Οι «58» οργανώνονται οι λοιποί ψάχνονται…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η «κίνηση των 58» για την Κεντροαριστερά μπορεί να έχει τις ευχές του Ευάγγελου Βενιζέλου, όμως στην πραγματικότητα έχει ενταθεί ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δημιουργούν τεράστιο ρήγμα στη ΔΗΜ.ΑΡ. Εάν σε αυτό το παζλ προσθέσουμε τις ευλογίες του Σημίτη στην κίνηση, τα όσα γράφει ο γερμανικός Τύπος για την ελληνική Κεντροαριστερά, αλλά και αυτά που δημοσίευσε το Spiegel για επάνοδο στην πολιτική σκηνή του πρώην πρωθυπουργού, δημιουργούν άλλες σκέψεις στα μέλη που μετέχουν στο εγχείρημα.

Ήδη δεν είναι λίγοι εντός των «58», οι οποίοι λαμβάνοντας υπόψη και τα e-mail που αποστέλλονται από όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει να βλέπουν με καλό μάτι πλέον την πρόταση του Γιώργου Φλωρίδη για την ίδρυση νέου φορέα με παράλληλη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Η συγκεκριμένη πρόταση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη και εκ των σκληρών του εκσυγχρονισμού, όταν είχε διατυπωθεί είχε θεωρηθεί ακραία. Όμως καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως πλέον συζητείται με μεγαλύτερη συχνότητα, όχι μόνο μεταξύ των «58», αλλά ακόμη και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν εκφράσει την απαισιοδοξία τους για το μέλλον του Κινήματος.

Προς το παρόν πάντως την κίνηση των «58» επισήμως τη στηρίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΔΗΜ.ΑΡ. έχει δημιουργήσει τεράστιο ρήγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σπύρος Λυκούδης (γραμματέας του κόμματος) είναι υπέρ του διαλόγου, ενώ ο Φώτης Κουβέλης έχει απορρίψει τέτοιο ενδεχόμενο και προτιμά τη συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το σίγουρο είναι ότι την «ευλογεί» και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως τη θεωρεί ως κίνηση αποκλειστικά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Γι’ αυτό και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θα διεκδικήσει τη θέση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν θα είναι κεντρικός ομιλητής στην συνδιάσκεψη που θα διοργανώσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με την Κεντροαριστερά τον Ιανουάριο, για τις επικείμενες Ευρωεκλογές, αλλά και τη συγκρότηση του διευρυμένου ευρωψηφοδελτίου.

Κινητοποίηση…

Από την πλευρά τους η «κίνηση των 58» ετοιμάζουν μία σειρά από εκδηλώσεις επιχειρώντας να πείσουν για την ανάγκη δημιουργίας κοινού φορέα ενόψει των ευρωεκλογών. Εντός του μήνα αναμένονται δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη πρώτα και Αθήνα αμέσως μετά, με τη δεύτερη να παίρνει χαρακτήρα «κεντρικής εκδήλωσης» πριν την εθνική συνδιάσκεψη που καλώς εχόντων των πραγμάτων, προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο και όπως είπαμε θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον Μάρτιν Σουλτς.

Στο μεταξύ η «κίνηση των 58» έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα μικρότερες παρόμοιες εκδηλώσεις σε Χανιά και Θεσσαλονίκη κι επιμέρους συγκεντρώσεις σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας, ενώ χαρακτήρα ανεπίσημων συγκεντρώσεων των κεντροαριστερών δυνάμεων, προσλαμβάνει ξεχωριστά κάθε μία παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Γιαννίτση «Η Ελλάδα στην κρίση».

Την ίδια ώρα, επιμέρους δυνάμεις δείχνουν την επιθυμία συμβολής στην προσπάθεια. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, τέσσερις κινήσεις του χώρου οι «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Πολιτεία», «Μπροστά» και «Πρωτοβουλία Β» είχαν συνάντηση, στην οποία και αποφάσισαν να απευθυνθούν στους «58» με στόχο τον συντονισμό των κινήσεών τους στο εξής. Μετά τις κλειστές εκδηλώσεις σε 30 πόλεις όπου υπάρχουν ομάδες πρωτοβουλίας της «κίνησης των 58», αποφασίστηκε οι τρεις που θα έχουν την οργανωτική ευθύνη (Αθηνά Δρέττα, Νίκος Μπίστης, Σταύρος Λιβαδάς) να προετοιμάσουν δημόσιες εκδηλώσεις, πριν από την ανοιχτή εκδήλωση της Αθήνας. Αποφασίστηκαν ακόμα πέντε θεματικές εκδηλώσεις για την Ευρώπη, το Κράτος Πρόνοιας, το Πολιτικό Σύστημα, το Κράτος και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, αντίστοιχα. Συζητήθηκαν τέλος οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να πάρει ευρύτερο χαρακτήρα η όλη συμβολή του Διαδικτύου, αλλά και των social media.

Ποιο είναι το νέο

Στο μεταξύ η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ταχθεί υπέρ κάτι νέου στον χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι υπέρ της απλής συνένωσης κομμάτων και προσώπων. Ελάχιστοι όμως από τους «58» αποτελούν το νέο, έτσι όπως το εννοεί η πρώην υπουργός. Αντίθετα όλοι συμφωνούν, ότι η ελληνική σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ανασυνταχθεί εάν θέλει να παίξει ρόλο στην μετά Μνημονίου εποχή. Ειδάλλως θα χρεωθεί την κρίση και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης που προήλθε από το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν η κολόνα της Κεντροαριστεράς.

Σίγουρα η πανσπερμία κομμάτων, κινήσεων, ομάδων σκέψης που υπάρχουν στην Κεντροαριστερά επιτρέπουν τόσο στην δεξιά, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούνται οι δύο βασικοί πόλοι του πολιτικού μας συστήματος.

Όλες αυτές οι σκέψεις κυριαρχούν εντός των «58» και αυξάνονται οι υποστηρικτές της ιδέας Φλωρίδη. Το χειρότερο όλων για τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που κινούνται σε αυτό το χώρο είναι ότι και μεταξύ των στελεχών τους ριζώνει αυτή η αντίληψη.

Ακόμη και οι ευλογίες Σημίτη προς την «κίνηση των 58», αλλά και τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία δείχνουν ότι κάτι ετοιμάζεται. Οι Γερμανοί το «βαπτίζουν» κάτι μεγάλο και δυνατό, όμως προς το παρόν η ελληνική κοινωνία δεν δείχνει να ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις. Τουλάχιστον φανερά. Διότι οι δηλώσεις συμμετοχής μέσω διαδικτύου στην «κίνηση» αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ίσως, όπως λένε πολλοί που συμμετέχουν σε αυτό τον διάλογο για την Κεντροαριστερά, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για ένα νέο ξεκίνημα ξεπερνώντας τα υπάρχοντα κόμματα.

 

Ηχηρές υπογραφές

Ήδη η «κίνηση των 58» δημιούργησαν τεράστια ζητήματα στη ΔΗΜ.ΑΡ., την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης έχει αποφασίσει κοινές παρουσίες με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τριακόσια μέλη και στελέχη του κόμματος, που συγκροτούν «τάση» διαφωνούντων κατά της προεδρικής «γραμμής», κατέθεσαν κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή, στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη γραμμή Κουβέλη. Σημειωτέον ότι το κείμενο υπογράφεται και από «λαμπερά» στελέχη και προσωπικότητες, όπως οι καλλιτέχνες Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Μπέζος, Βασίλης Πουλαντζάς και Μπάμπης Τσέρτος, οι δημοσιογράφοι Πόπη Διαμαντάκου, Τέλης Σαμαντάς, Μάκης Διόγος, Μυρσίνη Λιοναράκη. Αίσθηση προκάλεσε ότι το κείμενο υπογράφει και ο γιος του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, Μιλτιάδης. Επίσης, η έκκληση προς τον Φώτη Κουβέλη να αναθεωρήσει τη στάση του υπογράφεται από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., από γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων και τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, Ανδρέα Βαρελά.

Όμως η «κίνηση των 58» έχει θορυβήσει και την Κουμουνδούρου. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απεύχεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η νέα Κεντροαριστερά, διότι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από εκεί και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στη βάση τους, εάν από την «κίνηση των 58» προέλθει ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα