O σουλτάνος αρέσει πολύ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η μεγαλειώδης νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία με την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, γεννά ερωτήματα για την επόμενη μέρα μιας και η νέα κυβέρνηση έχει αρκετά ζητήματα ανοιχτά.
Καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του Άσαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του Άσαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, μεγάλο στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.
Πάντως σκιές εμφανίζονται όσον αφορά την εκλογική διαδικασία. «Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».
Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».
H συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.
Ομιλία θριάμβου έκανε από την πλευρά του ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην ‘Αγκυρα.
Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει – τρεις φορές – τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία
Επιθετικός από την άλλη εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος στοχεύει σε υπερεξουσίες αν καταφέρει να αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «σχετικό με τη διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής». Ο Ερντογάν εννοούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Τόνισε ότι «το έθνος μας έδωσε ηχηρή απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να ρίξουν μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου τη σκιά των όπλων, των βομβών, της βίας, του αίματος και της τρομοκρατίας».
Η δήλωση αυτή αν θεωρηθεί ως προπομπός του συσχετισμού του φιλοκουρδικού κόμματος με την τρομοκρατία από πλευράς κυβέρνησης κατά τη μετεκλογική περίοδο, μπορεί να ληφθεί υπόψη ως ένδειξη μελλοντικού δικαστικού διωγμού εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
Το δεύτερο μήνυμα των εκλογών, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αφορά το ότι «το έθνος μας δεν ενέκρινε την αδιάλλακτη και ρεβανσιστική στάση που τηρούν εδώ και καιρό το δεύτερο και τρίτο κόμμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, στάση που επανέλαβαν και κατά τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές αυτές». Η δήλωση αφορά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.
Πάντως οι αγορές φάνηκε να χαίρονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Πολύ μεγάλη άνοδο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ κατέγραψε η τουρκική λίρα η οποία
είχε χάσει περισσότερο από 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος όπως και έναντι του ευρωπαϊκού από την αρχή της χρονιάς καθώς η τουρκική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός υψηλού επιπέδου δημόσιων ελλειμμάτων.
Την ίδια ώρα και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε σήμερα με άνοδο μεγαλύτερη του 5%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να εργαστεί με τη μελλοντική τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής όπου καταγράφηκε συντριπτική νίκη του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένει τα πρώτα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή των εκλογών.
“Οι εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, στις οποίες καταγράφηκε αυξημένο ποσοστό συμμετοχής, επαναβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευση του τουρκικού λαού για τις δημοκρατικές διαδικασίες”, ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
Με τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ θέλει η Άγκυρα να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων με αντάλλαγμα χρηματικά μέσα, την ώθηση των συνομιλιών για την υποψηφιότητά της στην ΕΕ και τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας.
Για “μεγάλες προκλήσεις” που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έκανε λόγο από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές και τόνισε το ενδιαφέρον του Βερολίνου να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ‘Αγκυρα σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο κ. Ζάιμπερτ καλωσόρισε την “ειρηνική διεξαγωγή” των εκλογών στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων ως “απόδειξη της προσήλωσης του τουρκικού λαού στην Δημοκρατία”. “Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις μεγάλες προκλήσεις”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο θέμα των Κούρδων, τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και την εσωτερική πολιτική πόλωση.
Τέλος, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον τούρκο ομόλογό του να “συσπειρώσει και να ενώσει” τη χώρα μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.
Στη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε από το Πεκίνο ο πρόεδρος Ολάντ, στο περιθώριο μιας κρατικής επίσκεψης στην Κίνα, οι δύο ηγέτες “εξέτασαν πώς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στο θέμα των προσφύγων και της Συρίας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα