Ο Κυριάκος ζαλίζει τον Αλέξη και «μετράει» το ρίσκο με τις κάλπες

Ημέρα με την ημέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, όπως συμφωνούν όλοι οι δημοσκόποι και οι αναλυτές βγαίνει παντοδύναμος από τη διπλή κρίση –αυτήν της πανδημίας αλλά και των μεταναστευτικών ορδών του Ερντογάν–, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο ίδιο διάστημα ο χαμένος της υπόθεσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε κάθε πρωθυπουργό κάθεται και μία τουλάχιστον στραβή στη βάρδιά του. Το ίδιο συνέβη και στον Τσίπρα, το ίδιο έγινε και στον Μητσοτάκη. Κι όμως, η αντίδραση ήταν διαφορετική. Στη διαχείριση των κρίσεων φαίνεται και το μέταλλο του ηγέτη. Διότι ο ηγέτης πρέπει να προβλέπει. Ο κ. Τσίπρας προκάλεσε μόνος του την κρίση με την απόφασή του για δημοψήφισμα το 2015 και, όπως θυμούνται οι τότε αρχηγοί των κομμάτων που μετείχαν στη σύσκεψη κορυφής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έμοιαζε να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και χαμογελούσε αμήχανα. Βλέπετε, πόνταρε ότι θα κέρδιζε το «ναι» και δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί τη νίκη τού «όχι». Ταυτόχρονα ο τότε συνέταιρός του, Πάνος Καμμένος, έβριζε τους δανειστές μη έχοντας καταλάβει τι έχει συμβεί. Ενώ ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που επέτρεψε το ανοσιούργημα του δημοψηφίσματος, ικέτευε τηλεφωνικά τον Φρανσουά Ολάντ να μας σώσει από την έξοδο από το ευρώ και τον ίδιο από βέβαιο σούβλισμα, γα την απάθεια που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα.

Την τότε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα τη θυμούνται μέχρι τα βαθιά τους γεράματα (και φυσικά την εικόνα του κ. Τσίπρα) οι μετέχοντες. Δηλαδή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (προσωρινός πρόεδρος τότε τη Ν.Δ.), η Φώφη Γεννηματά (πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης), ο Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής του Ποταμιού) και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ).

 Η κοροϊδία με το Μάτι

Όμως και με την τραγωδία στο Μάτι ο κ. Τσίπρας με τη συμμετοχή του στη βραδινή σύσκεψη επιχείρησε να παραπληροφορήσει τους πολίτες. Όπως το ίδιο έκανε και λίγα 24ωρα αργότερα, όταν έβαλε τους υπουργούς του με χαζοχαρούμενο ύφος να ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν τέλεια περίφημη συνέντευξη Τύπου, που προκάλεσε ακόμη και τους πλέον απαθείς πολίτες. Τότε που ο Νίκος Παππάς με κάποιες φωτογραφίες δήθεν από το διάστημα θέλησε να μας πείσει ότι για την φωτιά ευθύνονταν οι κλιματικές συνθήκες ίσως και ο ΕΤ ο εξωγήινος από την ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Και το χειρότερο για τον Τσίπρα δεν ήταν μόνο η προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες, αλλά όταν είδε πως απέτυχε αυτό το εγχείρημα κρύφτηκε και φόρτωσε όλες τις ευθύνες στους από κάτω. Μάλιστα, έστησε και επίσκεψη στο Μάτι όπου τον υποδέχθηκε η μαυροφορεμένη κάτοικος της περιοχής Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία κατά διαβολεμένη σύμπτωση ήταν διευθύντρια του γραφείου του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Κι επίσης από άλλη διαβολεμένη σύμπτωση ανέλαβε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τον Φεβρουάριο του 2019 αντικαθιστώντας την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είχε επιλεχθεί για να είναι υποψήφια για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στις κρίσεις του Έβρου και του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τους στρατιώτες του. Πέραν των γνωστών (όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) ανέδειξε και νέα πρόσωπα. Όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Άκης Σκέρτσος. Και βέβαια εν μέσω αυτής της μάχης ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε αξιολόγηση και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για όλο το υπουργικό συμβούλιο. Για το ποιοι έχουν τα κότσια να μπουν και να τσαλακωθούν στη μάχη και ποιοι σκέφτονται μόνο την επανεκλογή.

Και όπως λένε στο Μαξίμου, «μετά θα λογαριαστούμε». Όχι όμως με τα παρτάλια του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν καριέρα στο διαδίκτυο, αλλά πρωτίστως με υπουργούς που έχουν λάμψει διά της απουσίας τους. «Κάποιοι φοβούνται να υπογράψουν ακόμη αποδείξεις αγοράς για τις πιστωτικές τους κάρτες», λένε πηγές πλησίον του πρωθυπουργού. «Ίσως να σκέφτονται ότι το φθινόπωρο θα πάει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

 Το πικρό ποτήρι

Βέβαια, από την Κουμουνδούρου διαδίδουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αιφνιδιάσει τον κ. Τσίπρα και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Στην κουβέντα εισήλθαν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος –όλων των βαθμίδων– που μπήκαν στον πειρασμό να υποστηρίξουν πως τώρα είναι η ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη να τελειώσει πολιτικά τον Τσίπρα. Έτσι θα κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση στον Έβρο, αλλά και την υγειονομική βόμβα με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πώς, όμως, να πάρει την απόφαση για εκλογές ο πρωθυπουργός, όταν ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει με τον κορωνοϊό; Όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πιθανότατα τον Οκτώβριο θα έχουμε επανεμφάνιση της επιδημίας; «Διαφορετικά, δεν θα μπορεί να σταθεί από τις απεργίες που θα στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει», λένε οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών, ενθυμούμενοι τι τράβηξε Αντώνης Σαμαράς κατά την περίοδο που κυβέρνησε τη χώρα.

«Οι συνθήκες είναι διαφορετικές», τονίζουν με έμφαση όσοι υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο ο κ. Μητσοτάκης να περιμένει και όχι εν μέσω υγειονομικής κρίσης να πάει σε εκλογές, πιθανότατα σε διπλές. Διότι σκέφτονται πως μία τέτοια απόφαση μπορεί να εκνευρίσει τους πολίτες, που τώρα νιώθουν τον πρωθυπουργό κάτι σαν τον πατέρα τους, ή τον μεγάλο αδελφό που πασχίζει να τους προστατεύσει.

 Αλλεπάλληλα χτυπήματα

Ως προς το τελειωτικό χτύπημα στον Τσίπρα, μπορεί να περιμένει. Προς το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπονείται. Περισσότερο θυμίζει πυγμάχο που ζαλίζει τον αντίπαλό του με αλλεπάλληλα ντιρέκτ και κροσέ μέχρι να του δώσει τη μία γροθιά που θα τον ρίξει νοκ άουτ στο καναβάτσο. Και η επικράτηση στο ρινγκ της πολιτικής είναι με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης αποδομεί όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απόλυτα προσηλωμένος στην κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατηγορούσε ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη ως ακροδεξιό. Και μόνο που ο πρωθυπουργός ζήτησε με επιστολή του στον Ντόναλντ Τουσκ (πρόεδρο του ΕΛΚ) τη διαγραφή του κόμματος του Όρμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση με ακρότητες, ούτε ανέχεται να καταλύεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως κάνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που διατηρεί ως διακοσμητική την Βουλή και κυβερνά μόνο με διατάγματα.

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ κατηγορούν από το πρωί έως το βράδυ τον πρωθυπουργό ως νεοφιλελεύθερο που δεν ενδιαφέρεται για τον λαό. Μόνο που οι πολίτες διαπίστωσαν κάτι διαφορετικό. Ο δήθεν νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης έδειξε απίστευτα αντανακλαστικά στην υγειονομική κρίση. Στήριξε εμπράκτως το ΕΣΥ και προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ σε 4.000 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες θα παραμείνει και μετά το τέλος της πανδημίας. Και οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι επί τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τον Τσίπρα είχαν ακούσει τουλάχιστον πέντε φορές να εξαγγέλλονται οι προσλήψεις, που κάποιοι πίστεψαν ότι ο Πολάκης πρόλαβε και προσέλαβε περί των 20.000 ιατρών και νοσηλευτών.

Ο… άκαρδος οπαδός του νεοφιλελευθερισμού Μητσοτάκης διέλυσε τους μύθους με το γενναίο οικονομικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αναγκάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι να προτείνει βελτιώσεις, αλλά να προχωρήσει σε ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που θυμίζει περισσότερο τη ρήση «δώσε και σε μένα, μπάρμπα».

Ακόμη και στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει διαφορά επιπέδου. Ο Τσίπρας αντιγράφει ιδέες ενός αμφιλεγόμενου Γερμανού οικονομολόγου, προκαλώντας τον γέλωτα όταν ισχυρίστηκε να προχωρήσει η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τα άλλα παρτάλια του νότου με αναιμικές οικονομίες στην έκδοση κοινού ομολόγου. Ούτε συνοικιακό παντοπωλείο δεν θα αγόραζε τέτοιο ομόλογο. Και την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης συνάπτει συμμαχίες με ηγέτες από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεζ, ή ο κεντρώος Μακρόν, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανήκει στο ΕΛΚ.

 Η αξιοπιστία και το σχόλιο Λαφαζάνη

Πλέον γίνεται αντιληπτό και από τους αδαείς ότι το κεφάλαιο αξιοπιστίας που έχει σωρεύσει η σημερινή κυβέρνηση της επιτρέπει να αναλάβει και την ανάταξη της χώρας, έπειτα από την υγειονομική καταιγίδα. Οι δυνατότητες που έχει η σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη φάση της κρίσης είναι πολλές. Από το να ζητήσει συναινέσεις και να σχηματίσει ένα «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο, μέχρι να προχωρήσει μόνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι χαίρει της εκτίμησης της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών.

Κάτι που επεσήμανε προ ημερών και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώην συνοδοιπόρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τον κ. Τσίπρα τόνισε: «Κινείται άστοχα και άγαρμπα, και αυτό έχει κόστος. Όχι μόνο πολιτικό, αλλά και προσωπικό. Χάνει συνεχώς. Με την πολιτική του δεν πείθει κανέναν, αφού δεν λαμβάνει υπόψη ότι πίσω του έχει μια κακή κυβερνητική θητεία». Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάτι διαφορετικό να πει όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης απ’ ό,τι λέει η κυβέρνηση. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν πρότεινε τίποτα το ιδιαίτερο, κάτι το εναλλακτικό, όταν η Γερμανία στράφηκε με την πολιτική της κατά του Νότου και κατά της χώρας μας και τις στραγγαλίζει οικονομικά την ώρα που η Ευρώπη αποσυντίθεται.

Η οικονομία είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της οικονομίας

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και αναλώνονται στην εύκολη λύση των υποσχέσεων για διανομή δισεκατομμυρίων ευρώ, της κριτικής αλλά και των αναφορών στο πότε θα λογαριαστούν, η κυβέρνηση διεξάγει έναν διμέτωπο αγώνα. Το πρώτο μέτωπο αφορά στον αόρατο εχθρό της πανδημίας που αγγίζει τη δημόσια υγεία του συνόλου των πολιτών, και το δεύτερο στην επόμενη ημέρα.

Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι καθημερινή. Η κυβέρνηση προχωρά σε day to day διαχείριση, έχοντας λάβει από νωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση της διασποράς και την καμπύλη που αφορά στην πορεία κρουσμάτων, διασωληνωμένων αλλά και νεκρών, παράγοντα καθορισμού και της πολιτικής κατά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, μέρος των οποίων γίνεται υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή, όταν και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία, έχει δηλώσει πως τον ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, η πρόληψη και προστασία των πολιτών και όχι τα δισεκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε και την εντολή να ανοίξει και το «θησαυροφυλάκιο» προκειμένου να διατεθούν πόροι για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αλλά λελογισμένα. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεπικουρούμενο από το Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά την πορεία της χώρας και πράττει αναλόγως, έχοντας σχεδιάσει μέτρα προστασίας και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 «Το κράτος δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του…»

Υπάρχει όμως και η επόμενη ημέρα. Ο ιός θα κάνει τον κύκλο και εφόσον οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού και αυτοπροστασίας, εφόσον η ατομική ευθύνη θέσει τα όρια που απαιτούνται, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και τη λειτουργία του κράτους. Η ύφεση, αναμενόμενη. Το μέγεθος θα καθοριστεί και από τη χρονική διάρκεια της καραντίνας. Και όχι μόνο της ελληνικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τους υπουργούς να προωθούν όσα έχουν προκαθοριστεί. Όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό. Κι όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, «το κράτος δεν μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του». Είναι ενδεικτικό ότι προ ολίγων 24ώρων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου.

Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο αποτελεί μια βασική μεταρρύθμιση. Μέσω αυτού επιδιώκεται η επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν στο ελληνικό σύστημα. Και πέραν όλων εξορθολογίζει και τον Οικοδομικό Κανονισμό.

Επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθηθούν επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού και είναι ενδεικτικές οι γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου το τελευταίο 15νθημερο σχετικά με την κατεδάφιση κτισμάτων, εγκαταστάσεων, συνοδών υποστηρικτικών δομών και κατασκευών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτών. Αποφάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η σημασία της οποίας πλέον είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα