Ο Μπελέρης, η πατριωτική δεξιά και η αφωνία της Ευρώπης για το πλιάτσικο του Ράμα στη Χειμάρρα

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εντάσσουν τον Μπελέρη στην πατριωτική δεξιά, χωρίς αυτό να προκύπτει, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κλείνουν τα μάτια στο πλιάτσικο των περιουσιών των ομογενών στη Χειμάρρα

Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας τον φυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελέχωναν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου έκανε λόγο για απόφαση του πρωθυπουργού, που θα είχε ως στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων της πατριωτικής δεξιάς (;), αφού για τον ίδιο στόχο είχαν γίνει προτάσεις στον Μπελέρη από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τώρα, πώς τεκμαίρεται ότι ο Φρέντι Μπελέρης εντάσσεται στην πατριωτική δεξιά είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, αφού ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας δεν έχει επιδείξει κανένα στοιχείο ότι είχε ενταχθεί σε αυτήν την πλευρά της δεξιάς. Δηλαδή, πολύ απλά μπορεί να ήταν δεξιός ή ακόμη και κεντροδεξιός.

Ο Μπελέρης ήταν ένας εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, που επί σειρά ετών εμπόδιζε την αλβανική κυβέρνηση τού Έντι Ράμα να βάλει χέρι στις περιουσίες των ομογενών που ζουν στην περιοχή αυτή. Με κατηγορίες χωρίς βάση και επιβαρυντικά στοιχεία που δεν αντέχουν σε δικαστική κρίση, ο Ράμα κατάφερε να καταδικαστεί ο Μπελέρης και συγχρόνως να βάλει στη θέση του έναν δικό του δήμαρχο. Προφανώς, τα συμφέροντα των γηγενών Αλβανών για τις περιουσίες των ομογενών ήταν πολύ μεγάλα, γι’ αυτό και όλες οι επίσημες διαμαρτυρίες της ελληνικής κυβέρνησης και οι επισκέψεις πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων στη φυλακή του Φιέρι που ήταν έγκλειστος ο Μπελέρης, καθώς επίσης και οι προσδοκίες τους για δίκαιη δίκη δεν έπιασαν τόπο και αυτό επειδή το κράτος δικαίου στους γείτονές μας είναι κάτι που επανειλημμένως έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει…

Την επόμενη όμως ημέρα, της ένταξης του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., συγκεκριμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων της πατριωτικής δεξιάς, με έναν θιασώτη της, χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά. Απλά και μόνο το επιχείρημα ότι «αφού τον Μπελέρη τον ήθελε η Ελληνική Λύση, σίγουρα θα ήταν της πατριωτικής δεξιάς», ήταν αρκετό κατά τη γνώμη κάποιων ώστε να αντλήσει ψήφους από αυτήν την πλευρά της δεξιάς.

Βέβαια, τη λογική αυτή θα ήταν μάλλον δύσκολο να αποδεχθούν και μαθητές του Δημοτικού, που ως γνωστόν δεν ψηφίζουν.

Μπορεί ο Μπελέρης με την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. να προσελκύσει κάποιους ομογενείς ψηφοφόρους, κάποιους Έλληνες οι οποίοι με την ψήφο τους θα εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο δήθεν κράτος δικαίου της Αλβανίας, αλλά το ότι θα προσελκύσει την πατριωτική δεξιά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Και για να πάμε και στην ουσία του θέματος Μπελέρη, που πλέον ως έγκλειστος στις φυλακές και όχι ως δήμαρχος δεν μπορεί πια να προστατέψει τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα, το ερώτημα που τίθεται είναι τι έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει τις ενέργειες του Ράμα για το πλιάτσικο στις περιουσίες των ομογενών;

Η απάντηση είναι αρνητική, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτηκε ούτε καν να προειδοποιήσει για προβολή βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν σταματούσε άμεσα όλες τις ενέργειες εις βάρος του Μπελέρη και των ομογενών.

Η πολιτική αυτή μπορεί να ήταν ελκυστική για τις σχέσεις μας με τους αμερικανούς, τους γερμανούς και άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμούν την ένταξη αυτή των Αλβανών, όχι όμως και για τον ίδιο τον Φρέντι Μπελέρη, που τελικά θα εκτίσει ολόκληρη την ποινή φυλάκισής του, μάλλον θα εκλεγεί ευρωβουλευτής, και με την ιδιότητα αυτή θα παρακολουθεί από τις Βρυξέλλες το πλιάτσικο στις περιουσίες των δημοτών πρώην ψηφοφόρων του, από ένα καθεστώς με ανύπαρκτο κράτος δικαίου.

Αντίθετες εισηγήσεις

Η απόφαση του πρωθυπουργού δεν ήταν εύκολη και γι’ αυτόν τον λόγο πάρθηκε πραγματικά την τελευταία ημέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στα χέρια του αντίθετες εισηγήσεις. Από τη μία ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας. Κι όπως έλεγε, «η υποψηφιότητα Μπελέρη θα στείλει μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεν παίζει». Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας διατηρεί στενή φιλία με τον Μπελέρη και τον είχε επισκεφθεί και στις φυλακές τού Φιέρι. Το προηγούμενο Σάββατο, ο υιός Μπελέρη, Πέτρος, περνούσε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα δεκαήμερο την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Όχι για ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη, αφού ο πρωθυπουργός δεν ήταν καν στην Αθήνα, αλλά για συζήτηση με τρία άλλα στελέχη. Συγκεκριμένα, με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Θάναση Νέζη – τρία πρόσωπα που βρίσκονταν στο κλαμπ των υποστηρικτών της συμπερίληψης Μπελέρη στην ευρωλίστα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ναι μεν ο Μπελέρης δήλωνε νεοδημοκράτης, αλλά ουδείς μπορεί να τον κατατάξει ως άνθρωπο της λαϊκής δεξιάς.

Την μπάλα στην εξέδρα το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η άλλη εισήγηση ήταν από το υπουργείο Εξωτερικών. Τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά περισσότερο η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ήταν αρνητικοί στην υποψηφιότητα του Μπελέρη, κάνοντας λόγο αναταραχή στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας και ειδικά με τη Γερμανία. Και αυτό επειδή η Αλβανία είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηματολογήσει για παρέμβαση της Ελλάδας στα εσωτερικά ζητήματα μίας γείτονος χώρας. Μάλιστα, η κα Παπαδοπούλου ισχυριζόταν ότι η καταδίκη Μπελέρη από ευρωπαϊκό θέμα μετατρέπεται σε διμερές. Μάλλον η Κυρία Υφυπουργός πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι χαμηλού νοητικού επιπέδου.

Πότε πού και σε ποιο όργανο της ευρωπαϊκής ένωσης συζητήθηκε ως θέμα η υπόθεση της καταδίκης του εκλεγέντος δήμαρχου Μπελέρη;

Αν συζητήθηκε ποια απόφαση ελήφθη και πως παράγει αποτελέσματα η απόφαση αυτή;

Με την έκτιση όλης της ποινής του;

Με το διορισμό δημάρχου στη Χειμάρρα πού επέλεξε Έντι Ράμμα και που έχει ήδη αρχίσει να βάζει χέρι στις περιουσίες των ομογενών;

Θα ήταν ποιο ειλικρινής η Κυρία Υφυπουργός αν έλεγε ότι η κυβέρνηση βάζοντας σε μια ζυγαριά την καταδίκη του Μπελέρη και τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα και από την άλλη την σφοδρή επιθυμία της Αμερικής και της Ευρώπης να ενταχθεί η Αλβανία στην ευρωπαϊκή ένωση, δεχτήκαμε τη δεύτερη εκδοχή, χρυσώσαμε το χάπι με την ένταξη του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο και ποιήσαμε την ήσαν για τους ομογενείς στη Χειμάρρα

Στην ομιλία του, πάντως, μετά την παρουσίαση των 42 υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να ξεχωρίσει τον Φρέντι Μπελέρη από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του, υποστηρίζοντας ότι το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο είναι ένα κολάζ ανθρώπων που έχουν να πουν κάτι στην κοινωνία με τη δουλειά τους, την προσωπικότητά τους, την προσφορά τους. Τουναντίον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, δείγμα ότι η συσπείρωση της κομματικής βάσης ακόμη δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. «Θέλω, λοιπόν, όλες και όλοι μαζί να πάρουμε τις εκλογές πολύ στα σοβαρά. Να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο. Να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιονδήποτε λόγο, και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ώρα να εκδηλώσουν μία επιμέρους δυσαρέσκεια, αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν τη μεγάλη εικόνα. Πόσω μάλλον σε μια εποχή όπου τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η λαϊκή δεξιά

Σύμφωνα με πολλά στελέχη του Μαξίμου «η επιλογή του Μπελέρη ως υποψηφίου ευρωβουλευτή είναι μία κίνηση για να αφυπνιστεί η λαϊκή δεξιά», η οποία δείχνει μια αποστασιοποίηση. Όμως επαναλαμβάνουμε ότι είναι κάπως αυθαίρετο να κατατάσσουμε έναν ομογενή ως στέλεχος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς. Είναι σαφής η προσπάθεια της παράταξης να στήσει αποτελεσματικά αναχώματα στις διαρροές που καταγράφει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις των ημερών, είτε στα δεξιά και πρωτίστως στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, είτε στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε την προεκλογική αυλαία με το βλέμμα του σε αυτές τις εκροές. Και ο πρωθυπουργός ευθέως απευθύνεται στους δυσαρεστημένους της παραδοσιακής βάσης τής Ν.Δ. και τους ζητάει να δουν τη «μεγάλη εικόνα», αφήνοντας στην άκρη παράπονα και στενοχώριες. Από τη μία είναι τα πρόσωπα, από την άλλη η ατζέντα. Με αυτά επιχειρεί η Ν.Δ. να αναχαιτίσει τις απώλειές της προς τα δεξιά. Δεν είναι άλλωστε μόνο ο Μπελέρης. Στη λίστα των 42 υποψηφίων, που παρουσιάστηκαν στο Ωδείο Αθηνών, υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση του… Βορρά, και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης (Βούλα Πατουλίδου, Θανάσης Εξαδάχτυλος, Άντρη Παράσχου κ.ά.), της Κοζάνης (Γιώργος Δακής), της Ροδόπης (Νουρτζάν Σούλογλου, Γιάννης Βερζυγιαννίδης).

Η ατζέντα

Ταυτόχρονα η Ν.Δ. επενδύει σε θεματολογία, η οποία παραδοσιακά χτυπάει ευαίσθητες χορδές στο πιο συντηρητικό ακροατήριο, όπως είναι η προστασία των συνόρων και συνολικά το Μεταναστευτικό, η άμυνα και τα εξοπλιστικά, το δημογραφικό κ.ο.κ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια μάχη μεγάλης σημασίας, «στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της πατρίδας μας», και ειδικότερα στον Μάρτιο του 2020 «όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία απρόκλητη και οργανωμένη εισβολή και υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας». Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή μας άμυνα και στη συζήτηση για κοινή χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και στο δημογραφικό που «δεν αποτελεί μόνο ελληνική πρόκληση, είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και έχει έρθει η ώρα για τα καλά το ζήτημα της πληθυσμιακής μείωσης της Ευρώπης να αντιμετωπιστεί μέσα από πιο συγκροτημένες ευρωπαϊκές πολιτικές».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «σήκωσε» και άλλα θέματα ως σημαντικές προκλήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο (όπως το αγροτικό), και πρόταξε το αφήγημα «του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του προοδευτικού πατριωτισμού». Και ζήτησε από τη «γαλάζια» ομάδα να δώσει τη μάχη κατά της χαλαρής ψήφου.

Επέμεινε εξάλλου στο διακύβευμα της σταθερότητας και απευθύνθηκε στους δυσαρεστημένους από κυβερνητικούς χειρισμούς και επιλογές στη δεύτερη θητεία. «Πολλές φορές ακούω να λένε: “Στείλτε μήνυμα”. Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς», είπε.

 Η εκλογική επιτροπή

Η εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου ήταν ουσιαστικά το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της «γαλάζιας» προετοιμασίας για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Εκείνο που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ευρωκάλπη, με μπαράζ περιοδειών από τους υποψηφίους και με κινητικότητα υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών ανά την επικράτεια. Και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Ήδη ενισχύθηκε και η επιτροπή εκλογικού αγώνα τής Ν.Δ. Ενάμιση μήνα μετά τη συγκρότησή της, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μίνι λίφτινγκ, εν πολλοίς αναγκαστικό, καθώς μετά την «έξοδο» από το Μαξίμου του Γιάννη Μπρατάκου προέκυψε κενό στην κεφαλή της «γαλάζιας» επιτροπής.

Αυτή αποτελείται πλέον από 34 μέλη (τα 11 είναι βουλευτές), με επικεφαλής τον βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ορίστηκε στη θέση του Μπρατάκου, επιβεβαιώνοντας την έμφαση που δίνει η Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα και τα ανοίγματα που θέλει προς τα ακροατήρια με πατριωτικές ευαισθησίες. Δεν ήταν όμως η μοναδική προσθήκη. Δημιουργήθηκαν άλλες δύο θέσεις ειδικά για τον συντονισμό και την οργάνωση των «γαλάζιων» προεκλογικών κλιμακίων που θα οργώσουν τη χώρα.

Τα πόστα αυτά ανέλαβαν ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Γιώργος Κατσαούνος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που έχουν εμπειρία στο παρασκήνιο της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το 2023 ο Κατσαούνος είχε αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία και ο Ιωαννίδης την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Οι απώλειες

Την ίδια ώρα που η εκλογική επιτροπή αναλαμβάνει να προωθήσει το κυβερνητικό έργο και να πείσει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους να μην απέχουν, στο Μαξίμου αναλύουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ότι η πίεση προς την κυβέρνηση είναι αυξανόμενη. Από τις αρχές τού 2024 μέχρι σήμερα το κυβερνών κόμμα καταγράφει σταθερά απώλειες στην πρόθεση ψήφου (της τάξης των τριών – πέντε μονάδων, ανάλογα με την εταιρεία μετρήσεων) και διαπιστώνει απευθείας ροές προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, προς τα αριστερά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, και στα χαμηλότερα της δεξιάς πολυκατοικίας, κυρίως στην Ελληνική Λύση. Το κλισέ περί χαλαρής κάλπης δεν αντιμετωπίζεται… χαλαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το μαρτυρά το επίμονο αίτημά του να μείνουν έξω από τις ευρωεκλογές «πειράματα» και «αδράνεια». Αντιμετωπίζεται ως νάρκη που πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε η Ν.Δ. να γλιτώσει από καλοκαιρινά, πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να της προκαλέσουν αμηχανία έως κλυδωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, παίρνοντας πάνω του την προεκλογική κούρσα, θέλει επί της ουσίας να ακυρώσει το έτερο κλισέ –μία προσώρας ενισχυόμενη δημοσκοπικά τάση– περί ψήφου διαμαρτυρίας. Παρ’ ότι στις 9 Ιουνίου δεν κρίνεται η κυβερνησιμότητα της χώρας, κάθε κομματικό επιτελείο μιλάει για κρίσιμη πανελλαδική κάλπη που θα κλείσει το σερί «μαχών» από τον Μάιο του 2023.

Όσο και αν οι «γαλάζιοι» επιμένουν ότι «στη βάση σου δεν ανοίγεσαι, εκεί βασίζεσαι», είναι εμφανή τα μηνύματα αφύπνισης προς την παραδοσιακή νεοδημοκρατική βάση, προς όσους δηλώνουν παραπονεμένοι έως πληγωμένοι από κυβερνητικές επιλογές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δει δεξιά ψήφο δυσφορίας. Δεν εκπλήσσει κανέναν ούτε το ότι ο προεκλογικός σχεδιασμός τής Ν.Δ. εστιάζει στον Βορρά όπου εμφανίζεται ενισχυμένος ο «δεξιός λαϊκισμός», ούτε το ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από τη Δυτική Θεσσαλονίκη νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «πατριωτισμού στην πράξη» και «ψευτοπατριωτισμού». Ευθέως απευθύνθηκε σε όσους κοιτάζουν δεξιότερα, ετοιμάζοντας μήνυμα στη Ν.Δ. με αναφορές στα εξοπλιστικά, στη φύλαξη των συνόρων, στη συμβολική απόφαση, όπως ανακοίνωσε, να μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Οι μετριοπαθείς και οι αποχές

Το δεύτερο κρίσιμο για τη Ν.Δ. ακροατήριο είναι οι μετριοπαθείς του Κέντρου, ένα μέτωπο «λογικής» χωρίς έντονες κομματικές ταυτίσεις, που δυσαρεστείται από κυβερνητικές αρρυθμίες. Το τελευταίο γκάλοπ τής Alco μέτρησε μετακινήσεις ψηφοφόρων τής ΝΔ τόσο προς τον Νίκο Ανδρουλάκη (2%), την ώρα που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να παίζει θεσμικά επιχειρώντας από την πλευρά του διαχωριστική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου (3%). «Να συναντηθούμε ξανά», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός προ ημερών στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. στο Ζάππειο «με όσους συμπορευτήκαμε στο σωτήριο κίνημα του Μένουμε Ευρώπη».

Και με στόχο να επαναπροσεγγίσει την ευρύτερη «συμμαχία» που τον στήριξε το 2023, επενδύει στην προβολή του ίδιου και της κυβέρνησής του ως υπεύθυνης δύναμης κόντρα στον «λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι», στο μήνυμα της σταθερότητας, στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών προκλήσεων, στην καταγγελία αντιφάσεων της αντιπολίτευσης.

Άλλη μία κατηγορία που προβληματίζει Μαξίμου και Πειραιώς είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί, αλλά για διάφορους λόγους τείνουν προς την αποχή, θεωρώντας μεταξύ άλλων ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών δεν είναι τόσο ισχυρό για τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Μέχρι την τελευταία στιγμή είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ. θα δίνουν τον αγώνα κινητοποίησης των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. «Μην αντιμετωπίσουμε τις εκλογές αυτές αψήφιστα. Να κινητοποιηθούμε, μπορούμε να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα» είναι κάτι που θα ακουστεί κι άλλες φορές από τα χείλη του πρωθυπουργού το επόμενο δίμηνο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα