ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ο ανασχηματισμός αύξησε την εσωκομματική δυσαρέσκεια

«Γαλάζιο» Πρόεδρο Δημοκρατίας επιθυμούν οι κυβερνητικοί βουλευτές

Από το πρώτο του μήνυμα, το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το μήνυμα της κάλπης και τα θέλω των πολιτών, οι οποίοι μέσα σε ένα χρόνο έριξαν τη Νέα Δημοκρατία από το 41% στο 28%, δείγμα της δυσαρέσκειας για το κυβερνητικό σχήμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι περισσότεροι από τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού ανέμεναν σημαντικές κινήσεις, ώστε η κυβέρνηση με νέο πουσάρισμα από τις αλλαγές να συνεχίσει την πορεία της. Μάλιστα ειδικά εντός της «γαλάζιας παράταξης» περίμεναν δομικές αλλαγές, που θα ενεργοποιούσαν το σύνολο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στελέχη από το κόμμα.

Και πλέον κι εντός της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα ξάφνιασμα-για κάποιους οδυνηρό- για τον μικρότερης εμβέλειας ανασχηματισμό και πλέον το ερώτημα που τίθεται στην κομματική βάση είναι εάν το Μαξίμου έλαβε το μήνυμα της κάλπης, ή απλά το προσπέρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί εντός της «γαλάζιας Κ.Ο.» αναφέρουν πως «οι τελικές επιλογές του Πρωθυπουργού όφειλαν να είναι σαφείς και να έχουν κατά κύριο λόγο πολιτικά χαρακτηριστικά». Τουναντίον θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να γίνει. Για παράδειγμα οι αλλαγές στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Και ο κ. Σκρέκας δεν κατάφερε να ανασχέσει το κύμα ακρίβειας που δημιούργησε τεράστιο κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης, αλλά και ο κ. Αυγενάκης υπέπεσε σε ουκ ολίγες αστοχίες ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τουναντίον από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «αυτός ήταν ο πιο πολιτικός ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκης στα πέντε χρόνια που είναι πρωθυπουργός. Και κατέστησε στην κοινωνία ότι το μήνυμα ελήφθη, αλλά δεν διατάραξε τη συνέχεια της κυβέρνησης στα κρίσιμα μεταρρυθμιστικά πεδία με αλλαγές προσώπων». Και όπως υποστηρίζουν «η κυβέρνηση πλέον κρίνεται μόνο στην πράξη και όχι με βάση συγκεχυμένες θεωρίες και εντυπώσεις».

Αμφιταλαντεύτηκε

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε απόφαση… καθ’ οδόν. Η πρώτη σκέψη ήταν να καθυστερήσει κάποιες ημέρες και να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος Όμως και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο. Οπότε αποφάσισε να προχωρήσει σε ελεγχόμενες αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το σκεπτικό του πρωθυπουργού ήταν πως «ακόμη και εάν συνεχιστούν οι αστοχίες, θα μπορεί να υπάρχει η αντιπαραβολή του «σκοτωμού» στην αντιπολίτευση». Έτσι σε αυτή τη σύγκριση κερδισμένη θα βγαίνει η κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες θα νιώθουν μία σιγουριά. Και βέβαια όσο θα συνεχιστεί η εσωστρέφεια στην αντιπολίτευση θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πρόωρες εκλογές πιάνοντας στον ύπνο την αντιπολίτευση. Μάλιστα ακόμη και εάν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αποφασίσουν άρον-άρον να κατεβούν με κοινό ψηφοδέλτιο δεν θα μπορούν να λάβουν το μπόνους, καθώς ο εκλογικός νόμος απαγορεύει κάτι τέτοιο σε συνασπισμούς κομμάτων.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης που ξέσπασε σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη (ειδικά σε αυτή) ήταν οι αλλαγές να είναι μικρότερης έκτασης και να χαρακτηρίζονται ακόμη κι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ως άτολμες. Αν και από το Μαξίμου έχουν διαφορετική άποψη θεωρώντας πως «οι κινήσεις ήταν στοχευμένες προς το παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας».

Οι δυσαρεστημένοι

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί βουλευτές, που στην πενταετία δεν κρύφτηκαν ποτέ και πάντα στήριζαν τις κυβερνητικές αποφάσεις σε δύσκολα νομοσχέδια ανέμεναν αξιοποίηση και υπουργοποίηση.

Ο Γιάννης Λοβέρδος (βουλευτής Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας) εκτιμούσε ότι αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός θα τον συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα και για την πλάτη που έβαλε όταν στην επικαιρότητα ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά και για την εν γένει στήριξη του στο όραμα του πρωθυπουργού για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Γι’ αυτό και η έκρηξη του σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, όπου μίλησε για τενεκέδες και για αλαζόνες εντός της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η οργισμένη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου τον οδήγησε να πάρει πίσω την φράση και να ζητήσει συγγνώμη.

Την ίδια πικρία αλλά χωρίς προς το παρόν δημόσια έκρηξη αισθάνεται και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (βουλευτής Β’ Πειραιά) πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Ο ίδιος δεν κρύφτηκε ποτέ όταν χρειάστηκε να δώσει τηλεοπτικές μάχες σε δύσκολες στιγμές για την παράταξη. Μάλιστα και στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αν και διατηρούσε πολλές επιφυλάξεις τελικά αυτές κάμφθηκαν και ψήφισε θετικά κυρίως διότι υπήρξε παράκληση (ίσως και υποσχέσεις) όπως λέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα τα πούμε από το Σεπτέμβριο» είναι η σιβυλλική φράση που χρησιμοποιεί σε όσους τον ρωτούν πως αισθάνεται για την μη αξιοποίηση του.

Αλλά και ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, είναι ένα ακόμα στέλεχος που αισθάνεται αδικημένος από τις επιλογές του πρωθυπουργού. Ο άλλοτε πανίσχυρος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά και κατά την πορεία προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει στις επιλογές του πρωθυπουργού. Μάλιστα και ο Μακάριος Λαζαρίδης, ενώ είχε ενστάσεις στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο άλλαξε την απόφαση του και συμμετείχε σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ υποστηρίζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μετά από συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ήλπιζε ότι αυτή η στάση θα εκτιμηθεί και η καλή σχέση που είχε στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό θα γίνει εκ νέου πραγματικότητα με μία θέση στο υπουργικό σχήμα. Τελικά έμεινε εκ νέου εκτός κυβερνητικού σχήματος. Αν και πιο προσεκτικός στις δημόσιες αντιδράσεις του από άλλους εντούτοις δεν κρύβει την πικρία του και την απογοήτευση του.

Θέμα για την μη υπουργοποίηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη άνοιξε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα έθεσε ζήτημα εθνικού συμφέροντος: «Όταν στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, όπου το μειονοτικό κόμμα σάρωσε έπρεπε να είναι γίνει υπουργός ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος εκλέγεται χρόνια βουλευτής Ροδόπης, προέρχεται από την λαϊκή δεξιά και θα στέλναμε ως χώρα ένα μήνυμα ότι δεν ξεχνάμε την περιοχή».

Το πως θα κινηθούν όλοι αυτοί σε εσωκομματικό επίπεδο θα φανεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει στις 26 Ιουνίου αλλά φυσικά και στα όσα θα συμβούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος από τον Σεπτέμβριο.

Εισηγήσεις σε Μητσοτάκη να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της Σακελλαροπούλου

Δεν ήταν λίγοι που θεωρούσαν μετά την απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων στις ευρωεκλογές για τη Νέα Δημοκρατία, ότι με τον ανασχηματισμό θα τονωθεί η γαλάζια παράταξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρησιμοποιούσε πρόσωπα από την προερχόμενα από την παραδοσιακή βάση της παράταξης. Τελικά το rotation δεν άνοιξε και οι γκρίνιες καλά κρατούν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην βάση του κόμματος, όπου έχουν αραιώσει οι επισκέψεις των μελών στις τοπικές οργανώσεις. Ακόμη και σε παραδοσιακούς γαλάζιους δήμους. Μεταξύ των εισηγήσεων, όπως μαθαίνω, που έχει δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην επιμείνει στο να προτείνει για ανανέωση της θητείας της κ. Σακελλαροπούλου στις προεδρικές εκλογές του 2025. Ο ίδιος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι την θεωρεί πολύ καλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει και εξαιρετική προσωπική σχέση μαζί της.

Αν, πάντως, αποφασίσει να μην ανανεώσει τη θητεία της και να κινηθεί σε μία κομματική επιλογή, τότε παίζουν δύο ονόματα, όπως έμαθα από αξιόπιστη πηγή του Μαξίμου. Το ένα είναι του νυν Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και το άλλο του πρώην Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη (στην πρώτη τετραετία), του Παναγιώτη Πικραμμένου. Πάντως κι αυτές οι λύσεις δεν φαίνεται να ικανοποιούν αρκετούς βουλευτές, όπως για παράδειγμα του Νότη Μηταράκη, ο οποίος όχι μόνο επέμεινε στην πρόταση να αναδειχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα κάποιο ιστορικό «γαλάζιο» στέλεχος, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δε θα ψήφιζε την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα