Ο Ευκλείδης ετοιμάζει το σακίδιο του

Σε διατεταγμένη υπηρεσία στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης βρήκε τον δάσκαλο του από τους οργισμένους «Ομπρελίτες»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, την Τετάρτη, αντί να διοργανώσει ένα πάρτι μπάρτσελορ (μία ημέρα πριν από τον γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ), προτίμησε να παραστεί έστω και μέσω skype σε μία κομματική συνεδρίαση, αυτή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας διαπιστώνοντας τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και πόσο δύσκολο κόμμα είναι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ναι μεν μετά από συνεδρίαση δέκα ωρών κατάφερε να περάσει στην ψηφοφορία την πρόταση του για την διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου το τριήμερο 23-25 Φεβρουαρίου, αλλά βγήκε πολλαπλά τραυματισμένος. Και στο τέλος της ημέρας ουδείς ξέρει εάν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 θα είναι αρχηγός ενός οργανωμένου και συντεταγμένου κόμματος, ή ενός αποκόμματος. Η πρόταση Κασσελάκη υπερψηφίστηκε με 20 υπέρ, 10 κατά, 8 λευκά και τρεις αποχωρήσεις. Μιλάμε για μία πύρρειο νίκη, την οποία ουδείς μπορεί να την πανηγυρίσει. Εκτός από κάποιους αφελείς προεδρικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι ο δρόμος ανοίγει.

Όμως αυτό που έμεινε από την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν η προαναγγελία της αποχώρησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ξεγύμνωμα του Παύλου Πολάκη μετά από ομοβροντία της αντίδρασης των στελεχών της Ομπρέλας.

Η ομιλία του κ. Τσακαλώτου ήταν μία προαναγγελία αποχώρησης. Έβγαλε το μαντήλι το ακούμπησε στο τραπέζι και το μόνο που μένει είναι το πότε θα το κουνήσει. Ή κατά άλλους ετοιμάζει το κόκκινο σακίδιο του. Από τα πρώτα λόγια του πρώην υπουργού Οικονομικών όλοι κατάλαβαν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι: «Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες». Επί της ουσίας ήταν ένα μήνυμα προς όλους του Ομπρελίτες, ότι αυτός έχει λάβει τις αποφάσεις του.

Όμως ο κ. Τσακαλώτος άδραξε την ευκαιρία να πει στον Κασσελάκη για ποιο λόγο δεν του έδωσε συγχαρητήρια και τον έκανε όπως λέει και ο λαός μας «ρόμπα». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως γνωστόν εγώ δεν συνεχάρην το νέο πρόεδρο το βράδυ των προεδρικών εκλογών. Έλλειψη αστικής ευγένειας μου είπαν, χωρίς να λείψουν και πάλι οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του Προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;»

Η ειδική αποστολή του Πολάκη

Σε ό,τι αφορά τον τσακωμό των τεσσάρων στελεχών της Ομπρέλας με τον Πολάκη οι αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι Τσακαλώτος, Ξάνθος, Σκουρλέτης, στην κυριολεξία ισοπέδωσαν το νέο υπερσυντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Όλοι κατάλαβαν στην Πολιτική Επιτροπή ότι ο Πολάκης ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Και αυτό διότι το πρωί της Τετάρτης ο Πολάκης έκρινε ως ανεπαρκές το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την αυξημένη τιμολόγηση του ρεύματος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Χαρίτση, πρώην τομεάρχη Ανάπτυξης.

Η σκληρή κριτική του Παύλου Πολάκη συνεχίστηκε και εντός της ΠΓ, αυτήν την φορά με αφορμή τις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, η κριτική για τη μη επαρκή ανάδειξη του θέματος, βάρυνε τους αντίστοιχους Τομεάρχες. Πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της ΠΓ, που ανέφεραν ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε «λαϊκή κατακραυγή». Κατηγόρησαν δε τον Παύλο Πολάκη πως η στάση του  κόστισε στο κόμμα, αφού καλούνταν να απολογηθούν κάθε φορά για τη συμπεριφορά του νυν υπερτομεάρχη. Του χρεώνουν ότι η συμπεριφορά του κόστισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «και έρχεται τώρα και παριστάνει τον τιμητή». Ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρθηκε αρνητικά στην στάση του κόμματος και για το ζήτημα των εμβολίων, αυτήν την φορά κατηγορώντας -έμμεσα- τον κ. Ξανθό. Όμως με στεντόρεια φωνή αντέδρασαν και οι τρεις και μάλιστα εις εξ’ αυτών σηκώθηκε όρθιος δείχνοντας ότι δεν μασάει από τους τσαμπουκάδες του Πολάκη. «Κάθε φορά που πηγαίναμε σε ένα πάνελ προεκλογικά από τα πέντε λεπτά που μας αντιστοιχούσαν τα τρία τα τρώγαμε να δικαιολογούμε τις ασυναρτησίες που έγραφες στα διαδίκτυο. Και αντί να αναλύουμε τις προτάσεις του κόμματος δεχόμαστε ερωτήσεις μόνο για τις μπαρούφες σου» φέρεται να του είπαν οι τρεις που ήταν αποφασισμένοι για όλα.

Κι όλα αυτά μπροστά στον Κασσελάκη που παρακολουθούσε μέσω οθόνης πως σφάζονταν τα στελέχη του κόμματος. Φυσικά το αυτί του Πολάκη δεν ίδρωσε. Εξάλλου όλοι θεωρούν ότι εκτελούσε εντολές. Απλά δεν γνωρίζουν εάν τις εντολές τις έδωσε ο ίδιος ο Κασσελάκης, ή ο Νίκος Παππάς, που προς ώρας φαίνεται ότι ελέγχει την κατάσταση παρασκηνιακά.

Οι βασικές διαφωνίες

Οι δύο βασικές διαφωνίες ήταν γύρω από τα ζητήματα της κομματικής λειτουργίας και της στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ προς την Γάζα. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε αν βομβάρδισε το Ισραήλ το νοσοκομείο στην Γάζα», κάτι που έκανε την συνεδρίαση να θυμίζει Γάζα. Από την πλευρά των στελεχών που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου τέθηκαν -σε κοινή βάση επί του συνόλου των τοποθετήσεων- διαφωνίες για την τοποθέτηση του Κασσελάκη στον ΣΕΒ, οι οποίες είναι επί των ίδιων των προγραμματικών θέσεων του κόμματος.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε και επί των εσωκομματικών πολιτικών ζητημάτων. Πρόκειται για την στάση των στελεχών που στήριξαν δεξιούς υποψηφίους δημάρχους, ενώ σχολιάστηκε ως αρνητικό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το μάλλον ενθουσιώδες μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη από τη Νέα Υόρκη. Τέλος, σκληρά κρίθηκε και η απόφαση περί υπονομευτών της ενότητας, οι οποίοι δεν θα είναι υποψήφιοι ή υποψήφιες με απόφαση -κατά την κρίση- Κασσελάκη.

Ασυμφωνία χαρακτήρων

Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται πριν από ένα καθόλου βελούδινο διαζύγιο. Από τις αυτονομημένες κινήσεις του προέδρου, ως το τις καταστατικές του παραβιάσεις, ως την υποτίμηση ή ακόμη και τον τραμπουκισμό που υφίστανται μέλη και στελέχη, ο δρόμος κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτος παραμένει. Αν προστεθεί στην εξίσωση το απόλυτα ουσιώδες ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του προέδρου και των αριστερών στελεχών, το συνέδριο του Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Αριστεράς.

Μέχρι τότε, πληθαίνουν οι καταγγελίες προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ακόμη και για τις πολιτικές του θέσεις στα εργασιακά, τα εσωκομματικά και, αισίως, στο ζήτημα της πολεμικής σύρραξης στην Γάζα. Προς υπεράσπιση του νέου πρόεδρου, όμως, ισχυρίστηκε ότι «μαθαίνει γρήγορα». Ουδέποτε, όμως, ισχυρίστηκε ότι μαθαίνει και… αριστερά. Οπότε το μόνο που μένει είναι εάν στις ευρωεκλογές ο Κασσελάκης θα είναι αρχηγός ενός συντεταγμένου κόμματος, ή ενός αποκόμματος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα