«Ναι» στο Πολυνομοσχέδιο = Ψήφος εμπιστοσύνης

Αποφασισμένη να εμμείνει στο θέμα των απομακρύνσεων των υπαλλήλων και να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο είναι η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων έχει φέρει απέναντι στην κυβέρνηση τους σκληρούς συνδικαλιστές των εργαζομένων στους δήμους, ενώ με ερωτηματικό στο πλάι είναι η στάση ορισμένων βουλευτών που ανήκουν στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.
Στο Μαξίμου βέβαια έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις επί χάρτου, ενώ στη σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Στουρνάρα, του Χρήστου Σταϊκούρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τον κάβο των όποιων αντιδράσεων στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων και το ν/σ θα ψηφιστεί κανονικά, καθώς, όπως λένε, έχουν στο πλευρό τους την κοινωνία, ενώ οι ρυθμίσεις που προβλέπει είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, που θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Ούτως ή άλλως, οι καθυστερήσεις στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, αλλά και οι αδυναμίες που εντοπίζονται στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, είναι τα δύο κύρια ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται κριτική από τους δανειστές και τους εταίρους μας.
Με δεδομένο ότι στην ψήφιση επί της αρχής δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, η προσοχή επικεντρώνεται στα επίμαχα άρθρα που αφορούν την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων και την κινητικότητα. Άλλωστε, οι «επίφοβοι» βουλευτές προέρχονται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Ταμήλος από τη Ν.Δ. και οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ από το 1999 έως το 2003, παραμονές του τελευταίου ανασχηματισμού, αρνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών δίπλα στον Γιάννη Μιχελάκη.
Από την κυβέρνηση πάντως διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπολογίσουν το παραμικρό πολιτικό κόστος προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην αναστραφεί η πορεία σταθεροποίησης της χώρας για έξοδο από την κρίση. Αυτή τη θέση μετέφεραν, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Γιάννης Μιχελάκης στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με του δημάρχους της ΚΕΔΕ, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα επιχειρήματα που ανέπτυξαν κυρίως για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014, θα είναι δυσβάστακτος ο πολιτικός αντίκτυπος

Και το οικονομικό
Φυσικά στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν μόνο οι διατάξεις για τις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, αλλά και το φορολογικό και οι «μαύρες τρύπες» σε ΕΟΠΥΥ και δημόσια έσοδα. Ήδη οι βουλευτές ακούγοντας για «γκρίζες προγνώσεις» κάθονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς φοβούνται ότι έρχεται τσουνάμι μέτρων το φθινόπωρο, όπου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνουν ενόψει του προϋπολογισμού για το 2014. Η εντεινόμενη «φημολογία» ότι το φθινόπωρο θα αποδειχθεί καθοριστικό για την τύχη της χώρας, γεμίζει τρόμο τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη των δύο κομμάτων τα οποία, σε όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, περισσότερο αναζητούν την «επόμενη ημέρα» και λιγότερο συζητούν για την ορθότητα ή την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου.
Είναι ενδεικτική η προσπάθεια που καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο να πείσει ότι: πρώτον, δεν πήραμε κουτσουρεμένη δόση και, δεύτερον, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Για τη δόση της δόσης ο Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει με σθένος ότι υπήρχε εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεγαλύτερη δόση, «αλλά ορισμένες χώρες είπαν πως θα έχουν προβλήματα με τα κοινοβούλιά τους, γι’ αυτό το θέμα θα εξετασθεί μετά τον Οκτώβριο». Όσο αφορά τη «μαύρη τρύπα» των 1,6 δισ. ευρώ στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, παραπέμπει στη μετάθεση της είσπραξης πολλών φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους – αν και παραδέχεται (δημοσίως) ότι ο κίνδυνος είναι «και προς τα πάνω και προς τα κάτω».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν πως το πολυνομοσχέδιο θα περάσει και όπως τόνιζαν ότι η κυβέρνηση με την ψήφο για το πολυνομοσχέδιο θα λάβει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης. Παράγοντας του Μαξίμου μάλιστα σημειώνει ότι η επικέντρωση της συζήτησης στη δημοτική αστυνομία και στους σχολικούς φύλακες «δεν βλάπτει», καθώς στρέφει τα φώτα μακριά από άλλες, επώδυνες διατάξεις, όπως η φορολογία.

Ο Σόιμπλε
Δεδομένης της δυναμικής απάντησης που επιφυλάσσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους (κυρίως «οι σκληροί» της ΠΟΕ ΟΤΑ), η κυβέρνηση αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία στη Βουλή, ώστε να μη συμπέσει με την άφιξη Σόιμπλε στη χώρα μας.
Έτσι, ενώ η ψηφοφορία είχε ορισθεί για την επόμενη Παρασκευή, θα γίνει «το αργότερο» μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη θα φτάσει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε.

Στήριξη από τις ΗΠΑ το ταξίδι Σαμαρά στην Ουάσιγκτον

Το πολυθρύλητο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε και η αμερικανική προεδρία.
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντική την κατ’ ιδίαν συνάντηση στη συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς εκτιμούν ότι είναι μία τονωτική ένεση για τη χώρα η στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανόρθωση. Φυσικά στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Από την αμερικανική πλευρά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τις προσπάθειες να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτές. Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας:
«Την Πέμπτη, 8η Αυγούστου, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα καλωσορίσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.
»Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει την ισχύ της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας σήμερα- τις δύο χώρες συνδέουν διαρκείς δεσμοί συγγένειας, κοινά συμφέροντα, και η συμμαχία του NATO– και θα υπογραμμίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της και να προωθήσει την επιστροφή της στην ευημερία.
»Ο Πρόεδρος αναμένει να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντας και προκλήσεων, περιλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, της περιφερειακής συνεργασίας, των κοινών προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, των προοπτικών διευθέτησης στην Κύπρο, των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική, και της Συρίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα