Nέα συνάντηση Μητσοτάκη-Τσέφεριν: Η πρώτη απέτυχε – Ελπίδες για την δεύτερη…

Το περίφημο συνυποσχετικό της UEFA στις 25/2/2020 δεν έλυσε κανένα πρόβλημα στο ποδόσφαιρό μας. Η νέα συνάντηση επιβάλλεται να δώσει λύσεις, αν ο Κυριάκος έχει την σωστή ενημέρωση…

Η επικείμενη άφιξη του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, την προσεχή Τετάρτη στη χώρα μας (για τον τελικό του Super Cup στο Καραϊσκάκη μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Σεβίλλης) είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, πιο έμπειρος πλέον μετά την τελευταία επαφή του με την ηγεσία της UEFA (όταν υπογράφηκε το συνυποσχετικό με FIFA και UEFA στις 25 Φεβρουαρίου 2020)  για το οποίο η «Α» (στις 28 του ίδιου μήνα)  είχε γράψει ….«άνθρακες ο θησαυρός, Κυριάκο) μπορεί να θέσει εκ νέου κάποια ζητήματα που ταλαιπωρούν τον χώρο με σκοπό να βρει λύσεις για να βρει τον δρόμο του, το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ΕΠΟ και οι εκλογές της μέσω των Ενώσεων, με εκλογικό σώμα 71 εκλέκτορες, η διαιτησία και η εφαρμογή μιας νέας, με πολλές διορθώσεις, ολιστικής μελέτης είναι επί της ουσίας οι τρεις κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η συζήτηση με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος είναι προφανές ότι ζήτησε την συνάντηση με το Big-4 για να τους πείσει ότι είναι αναγκαίο να επικρατήσει ηρεμία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου για το καλό όλων…., αλλά το πάνω χέρι να το έχει η UEFA, ώστε να κλείνει ή να ανοίγει τα μάτια της, όταν και όποτε γουστάρει…

Φυσικά, η συνάντηση γίνεται στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου καταφανώς φάνηκε και η γύμνεια της χώρας μας σε ορισμένους τομείς, όπως η πρόληψη των οπαδικών επεισοδίων. Αλλά βέβαια, ευθύνες για τα γεγονότα δεν μπορεί να μην έχει και η UEFA, η οποία δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ντιναμό Ζάγρεμπ για την συμπεριφορά των οπαδών της στο ελληνικό έδαφος όταν οι εισβολείς είχαν δώσει –επιτυχώς εξετάσεις με καταδρομικές επιδρομές και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι προφανές πως αν η μεταχείριση των ομάδων ήταν πιο σκληρή για τις ομάδες που έχουν την αντικειμενική ευθύνη για τους οπαδούς τους, τότε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν θα ήταν στο απυρόβλητο για λόγους πολιτικής μορφής με την Σλοβακία του κυρίου Τσέφεριν…

Πέρα απ΄αυτό όμως η άφιξη του Τσέφεριν στην Ελλάδα είναι μια νέα ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα της δομής και της οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και να βάλει κάποια ζητήματα εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης με την UEFA.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω στο προ 3,5 ετών επισυναπτόμενο δημοσίευμά μας η ρήση του πρωθυπουργού «σκοπεύουμε να πετύχουμε, εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» αποδείχθηκε ατυχής.

Κι αυτό γιατί τα κρούσματα βίας, τα πρόσφατα γεγονότα με τα στημένα παιχνίδια και κυρίως το απύθμενο τοξικό λίμα που επικρατεί μετά από τις συνεχείς προκλήσεις της ΕΠΟ δια του προέδρου της, των ιδιοκτητών του Big-5, των παραγόντων της ΚΕΔ και ορισμένων διαιτητών δεν εγγυώνται ότι αυτή τη φορά θα έχουμε επιτυχία.

 

Ρεπορτάζ της «Α» στις 28 Φεβρουαρίου 2020

Επαναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ μας τρεις μέρες μετά το συνυποσχετικό, με τίτλο «άνθρακες ο θησαυρός, Κυριάκο» όταν «προφητεύσαμε» γιατί η υπογραφή του ήταν  απλά και μόνο μια δήλωση προθέσεων και η δέσμευση για την εφαρμογή του αποτελούσε νομικό ανέκδοτο αφού ήδη υπήρχε και υπάρχει εν ισχύ νομοθετική διάταξη.

Μάλιστα, μερικούς μήνες αργότερα (τον Ιούλιο του 2021) είχαμε επανέλθει με νέο ρεπορτάζ που δικαίωνε πλήρως όσα είχαμε δημοσιεύσει αφού η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ απέρριψε τα άρθρα της Ολιστικής Μελέτης που έδιναν το πάνω χέρι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διατηρώντας όλες τις μέχρι τότε αρμοδιότητές της….

Συνυποσχετικό με FIFA και UEFA: Άνθρακες ο θησαυρός, Κυριάκο…

Με το συνυποσχετικό, οι διεθνείς ομοσπονδίες εγκλώβισαν τον πρωθυπουργό στις δικές τους κατευθύνσεις, που μέσα σε 20 χρόνια μετέτρεψαν το ποδόσφαιρό μας σε παρία της Ευρώπης

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα υπέγραφε το συνυποσχετικό με FIFA και UEFA για το ποδόσφαιρο, είναι προφανές ότι δεν είχε υποψιαστεί ότι διά της υπογραφής του εγκλωβιζόταν σε μια χωρίς προηγούμενο αποδοχή όλων των απαιτήσεων των διεθνών ομοσπονδιών, που μέσω του περίφημου αυτοδιοίκητου αναγνωρίζουν ως μοναδικό ρυθμιστή των ποδοσφαιρικών θεμάτων την ΕΠΟ του κ. Βαγγέλη Γραμμένου.

Επειδή ως πρωθυπουργός ήταν αδύνατον να γνωρίζει το νόημα των παραγράφων του επίδικου συνυποσχετικού, είναι επίσης προφανές ότι η ευθύνη για τη σύνταξη και την αξιολόγησή των διά της υπογραφής του συνεπειών βαρύνουν τους συνεργάτες του, οι οποίοι αγνόησαν κατά προκλητικό τρόπο τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου (Αθλητισμού), και στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι το «επιτελικό κράτος» επιλύει τα πάντα –πάλι καλά που δεν έβαλαν στο τραπέζι και τον τετραγωνισμό του κύκλου– ενέπλεξαν τον πρωθυπουργό σε μια διαδικασία που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχούς έκβασης για το ποδόσφαιρό μας.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είπε επί λέξει: «Σκοπεύουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν». Δυστυχώς, τα αποτελέσματα του συνυποσχετικού, εφόσον υλοποιηθούν τα αναγραφόμενα στο περιεχόμενό του, θα είναι δυσμενέστερα όλων των προηγούμενων αστοχιών επί σειρά δεκαετιών.

Ας κάνουμε όμως «λιανά» εκείνα τα οποία οι σύμβουλοι του Κυριάκου ΔΕΝ γνώριζαν –στην επιεικέστερη γι’ αυτούς έκφραση– για να τον προφυλάξουν.

1] Στο συνυποσχετικό δεν υπάρχει καμία μνεία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ.

Άρα, η ΕΠΟ θα προχωρήσει σε εκλογές με σώμα 71 ψήφων, τα γνωστά «πακέτα» θα συνεχίσουν να αλλάζουν χέρια, όπως γίνεται εδώ και 25 χρόνια, τα νέα ΔΣ της ΕΠΟ, όπως και τα προηγούμενα, θα έχουν εκλεγεί από τον ισχυρότερο –εννοούμε οικονομικά παράγοντα–, στη συνέχεια θα επιλέγεται ΚΕΔ με συγκεκριμένα φιλικά του «ισχυρού» παράγοντα πρόσωπα, τα οποία με τη σειρά τους θα επιλέγουν τους διαιτητές των αγώνων, και θα σφυρίζουν –όπως γίνεται μέχρι τώρα– σύμφωνα με τις εντολές που θα παίρνουν.

Οι φίλαθλοι, που μόνο χόρτο δεν τρώνε, συνεχώς θα απομακρύνονται, η βία θα μεγεθύνεται, αφού ακόμη και τα διά γυμνού οφθαλμού ορατά λάθη των διαιτητών δεν θα τιμωρούνται, με τελικό αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση, αντί για προέλαση, του ποδοσφαίρου μας.

Και επειδή στην «Α» δεν συνηθίζεται να γράφεται κάτι χωρίς τις δέουσες αποδείξεις, παραθέτουμε αυτούσια τα εδάφια του συνυποσχετικού, εξηγώντας άμεσα τις συνέπειες.

Εδάφια κειμένου συνυποσχετικού κυβέρνησης – FIFA/UEFA

(Ε)     Η UEFA και η ΕΔ επιθυμούν να θεσπίσουν ένα κατάλληλο πλαίσιο για την παροχή προς την ΕΠΟ συνδρομής και στήριξης στις προσπάθειες της ΕΠΟ για την υλοποίηση των καταστατικών στόχων της και όλων των δραστηριοτήτων της.

Επεξήγηση-ερμηνεία

Η μόνη διεθνής αρχή του ποδοσφαίρου που μπορεί να παρέμβει κανονιστικά με βάση το εδάφιο (Ε) στο διοικητικό καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας των ομοσπονδιών-μελών της είναι η FIFA. Είναι η παγκόσμια ομοσπονδία που αποτελεί τον επίσημα φορέα του Ποδοσφαίρου και ο ρόλος της υποστηρίζεται από τη νομική της σύνδεση με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ολυμπιακή Χάρτα. Η UEFA είναι ηπειρωτική ομοσπονδία και δεν έχει καταστατικά αντίστοιχη νομική δυνατότητα. Γι αυτό και όλοι οι διορισμοί (Επιτροπή Εξομάλυνσης, Επιτροπή Παρακολούθησης, Κ.Ε.Δ. και στελέχη της) έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί από τη FIFA και την Γενική της Γραμματέα.

(Η)    Με επιφύλαξη στα κυρίαρχα δικαιώματα της Πολιτείας, η ΕΔ δηλώνει τον σεβασμό της προς το αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και την αυτονομία των ποδοσφαιρικών οργανισμών. Ταυτόχρονα, η ΕΔ δηλώνει τη θέλησή της να εφαρμόσει πλήρως κανόνες για το επαγγελματικό ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω της επιβολής αναλογικών κυρώσεων στις περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των οικείων οργάνων της ΕΠΟ όσον αφορά την επιβολή αθλητικών κυρώσεων.

 

Επεξήγηση-ερμηνεία

Κατά τη δήλωση αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας, το αυτοδιοίκητο και η αυτονομία του ποδοσφαίρου, όπως περιγράφονται στο καταστατικό της FIFA και -κατά συνέπεια- της ΕΠΟ υπερέχουν κάθε είδους παρέμβασης. Άρα με βάση ότι συνομολογείται στο (Η) η Κυβέρνηση επισημοποιεί και αποδέχεται ενυπόγραφα την περιορισμένη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα καταστατικής λειτουργίας και διαδικασιών της ΕΠΟ και αναγνωρίζει ότι δικαιούται να αναλάβει δράση μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως η Δικαιοσύνη και η Νομοθεσία επαγγελματικού Αθλητισμού.

(Ι)      Η παρούσα Δήλωση Προθέσεων που υπογράφεται μεταξύ της UEFA και της ΕΔ δεν μπορεί να εκληφθεί ως προηγούμενο, διέπεται δε από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης. Δεν αντιβαίνει σε ούτε αμφισβητεί το άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA (Σχετ. απόσπασμα: Οι Ομοσπονδίες Μέλη θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους).

Επεξήγηση-ερμηνεία

Σε συνέχεια του (Η) η πλήρης παραδοχή της απόλυτης ισχυροποίησης του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Το αυτοδιοίκητο καθίσταται ισχυρότερο από την εποχή της «Ρήτρας Ανεξαρτησίας» της τροπολογίας Ορφανού.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ UEFA

Η UEFA εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή της παρούσας, θα υποβάλλει μια ολιστική μελέτη αναφορικά με τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η UEFA θα καταβάλλει εύλογες προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προτάσεις αυτές θα ενισχύονται από την ΕΠΟ διαμέσου των θεσμικών μέσων της.

Επεξήγηση-ερμηνεία

Άρα τα αποτελέσματα της μελέτης της UEFA δεν είναι δεσμευτικά για τον ΕΠΟ, αλλά θα γίνει προσπάθεια, ώστε να τις αποδεχτεί και να τις υλοποιήσει η ΕΠΟ… Αν βέβαια θέλει ο κ. Γραμμένος ή ο διάδοχός του.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΕΔ)

Η ΕΔ θα παρέχει κάθε απαραίτητη πολιτική στήριξη στις προτάσεις που ορίζονται στο πλαίσιο στου προηγούμενου Άρθρου (“ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ UEFA”), εγκαίρως και με κάθε δυνατό τρόπο.

Επεξήγηση-ερμηνεία

Κωστάκης Κουτσοκούμνης, Άντζελο Ρηγόπουλος, Πρίμο Κορβάρο, Ζόραν Λάκοβιτς, Νόνταρ Αχαλκάτζε, Μπιορν Βάσαλο, Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα, Έντι Ντερβισάι, Μάριος Γεωργίου, Πετρ Φούσεκ, Βίτορ Περέιρα, Χοσέ Μαρίν, Λιφ Λιντμπεργκ εργάζονται για το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 2016.

 

Ποιοι και πόσοι άλλοι να έρθουν και τι άλλο να προτείνουν;

Η εργασία τους στην Ελλάδα είναι απόλυτα νόμιμη και την εγγυάται η τροπολογία Κοντονή (Πέμπτο Άρθρο του Ν.4431/2016), με την οποία νομιμοποιήθηκε ο διορισμός «ειδικών οργάνων διοίκησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση έκτακτων και εξαιρετικών καταστάσεων» για το σύνολο των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η συγκεκριμένη δέσμευση μιας «δήλωσης προθέσεων» αποτελεί… νομικό ανέκδοτο, καθώς υπάρχει εν ισχύ νομοθετική διάταξη.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

5.1.    Η παρούσα Δήλωση Προθέσεων δεν γεννά δικαιώματα ή υποχρεώσεις σύμφωνα με το διεθνές ή εγχώριο δίκαιο.

Επεξήγηση-ερμηνεία

Ποια νομική ισχύ ή δέσμευση παράγει η «δήλωση προθέσεων», καθώς δεν μπορεί να συνδεθεί με νομικές πρωτοβουλίες; Πολύ περισσότερο για το καταστατικό της ΕΠΟ;

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΑΛΕΞ. ΤΣΕΦΕΡΙΝ

Σε συζήτηση που είχαν πριν από την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander Čeferin, ανέφεραν:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν».

«Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους».

Aleksander Čeferin: «Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημά της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πολύ απλά και με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός υπέγραψε το συνυποσχετικό με κείμενο που διατύπωσε ο κ. Γεραπετρίτης και διά του οποίου ανεγνώρισε ότι τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα αντίστοιχα FIFA/UEFA όπως προβλέπεται από το καταστατικό τους. Ο δε πρόεδρος της UEFA δήλωσε χαρούμενος, αφού δεν θα υπάρχει κυβερνητική ανάμειξη στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα παραγοντικά πρωτοπαλίκαρα του ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε γιορτινές εκδηλώσεις για τα προαναφερόμενα επειδή, σύμφωνα με κυβερνητική εντολή, απαγορεύονται οι εορτασμοί λόγω κορωνοϊού…

 

Με τις υγείες μας…

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα