Οι επενδύσεις χαλαρώνουν τη λιτότητα

Η συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ε.Ε. για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σκληρή λιτότητα μάλλον κάνει καλό στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση εδώ και μία πενταετία και υπό αυστηρή επιτήρηση για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Όμως οι επικρίσεις για το γερμανικό σχέδιο, που εντείνονται από όλες τις γωνίες του πλανήτη, μάλλον θα είναι η ανάσα που ζητάει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Η στρατηγική του πρωθυπουργού, εάν δεν συμβεί κάτι αναπάντεχο, είναι στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και μίας μικρής χαλάρωσης στο εσωτερικό. Μετά από δέκα μήνες, όπου η κυβέρνηση Σαμαρά έλαβε πολλές και επώδυνες αποφάσεις, τώρα το Μαξίμου εκτιμά πως είναι η κατάλληλη εποχή ώστε να υπάρξει μία μικρή χαλάρωση. Κι αυτό διότι τα οικονομικά στοιχεία επιτρέπουν μικρές ελαφρύνσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στην κοινωνία, ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο».
Αυτή η χαλάρωση βέβαια δεν ισχύει για τους υπουργούς, οι οποίοι δέχονται ασφυκτικό πρέσινγκ από το Μαξίμου, ώστε να προχωρήσουν τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα. Εξάλλου, στο Μαξίμου εκτιμούν πως η έκθεση του ΔΝΤ βολεύει αφάνταστα τη χώρα, καθώς ναι μεν ζητά να τηρηθεί το πρόγραμμα, αλλά προτείνει και νέο κούρεμα του χρέους, κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Η τρόικα

Στους μήνες που έρχονται, οι τακτικές επιθεωρήσεις της τρόικας αναμένεται να γίνονται όλο και σε πιο αραιά διαστήματα, ενώ τα οικονομικά στοιχεία και η επίτευξη των στόχων θα επιτρέψουν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, με πρώτη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που εκτός απροόπτου πιθανότατα να ανακοινωθεί από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. τον Ιούνιο.
Παράλληλα θα συνεχιστεί το κυνήγι των επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και να πέσει ζεστό χρήμα στην οικονομία για να αρχίσει να κινείται η αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, με πρώτο αυτό στην Κίνα, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ για τις αρχές ή τα μέσα Ιουνίου προγραμματίζεται και η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, συζητείται και το ταξίδι στη Μόσχα, την οποία ο κ. Σαμαράς είχε επισκεφθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, όπου είχε συναντηθεί και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Πέρα από τα ταξίδια όμως, στους επόμενους μήνες αναμένονται και ανακοινώσεις για την εγκατάσταση πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας, που θα δημιουργήσουν εργοστάσια και μονάδες παραγωγής και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Τα σχετικά επενδυτικά σχέδια επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί οι συμφωνίες με την Cosco, την Hewlett Packard, τη Nokia, τη SAP και άλλες μεγάλες πολυεθνικές.
Στόχος του πρωθυπουργού μετά την αλλαγή του κλίματος για τη χώρα –και εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει κερδίσει το στοίχημα– είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές και να σταθεί μόνη της στα πόδια της πάνω σε ένα ισχυρό οικονομικό αναπτυξιακό υπόβαθρο.

Οι δημόσιοι

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, όλες οι πηγές συμφωνούν πως εντός του τρέχοντος μήνα θα έχουμε τις πρώτες απολύσεις. Μιλάμε για 2.000 υπαλλήλους, οι οποίοι θα απομακρυνθούν, καθώς από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις 25 οργανισμών δεν θα υπάρχουν πλέον αυτές οι οργανικές θέσεις.
Το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και για τον λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αντώνη Μανιτάκη. Για το ζήτημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα