Oι 4 (πρώτες) γκάφες του «νέου» Μαξίμου

Με το… αριστερό ξεκίνησε η κυβέρνηση, ανοίγοντας μέτωπα εκεί που δεν χρειαζόταν και υιοθετώντας ρυθμίσεις οι οποίες μάλλον είναι κοινωνικά άδικες και δεν διευκολύνουν την κατάσταση. Η «χρυσή τομή» αποδεικνύεται δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου που δεν διαθέτει χειρουργική ακρίβεια. Η επόμενη εβδομάδα –και αναλόγως της έκβασης στο Eurogroup– θα αποδειχθεί κρίσιμη τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εσωκομματικά.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Η αγωνία της κυβέρνησης να ενισχύσει τα έσοδα και να μειώσει τα έξοδα από τη μία αλλά και να κλείσει καλές οικονομικές συμφωνίες για τη χώρα, την οδήγησαν σε τρεις μεγάλες γκάφες. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί άλλη μία που προέκυψε από το πουθενά. Και ως επιστέγασμα η κοινωνική δικαιοσύνη ερμηνεύθηκε λάθος, χρεώνοντας σε ήδη γκαφατζή υπουργό άλλη μια αστοχία.

ΓΚΑΦΑ 1η: Η αμφιλεγόμενη ρύθμιση
Η Νάντια Βαλαβάνη και ο Δημήτρης Στρατούλης μετά βαΐων και κλάδων παρουσίασαν την ρύθμιση (αναλυτικά στη σελ. 12) που θα επιτρέψει στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών να ανασάνει. Τα άδεια κρατικά ταμεία προβλημάτισαν έντονα την υπουργό. Όχι μόνο επειδή τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά αλλά γιατί το κράτος οφείλει να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτάρκες. Από κοντά και τα ασφαλιστικά ταμεία που μόνο με επιχορηγήσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Η έμπνευση, λοιπόν, της κυρίας Βαλαβάνη ήταν απλή: «Λίγα από τους πολλούς, πολλά από τους λίγους!». Με ποιον όμως τρόπο; Πολύ απλά δίνοντας χάρη στους μπαταχτσήδες και τιμωρώντας όσους μέχρι σήμερα είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους.
Την ώρα που επίσημα τα χρέη προς την εφορία είναι 76 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση εισπράξιμα θεωρούν μόνο τα 9 από αυτά και άμεσα περίπου τα 3 δισ. ευρώ. Για να επιταχύνουν, λοιπόν, τους χρόνους είσπραξης, η υπουργός καταθέτει ρύθμιση η οποία προβλέπει διαγραφή της μισής οφειλής εφόσον κάποιος πληρώσει την υπόλοιπη μισή.
Κύκλοι του υπουργείου εξηγούσαν πως στόχος είναι οι μικροοφειλέτες που θα βρουν μια ευκαιρία να διαγράψουν με τον τρόπο αυτό τα χρέη τους. Τι γίνεται όμως με όλους όσους υπήρξαν συνεπείς όλο το προηγούμενο διάστημα στερούμενοι βασικά αγαθά; «Δυστυχώς κριτήρια θα μπορούσαν να μπουν μόνο αν υπήρχε περιουσιολόγιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οπότε αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε ένα γενικό μέτρο ώστε να εισπράξει το δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερο».
Στο ερώτημα αν η ρύθμιση αυτή είναι κοινωνικά άδικα, η απάντηση προβληματίζει ακόμα περισσότερο: «Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει και έτσι. Όμως απαιτούνται δραστικές λύσεις αυτή τη στιγμή έστω και να κάποιες είναι άδικες».
Η λογική που υπάρχει είναι πως ορθώς(;) οι φορολογούμενοι ήταν συνεπείς αλλά τώρα χρειάζεται να δοθεί κίνητρο και στους υπόλοιπους για να κάνουν το καθήκον τους. Έστω και με 50% έκπτωση! Για την ιστορία ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα από τα κόμματα που στήριξε το κίνημα «Δεν πληρώνω». Επί της ουσίας δηλαδή είναι συνυπεύθυνο για τους μπαταχτσήδες.

ΓΚΑΦΑ 2η: Η διαπραγμάτευση του αερίου
Την άλλη όψη της διακυβέρνησης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πρόσφατο ταξίδι του στο Μπακού. Ο υπουργός Ενέργειας το μόνο που κατάφερε είναι να γυρίσει πίσω με άδεια χέρια. Ή ακόμα καλύτερα να καλείται τώρα να απαντήσει εκείνος στους Αζέρους. Ο υπουργός έφτασε στον προορισμό του με 3 αιτήματα για τον αγωγό:
– Πρώτο (και προαπαιτούμενο) να συμμετάσχει η Ελλάδα στο μετοχικό κεφάλαιο της Socar. Κανένα πρόβλημα από τους Αζέρους. Υπό έναν όρο: αν η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει κάποιο μερίδιο στην εταιρεία να…. καταβάλει εγκαίρως το τίμημα και η επιχείρηση που θα αγοράσει το ποσοστό να παρέχει εγγυήσεις ότι έχει ικανότητα πληρωμής! Πλέον ο Π. Λαφαζάνης κατάλαβε πως με αέρα εμπορικές συμφωνίες δεν κλείνουν και πρέπει να απαντήσει αν η Ελλάδα έχει τα χρήματα να συμμετάσχει και με ποιον τρόπο.
– Αναφορικά με το αίτημα για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η απάντηση ήταν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται προς το παρόν αδύνατο, ενώ να κάτι τέτοιο μπορεί συζητηθεί μόνο μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου, καθώς η Ελλάδα δεν αγοράζει τώρα από τους Αζέρους αέριο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το 2013 για 25 χρόνια προβλέπει αλλαγή στις τιμές πώλησης του αερίου μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν πολύ απότομες μεταβολές στις διεθνείς τιμές.
– Τρίτο αίτημα ήταν να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Και οι Αζέροιοι ορθά κοφτά παρέπεμψαν τον υπουργό να απευθυνθεί σε επίπεδο Ε.Ε..
Και μέσα σε όλα αυτά στο προσκήνιο ήρθε η νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ η οποία προβλέπει επιδόματα επί επιδομάτων ακόμα και για τους συνδικαλιστές. Οι πληροφορίες θέλουν ο κ. Λαφαζάνης να έχει δώσει ήδη την έγκρισή του για την υπογραφή της.

ΓΚΑΦΑ 3η: Οι περικοπές της ζωής
Οικονομία αποφάσισε να κάνει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά ούτε που του πέρασε από το μυαλό πως οι περικοπές που αποφάσισε είναι επί της ουσίας περικοπές ζωής για εκατοντάδες καρκινοπαθείς.
Πριν να εξασφαλισθεί η δυνατότητα όλων να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα Υγείας του Δημοσίου, εμποδίζει την πρόσβαση ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα με την κάλυψη των ταμείων τους. Προφανώς ο υπουργός δεν φρόντισε να ενημερωθεί στο ελάχιστο από τους ασθενείς των χρόνιων παθήσεων για την κατάσταση που επικρατεί. Ειδικά στην περίπτωση των καρκινοπαθών χρειάζονται ακόμα και 6 μήνες για ραντεβού σε ακτινοθεραπευτικό.
Την ανακοίνωση την έκανε μέσω συνέντευξης σημειώνοντας πως το Δημόσιο δεν θα καλύπτει τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές: «Όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο», ξεκαθαρίζει.
Η άστοχη αυτή ανακοίνωση τον υποχρέωσε να τα μαζέψει γρήγορα έχοντας όμως πρώτα προκαλέσει έντονη αναστάτωση σε χιλιάδες ασθενείς που διεκδικούν την ζωή τους. Με μια μοναδικής εκτέλεσης κωλοτούμπα, ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε πως στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος, που έχει και ιδιωτική ασφάλιση, νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική, πρώτα να πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και μετά το δημόσιο. «Αυτό που είπα ως σκέψη δεν αφορά τις κλινικές αλλά τις ασφαλιστικές εταιρίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

ΓΚΑΦΑ 4η: Άλλο ίσες ευκαιρίες και άλλο αχταρμάς!
Τελευταίος στη λίστα ο νέος Υπουργός για την παιδεία, κ. Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος χαρακτήρισε τα Πειραματικά Σχολεία, πείραμα χιτλερικής εμπνεύσεως έστω και αν ο ίδιος αρνείται κάτι τέτοιο και το αποδίδει σε ερμηνεία! Η δήλωση αυτή οδήγησε στην παραίτηση και τα επτά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των προτύπων σχολείων μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Αρ. Μπαλτά.
Τα μέλη της επιτροπής έκαναν λόγο για πλήρη ρήξη με το υπουργείο, καθώς ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στα πρότυπα σχολεία, κάνοντας χρήση μέχρι και της λέξης «χιτλερικό», αναλύοντας ιδεολογικά την αριστεία και εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αριστεία και τον πειραματισμό. Στην επιστολή παραίτησης της επιτροπής σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών».
Προφανώς ο κ. Μπαλτάς συνειδητά επιλέγει την εξίσωση προς τα κάτω. Σε δηλώσεις του είχε επαναλάβει την διάκριση μεταξύ πειραματικών και προτύπων σχολείων, υποστηρίζοντας ότι τα πρώτα δεν μπορούν να λειτουργούν με εξετάσεις και τα δεύτερα «πρέπει να τα επαναφέρουμε κάπου». «Όχι προς Θεού όμως, μ αυτό το τρομερό πράγμα που λέγεται αριστεία» πρόσθεσε. Για τα πρότυπα σχολεία που λέγονται να σχολεία αριστείας, έκανε σαφές ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη την τακτική του και ίσως έχουν κάποιας μορφή εξετάσεων. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας δεν έκρυψε την διαφωνία του με τον θεσμό. Καλό θα ήταν να αποφασίσει και που θέλει να τα… επαναφέρει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα