Ο διπλωματικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υποκριτικές δηλώσεις ή θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις;

Εκατέρωθεν απειλές από τις δύο αντίπαλες δυνάμεις, αλλά στο παιχνίδι των δηλώσεων αρχίζουν πια να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις, ευρωπαϊκές και μη - Οι δηλώσεις Μακρόν, Μπάιντεν, Μπορέλ, Μπερνς υπακούουν σε έναν "δεύτερο" διπλωματικό πόλεμο, που μοιάζει να επιδιώκει να προλάβει ανεξέλεγχτες εξελίξεις

Η προσοχή της διεθνούς κοινότητας παραμένει εστιασμένη στη Μέση Ανατολή και στο τι μέλλει γεννέσθαι σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Μέχρι τώρα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του δεύτερου, οι δύο αντίπαλες δυνάμεις παραμένουν στις απειλές… εκατέρωθεν αλλά σε αυτό το παιχνίδι αρχίζουν πια να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις, ευρωπαϊκές και μη. Οι δηλώσεις υπακούουν σε έναν “δεύτερο” διπλωματικό πόλεμο και περισσότερο θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις.

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τερματισμό των παραδόσεων όπλων στο Ισραήλ, και η επίκληση για «μια πολιτική λύση» μετά από ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα (η επίθεση της Χαμάς έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 2023), σηματοδοτούν την ανησυχία της Δύσης για τις συνέπειες μιας όλο και μεγαλύτερης καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές, με τον ΟΗΕ να εμμένει στην αντίληψή του πως πρόκειται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου,  και σε υποδομές. Μια πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά πυρηνικών ή ενεργειακών εγκαταστάσεων στο Ιράν ανησυχεί ακόμη και τις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ή τον αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Μπερνς να κάνουν συνεχείς δηλώσεις στήριξης του Ισραήλ αλλά και αυτοσυγκράτησης και περιορισμού της δυναμικής των όποιων αντιποίνων. Και μπορεί να μοιάζουν υποκριτικές οι δηλώσεις, όμως ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές και με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες – «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν ήμουν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών»- ο Μπάιντεν οφείλει να είναι προσεκτικός για πολλούς, πέρα και από τους πολιτκούς λόγους.

Για το υποκριτικό του πράγματος παρενέβη με τις δηλώσεις του και ο Μακρόν, λέγοντας: «Θεωρώ πως αυτοί που παραδίδουν όπλα, δεν μπορούν καθημερινά να καλούν, μαζί με εμάς, για κατάπαυση του πυρός».

Ουίλιαμ Μπερνς: «Μεγάλος ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού»

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν στο Ισραήλ να αποφύγει αντίποινα που θα οδηγούσαν σε νέα κλιμάκωση από τους Ιρανούς και υπό τον φόβο ανεξέλεγχτων εξελίξεων. Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν επιθυμούν «ολοκληρωτική σύγκρουση», αλλά, όπως είπε, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού. Αν χτυπηθούν πυρηνικά, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Μάλιστα, είπε πως θεωρεί ότι ενώ η ιρανική επίθεση αποκάλυψε ορισμένους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι δυνατότητες δεν είναι αρκετά ισχυρές, έτσι όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να τις λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη».

Όπως λένε πολλοί, η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς και πως διαθέτει ισχυρό οπλοστάσιο, όπως τεράστιες δυνάμεις διαθέτει και το Ιράν, που την ενισχύει και την κατευθύνει. Ας μην λησμονούμε τις δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν ή της Χεζμπολάχ (π.χ. Araqchi), πως μέχρι τώρα έδειξαν αυτοσυγκράτηση, ενημέρωσαν προκαταβολικά για τις επιιθέσεις και δεν χτύπησαν κατοικιμένες περιοχές.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι ανταλλαγές πυρός.

Οι συνέπειες

Ο Νετανιάχου που έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων σε χώρες και λαούς (οι εκδηλώσεις υπέρ τολυ Ισραήλ δεν ήταν καθόλου αμελητέες στην Ευρώπη -και στη Γερμανία- ή ακόμη και στις ΗΠΑ) και προκακαλεί σε κάποιους, όπως στον αμερικανικό λαό, την εντύπωση πως δεν υπακούει στα κελεύσματα της υπερδύναμης αλλά αντίθετα την παρασύρει σε έναν δεύτερο πόλεμο στον οποίο δεν θα είχε σε άλλη περίπτωση εμπλακεί. Η δήλωση Μπάιντεν ότι η Ουάσινγκτον «προσπαθεί να κινητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσμο» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, μάλλον αδυναμία υποδηλώνει παρά σύνεση.

Οι ΗΠΑ φοβούνται, με αφορμή και την άσκησης που έκαναν πριν από δύο χρόνια δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσομοιώνοντας ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, μήπως χωρίς την κάλυψή τους επιχειρήσουν να την κάνουν πράξη.

Φόβοι για χτύπημα χωρίς τις ΗΠΑ

Οι New York Times σημειώνονουν ότι «ο σκοπός της άσκησης δεν ήταν απλώς να εκφοβίσει τους Ιρανούς. Σχεδιάστηκε επίσης για να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μπάιντεν: Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εκπαιδεύονταν να διεξάγει την επιχείρηση μόνη της, παρόλο που οι πιθανότητες επιτυχίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν οι Ηνωμένες Πολιτείες -με το οπλοστάσιό τους από «bunker busters» 30.000 λιβρών- συμμετείχαν στην επίθεση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρώην και νυν ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναρωτιούνται σιωπηλά αν οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να το κάνουν μόνοι τους, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην ξαναζήσουν μια τέτοια στιγμή».

Το πρόβλημα παραμένει πολιτικό κάτι που έθιξε ο επικεφαλής της CIA; «Αυτό που διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση. Στην τελική, δεν πρόκειται απλά για αγκύλες σε κείμενα, όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Πρόκειται για ηγέτες, που τελικά πρέπει να αναγνωρίσουν ότι «είναι αρκετά», ότι το «τέλειο» σπάνια βρίσκεται στο μενού, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Και τότε πρέπει να κάνεις δύσκολες επιλογές και μερικούς συμβιβασμούς προς το συμφέρον μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας».

Κάτι που επισήμανε και ο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ: «Η Ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί όταν υπάρχει βαθιά ριζωμένο πρόβλημα σε μια περιοχή όπως στη Μ. Ανατολή. Χωρίς έναν ισχυρό συμβιβασμό, χωρίς πολιτική μεταρρύθμιση, εντός της κοινωνίας του Λιβάνου με επικεφαλής τον λιβανέζικο λαό και παράγοντες, χωρίς όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και να κάνει για αυτούς ό,τι πρέπει να γίνει»…

ΦΩΤΟ: OT.gr Newsroom

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα