Ο Μακρόν ψηφίζει «δαγκωτό» Ντράγκι

Διεργασίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν, με την Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν να έχει μειωμένες πιθανότητες

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Λουξεμβούργιος Νικολά Σμιτ (Σοσιαλιστές), ο Ιταλός Σάντρο Γκότζι (από το κόμμα Μακρόν και τους Φιλελεύθερους), η Γερμανίδα Τέρι Ρέντκε (Πράσινοι) και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά) είναι οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ελπίζοντας ότι οι σχηματισμοί που τους υποστηρίζουν θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό ότι κανένας από τους πέντε προαναφερόμενους δεν πρόκειται να ηγηθεί της Κομισιόν την επόμενη πενταετία. Μία κρίσιμη πενταετία για την Ευρώπη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος και από την Ρωσία, αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης η Γηραιά Ήπειρος χρειάζεται κι ευελιξία κι ένα πρόεδρο, ο οποίος να μπορεί να σταθεί ως ίσος προς ίσος με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι δύο πιο ισχυροί πόλοι της Ε.Ε. ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο συζήτησαν και το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν. Ήδη η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Όπως επίσης και το πρόσφατο κάλεσμα της Μαρίν Λεπέν στην Τζόρτζια Μελόνι για συμπόρευση στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν  δύο ακροδεξιές παρατάξεις. Η μία είναι το ECR (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανήκει το γαλλικό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το ολλανδικό PVV του Γκερτ Βίλντερς και το γερμανικό AfD. Το άλλο ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα είναι το ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) στο οποίο μεταξύ άλλων ανήκει το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας), το Ισπανικό Vox, το γαλλικό Reconquete του Ερίκ Ζεμούρ και το πολωνικό κόμμα PiS. Η πρόταση της Λεπέν με την Μελόνι είναι να συνεργαστούν οι δύο ακροδεξιές παρατάξεις ποντάροντας στη  ραγδαία αύξηση των δυνάμεων τους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες. Οπότε Μακρόν και Σολτς αναζητούν έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει ειδικό βάρος για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα προτιμούσε τον Μάριο Ντράγκι, κάτι που ανέφερε σε δηλώσεις του και ο ευρωβουλευτής του κόμματος του Γάλλου προέδρου, Πασκάλ Κανφέν: «Η Γαλλία και όλο το προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελε ο Ντράγκι να παίξει ρόλο». Φήμες θέλουν τον Γάλλο πρόεδρο να ελίσσεται παρασκηνιακά προκειμένου να τοποθετήσει τον Ντράγκι στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. Τα γαλλικά σχέδια ανάδειξης του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας απαιτούν λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.

Η Γαλλία συμπορεύεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος επιθυμεί την αναστολή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων με στόχο τη χρηματοδότηση εκ βάθρων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Ευρωπαίος πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται σημαντικός σύμμαχος της γαλλικής κυβέρνησης στη νέα μάχη της. Δηλαδή τη συγκέντρωση πολλών τρισ. ευρώ για την κάλυψη της τεχνολογικής απόστασης που χωρίζει την Ε.Ε. από τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις, Κίνα και ΗΠΑ. «Διαθέτει την κατάλληλη αξιοπιστία για να πείσει άλλες χώρες για την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κανφέν. Η ενδεχόμενη πρόθεση της Γαλλίας να στερήσει την ηγεσία της Κομισιόν από τη Φον ντερ Λάιεν θα προκαλέσει όμως αναταραχή στις ευρωπαϊκές πολιτικές ισορροπίες.

Μοιρασιά

Ο έτερος ισχυρός πόλος της Ε.Ε. ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει την δυνατότητα να πείσει τους Σοσιαλιστές να στηρίξουν τον Μάριο Ντράγκι, ενώ η επιλογή του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού θα φέρει ένα καίριο πλήγμα στην ακροδεξιά, καθώς και η Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να πειστεί χάρη στα πλεονεκτήματα ύπαρξης Ιταλού προέδρου στην Κομισιόν. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι απλό, καθώς θα πρέπει να μοιραστούν κατά τέτοιο τρόπο οι θέσεις στη νέα διοίκηση της Κομισιόν, ώστε οι τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις να μείνουν ικανοποιημένες. Για παράδειγμα οι Σοσιαλιστές επιθυμούν ο αντικαταστάτης του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προέρχεται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Εάν ο Μακρόν πείσει τον Σολτς για τον Ντράγκι, τότε είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να είναι από το ΕΛΚ και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι τρεις μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες της Ευρώπης βγάζουν εκτός παιχνιδιού την ακροδεξιά.

Το βέβαιο είναι ότι η Γαλλία θα επιμείνει μέχρις εσχάτων για τον Μάριο Ντράγκι, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν τον θεωρεί ως τον άνθρωπο-κλειδί για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Επίτροπος Ανταγωνισμό. Δηλαδή να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, σχεδόν προεδρικές. Να είναι κάτι παραπάνω από αναπληρωτής πρόεδρος της Κομισιόν και να τρέχει μόνος του ει δυνατόν τα ζητήματα της οικονομίας. Σε έναν τέτοιο ρόλο ο Ντράγκι θα ήταν ιδανικός, σύμφωνα με το Παρίσι. Ο Ιταλός οικονομολόγος θεωρείται ότι διέσωσε το ευρώ στην οικονομική κρίση του 2010, αφού δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει το κοινό νόμισμα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012. Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία καταθέσεων και επενδύσεων εντός της Ε.Ε. Στην πρόταση αντιστέκεται η Γερμανία.

Ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη. «Όταν ο Ντράγκι κήρυξε αγώνα σωτηρίας του ευρώ πάση θυσία, παραβίασε τη γερμανική δημοσιονομική ορθοδοξία. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή μας μετά τις ευρωεκλογές», λένε οι Γάλλοι.

Τι θέλει ο Σολτς

Η αλήθεια είναι ότι ο Όλαφ Σολτς αν και προέρχεται από τους Σοσιαλιστές δεν είναι και το πιο εύκολο να πειστεί από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Σολτς είναι οπαδός του political correct και θεωρεί ότι πρέπει να ηγηθεί της νέας ηγεσίας της Κομισιόν ο νικητής των ευρωεκλογών. Όπως αναφέρουν πηγές από το Βερολίνο δεν είναι ζεστός με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Την θεωρεί λίγη, αλλά από την άλλη θα ήθελε ένα Γερμανό σε θέση-κλειδί στα ευρωπαϊκά όργανα. Για το σκεπτικό του Σολτς θα ταίριαζε περισσότερο ο Μαρκ Ρούτε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Ο Ρούτε-μπορεί να ανήκει στο ΕΛΚ-αλλά είναι της ίδιας οικονομικής φιλοσοφίας με τον Καγκελάριο, που επιδιώκει την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ρούτε προαλείφεται για την θέση του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ και ήδη έχει λάβει όπως λέγεται το χρίσμα από τις ΗΠΑ.

Μία καλή λύση για την προεδρία της Κομισιόν η πλευρά της Γερμανίας θεωρεί και τον νυν πρωθυπουργό της Πολωνίας και πρώην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ντόλαντ Τουσκ. Όμως ο πρώην αντιπρόεδρος εξελέγη προ ολίγων μηνών στην ηγεσία της Πολωνίας και σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλουν οι Γερμανοί να επανέλθει η γειτονική τους χώρα στα χέρια του Ματέους Μοραβιέτσκι και να έχουν δίπλα τους άλλο έναν Όρμπαν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα