκία ότι δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε αμφισβητώντας επί της ουσίας όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά ακόμη και την κυριαρχία μας. Αν σε αυτό προσθέσουμε το ότι στα σχολικά βιβλία εισέρχεται το μάθημα της γαλάζιας πατρίδας, αλλά και το ότι για το Κυπριακό η Τουρκία δέχεται να συζητήσει μόνο για ένα ντε φάκτο διχοτομημένο νησί, δεν το λες ότι όλα πάνε καλά. Με φόντο, δε, τα παραπάνω εμείς πανηγυρίζουμε για τα δήθεν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο που όμως ούτε αυτά δεν έχουν εξασφαλίσει, καθώς πριν από μερικές ημέρες η Άγκυρα προκάλεσε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα διενεργώντας στρατιωτικές αποβατικές ασκήσεις βόρεια από το νησί της Σάμου στο πλαίσιο της άσκησης «Έφεσος ΙΙ».

Τα Σκόπια μετά τη νέα κατάσταση στην διακυβέρνηση με την εκλογή της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αλλά και του Κρίστο Μιστκόσκι, ηγέτη του VMRO, που προαλείφεται για πρωθυπουργός, κατήργησαν από μόνοι τους την Συμφωνία των Πρεσπών επαναφέροντας μονομερώς τον όρο «Μακεδονία». Κι εμείς πως αντιδράμε; Απειλώντας ότι δεν θα εισέλθουν στην Ε.Ε. Όμως την ίδια ώρα οι πολίτες των Σκοπίων ψήφισαν αντιευρωπαϊκά κόμματα. Άρα μοιάζει σαν να μην τους ενδιαφέρει η Ευρώπη.

Και η Αλβανία

Πιο δίπλα ο Έντι Ράμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, ολοένα και αυξάνει τις προκλήσεις. Ήρθε στην Ελλάδα και όλοι στάθηκαν στο ότι αποθέωσε τη χώρα μας. Έλα όμως που στο Γαλάτσι ο Αλβανός πρωθυπουργός επανέφερε ζήτημα «τσάμηδων». Ένα θέμα που έχει οριστικά μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το επανέφερε ο Ράμα, ο οποίος μάλιστα από το Μιλάνο, προ ολίγων ημερών έκανε λόγο για τα βάσανα των αλβανών στην Ελλάδα. Λες και η Ελλάδα δεν τους περιέθαλψε όταν έφυγαν ρακένδυτοι από το καθεστώς Αλία; Την ίδια ώρα ο Ράμα έχει βάλει στο μάτι τις ελληνικές περιουσίες στη Χειμμάρα, καθώς έχει συμφωνήσει με Ιταλούς επενδυτές για να μετατρέψει την περιοχή σε τουριστικό θέρετρο. Και βέβαια ο εκλεγμένος δήμαρχος της περιοχής Φρέντη Μπελέρης εξακολουθεί να είναι στην φυλακή.

Αλλά και η Λιβύη, όπου μαίνεται ο εμφύλιος και η χώρα στην κυριολεξία υποφέρει, απέστειλε διάβημα, ζητώντας να σταματήσουν οι θαλάσσιες έρευνες στα Ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης επικαλούμενη το Τουρκολιβυκό μνημόνιο!

Και βέβαια να μην λησμονούμε την ιστορία με το Κόσσοβο, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη με την θετική έκθεση της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης παραλίγο να δημιουργήσει οριστική ρήξη στις σχέσεις μας με την Σερβία. Πάλι καλά που Σολτς, Μακρόν και Μελόνι έβαλαν το ζήτημα της ένταξης του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις καλένδες και γλιτώσαμε προσωρινά τα χειρότερα.

Προς ώρας η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Βουλγαρία δεν ζητούν τίποτα από εμάς. Αν αυτό ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης το θεωρεί επιτυχία, τότε του βγάζουμε το καπέλο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα