Να σας χαιρόμαστε, κυρία Ούρσουλα

Eυρωπαϊκή αλληλεγγύη α-λα καρτ από την Κομισιόν

Το πρωί της Τρίτης πέρασαν τις πύλες του Μαξίμου οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Απ΄ όλα είχε ο… μπαξές των προς συζήτηση θεμάτων αλλά αυτό που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους πολίτες ήταν η εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Έχει τη σημασία του να καταγραφεί ότι για το ίδιο θέμα η ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε συζητήσει ένα 24ωρο νωρίτερα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, οι οποίοι ανέδειξαν τρία πεδία παρεμβάσεων που κατά την εκτίμησή τους πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα ώστε σε κοντινό και μέσο χρόνο να καταστεί ανταγωνιστικό το κόστος ενέργειας.

Προσπερνώντας τις περισσότερο τεχνικές προτάσεις του ΣΕΒ (π.χ. αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2, επέκταση των μέτρων προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης-TCTF, επέκταση του net metering κ.ά.), το μεγάλο ενδιαφέρον οικονομικά και πολιτικά επικεντρώνεται στο αίτημα των Ελλήνων βιομηχάνων να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της άρσης της φορολόγησης του φυσικού αερίου που εισάγεται στη Βουλγαρία ή μεταφέρεται μέσω αυτής σε άλλες χώρες.

Για όσους δεν είναι γνωστό, να θυμίσουμε ότι με μία ετσιθελική πρωτοβουλία της η κυβέρνηση του Νικολάι Ντένκοφ νομοθέτησε στις 13 Οκτωβρίου ότι εφεξής οι χώρες που προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turk Stream που περνάει από βουλγαρικό έδαφος θα πρέπει να καταβάλουν χαράτσι (σ.σ. «τέλος διέλευσης» το βάφτισε η Σόφια) ύψους €10,2/MWh.

Η εξέλιξη προκάλεσε έναν… χαμούλη όχι μόνο στις εμπλεκόμενες χώρες-πελάτες αλλά και εντός των βουλγαρικών συνόρων αφού ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ να παρέπεμψε ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την «απερίσκεπτη» όπως τη χαρακτήρισε νομοθετική ενέργεια της κυβέρνησης της χώρας του.

Των μόνων που δεν ίδρωσε το αυτί είναι των κομισάριων των Βρυξελλών και της επικεφαλής αυτών, της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μια τοποθέτηση έγινε επί του θέματος κι αυτή χλιαρή– δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Τιμ Μακφί, ο οποίος «αποφάνθηκε» ότι η επιβολή μετακομιστικού τέλους στο ρωσικό αέριο είναι ένα επιτρεπόμενο εθνικό μέτρο.

Εθνικό μέτρο, λοιπόν, ότι οι Έλληνες (ή οι Ρουμάνοι ή οι Ούγγροι) θα πληρώσουν χρυσό το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και με τα ευρουδάκια τους θα χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις που θα δώσει η βουλγαρική κυβέρνηση στους συμπατριώτες της καταναλωτές.

Φαίνεται ότι έτσι μεταφράζουν στην Κομισιόν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση, αλλά ουδείς στη Αθήνα δικαιούται να πέφτει από τα σύννεφα. Μόλις την προηγούμενη Κυριακή η πρόεδρος της Κομισιόν προσγειώθηκε στα γειτονικά Σκόπια διαλέγοντας να ξεκινήσει από εκεί την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια, που ως γνωστόν Ε.Ε. και ΗΠΑ τόσο ορέγονται να εντάξουν στη δυτική σφαίρα επιρροής.

Σε αυτή λοιπόν την επίσκεψη η «σιδηρά κυρία» των Βρυξελλών δεν περιορίστηκε στις τυπικές διπλωματικές φιλοφρονήσεις αλλά δήλωσε ευτυχής και… ανυπόμονη να καλωσορίσει στην ευρωπαϊκή οικογένεια την Βόρεια Μακεδονία, μαζί με τη «μοναδική της ταυτότητα και τη γλώσσα της, τη μακεδονική γλώσσα». Όλοι το διάβασαν κανείς, δεν αντέδρασε και η ζωή συνεχίζεται. Στο κάτω-κάτω τι είμαστε εμείς, τίποτα Βούλγαροι που εξαιτίας της γλώσσας μπλόκαραν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε.;

Την υγειά μας να ΄χουμε να χαιρόμαστε και τον πρόεδρο Αλέξη (Τσίπρα) που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και φυσικά την πρόεδρο Ούρσουλα που φυλάει τις Θερμοπύλες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα