Ο Πιερρακάκης ενέκρινε δαπάνη άνω των 2,6 εκατ. για έργα αποκατάστασης σε κτίρια του ΕΚΠΑ

Καθίσταται αδύνατη η ενεργειακή αναβάθμιση των περισσότερων κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης καθώς παραμένουν χωρίς «τακτοποίηση» στην Πολεοδομία

Έργα αποκατάστασης δρομολογεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στου Ζωγράφου για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων σε βάρος φοιτητών και εργαζομένων.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενέκρινε δαπάνη ύψους 2.699.363,18 € για το σκοπό αυτό, χαρακτηρίζοντας «επείγουσα» την αντικατάσταση στεγών αμιάντου στα δύο κτίρια Ενέργειας, στο κτίριο ΙΙ του ΜΙΘΕ καθώς και στο Κλειστό Γυμναστήριο. Εκτός του αμίαντου, οι στέγες «μπάζουν» νερά λόγω κακοκαιρίας Daniel.

Την ίδια στιγμή, είναι αδύνατη η ενεργειακή αναβάθμιση των περισσότερων κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης καθώς παραμένουν χωρίς «τακτοποίηση» στην Πολεοδομία.

Άμεσης ανακαίνισης χρήζουν οι φοιτητικές εστίες, οι οποίες βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση – επιτακτική η ανάγκη να ‘τρέξει’ τις διαδικασίες ανακαίνισης το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αφορά σε εργασίες για την αντικατάσταση των στεγών από αμίαντο των δύο κτιρίων Ενεργείας, του κτιρίου ΙΙ του ΜΙΘΕ και του Κλειστού Γυμναστηρίου στην Πανεπιστημιούπολη, οι οποίες κρίνονται απόλυτα αναγκαίες για την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων.

Οι στέγες στα κτίρια Ενέργειας, ΜΙΘΕ ΙΙ και Κλειστού Γυμναστηρίου είναι από φύλλα αμιαντοτσιμέντου, το γνωστό ΕΛΛΕΝΙΤ. Όπως ορίζουν οι οδηγίες της ΕΕ, το συγκεκριμένο υλικό είναι επικίνδυνο για τους χρήστες. Επίσης, μετά την κακοκαιρία Daniel, έχουν προκληθεί φθορές με αποτέλεσμα να γίνεται εισροή υδάτων.

Τα ανωτέρω προβλήματα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνολική αντικατάσταση των στεγών αντί για απλές επισκευές στα συγκεκριμένα σημεία, που εμφανίζουν προβλήματα. Με την Υπουργική Απόφαση, η νέα επιστέγαση των κτιρίων θα γίνει από πετάσματα τύπου sandwich από γαλβανισμένη λαμαρίνα με πλήρωση πολυουρεθάνης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΕΚΠΑ, «πρόκειται για ένα τεχνικό έργο, όπως άλλα 20-30, που τρέχουν παράλληλα. Οι στέγες των συγκεκριμένων κτιρίων όντως έχουν αμίαντο. Ωστόσο, από τις μετρήσεις, που έχουν γίνει από το ΕΚΕΦΕ ”Δημόκριτος”, δεν προέκυψε επιβάρυνση του περιβάλλοντος – ο αμίαντος καθίσταται επιβλαβής όταν κοπεί ή σπάσει, οπότε και αρχίζει να εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Αν και δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ο αμίαντος υπάρχει. Οπότε, αφενός λόγω της προβληματικής κατασκευής, που περιέχει αμίαντο, αφετέρου λόγω της εισροής υδάτων μετά τη θεομηνία Daniel, η τεχνική υπηρεσία του ΕΚΠΑ έκρινε ότι πρέπει να γίνει συνολική αντικατάσταση των στεγών».

Χωρίς τακτοποίηση τα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου

Χωρίς «τακτοποίηση» παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ενεργειακή τους αναβάθμιση. Την ίδια στιγμή, οι συνθήκες στις φοιτητικές εστίες είναι κακές, χωρίς να ‘αναλαμβάνει δράση’ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα του ΕΚΠΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφεραν στο protothema.gr ότι «τα περισσότερα κτίρια στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου δεν έχουν οικοδομική άδεια, που να συνάδει με την τρέχουσα νομοθεσία. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να γίνουν κανενός είδους εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, όπως μόνωση, επειδή δεν μας δίνει άδεια η πολεοδομία. Αποτέλεσμα; Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Ούτε ένα ασανσέρ δεν είμαστε σε θέση να προσθέσουμε, γιατί απαιτείται άδεια… – φαύλος κύκλος».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν «βγαίνει ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αλλά δεν μπορούμε να εντάξουμε αυτά τα κτίρια, γιατί δεν είναι ‘τακτοποιημένα’! Πρόκειται για σχεδόν 350.000τμ, που χρήζουν ”τακτοποίησης”».

Με βάση τα προαναφερθέντα, θα αναρωτηθεί κανείς εάν τίθεται θέμα ασφάλειας για τους φοιτητές. «Η πλειονότητα των κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη, χτίστηκε στη δεκαετία του ’70. Οι μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων τότε, ήταν μεν νόμιμες και σύμφωνες με τις προδιαγραφές της εποχής, σε σχέση με την ασφάλεια των κτιρίων και τη στατική τους επάρκεια. Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα είναι στην πρόσβαση ΑΜΕΑ – επειδή ήταν άλλες οι προδιαγραφές της εποχής – και στο γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ενεργοβόρα κτίρια. Επομένως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας», τονίζουν αρμόδιοι για τα τεχνικά θέματα στο ΕΚΠΑ. «Ωστόσο, επειδή με την πάροδο των ετών, η νομοθεσία περί οικοδομικών αδειών άλλαξε χωρίς να γίνει η αντίστοιχη εναρμόνιση των οικοδομικών αδειών, θα πρέπει να γίνει άμεσα η ”τακτοποίησή τους” στην Πολεοδομία ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ενεργειακή τους αναβάθμιση – αυτή είναι και η πρώτη προτεραιότητα των πρυτανικών αρχών», αναφέρουν.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αφορά στις 4 φοιτητικές εστίες, που στεγάζουν γύρω στα 400-500 παιδιά: κτίρια 40 ετών, χτισμένα με τις προδιαγραφές της εποχής.

Τα χέρια των διοικητικών αρχών «δεμένα». «Η διαχείριση και οι επισκευές των φοιτητικών εστιών ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όχι σε εμάς. Αν και έχουν γίνει δεκάδες αιτήματα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόοδος. Μόνο η μία, δυναμικότητας 120 κλινών, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής. Υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου – αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και δύο, τρία χρόνια. Οι υπόλοιπες φοιτητικές εστίες εξακολουθούν να έχουν πολλά προβλήματα. Ο κλιματισμός είναι σε κακό χάλι – τί θα γίνει με τον καύσωνα;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα