Ο «πόλεμος» του νερού

Ακύρωση της διαδικασίας που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ζητούν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Χουντή, ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης».

Στην ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γελαλής, Ηρώ Διώτη, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνεται ότι «οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτυχία εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη».

Αναφέρουν, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις επαναδημοτικοποιήσεις πολλών δικτύων ύδρευσης τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας». «Ομοίως», συμπληρώνουν, «το Βερολίνο βρίσκεται στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του».

Στην ερώτηση γίνεται λόγος και για δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, απόφαση που αναμένεται να καθαρογραφεί οσονούπω».

Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο «σκόπελο» με το ΣτΕ, ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζει (σ.σ.: απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνας Ξηροτύρη) ότι «κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ και εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επαναξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Αυτή ακριβώς η απόφαση του ΣτΕ είναι, επομένως, «όλα τα λεφτά» στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του δύο εταιρειών ύδρευσης. Κι αυτό γιατί η παραχώρηση σε ιδιώτες του 51% της ΕΥΑΘ και άνω του 30% της ΕΥΔΑΠ δεν είναι απλώς μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές της χώρας, αλλά προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2014. Όπερ μεθερμηνευόμενο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να εκπονήσει (οι πληροφορίες λένε ότι το κάνει ήδη) ένα «plan b» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Ποιο είναι αυτό; Κάποιοι λένε για παράδειγμα ότι ενδέχεται να προτιμηθεί η δοκιμασμένη «συνταγή» των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διάθεση τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών, με το νομικό «παράθυρο» που φέρεται να προκρίνεται να είναι η εκ νέου μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στις κορόνες τις αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος του νερού η κυβέρνηση απαντάει ότι το νερό ως φυσικό αγαθό παραμένει στο Δημόσιο και ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει μόνο τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα