«Να βρει την ιδεολογική και πολιτική της ταυτότητα η Ν.Δ.»

Θέση για την επερχόμενη εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ. παίρνει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Α» ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Νέας Δημοκρατίας

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο κ. Αυγενάκης απέφυγε να πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά τονίζει με έμφαση ότι «η Ν.Δ. οφείλει να κάνει ένα γόνιμο πολιτικά διάλογο, μακριά από τη ρηχότητα του πολιτικού λόγου που εκφράζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, και να αναζητήσει την πραγματική πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα εντός της Βουλής και εντός της κοινωνίας». Παράλληλα, επιτίθεται κατά της κυβέρνησης, τόσο για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, όσο και για τη στασιμότητα που επικρατεί στον τομέα των υποδομών, επισημαίνοντας του κινδύνους να χαθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ποιος νομίζετε ότι πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της Ν.Δ. για την εκλογή του νέου προέδρου της;
«Το ζητούμενο δεν είναι ο προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση αυτή είναι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Η παράταξή μας αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον κεντροδεξιό ευρωπαϊκό πυλώνα της χώρας μας. Η Ν.Δ. οφείλει να κάνει έναν γόνιμο πολιτικά διάλογο, μακριά από τη ρηχότητα του πολιτικού λόγου που εκφράζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, και να αναζητήσει την πραγματική πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα εντός της Βουλής και εντός της κοινωνίας. Η Ν.Δ. δεν πρέπει να είναι ένα καλοκουρδισμένο όχημα που μοναδικό στόχο έχει την κατάληψη της εξουσίας με εργαλείο τις παροχές και τις εξυπηρετήσεις. Οφείλουμε να εντοπίσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πολιτικής συγκυρίας, τις βαθιές ανάγκες τις κοινωνίας, και όχι να περιοριζόμαστε σε ποσοτικά δεδομένα και χωροταξικές στοχεύσεις.

»Την ίδια στιγμή οφείλουμε να μιλήσουμε στην κοινωνία με αλήθειες, κοιτάζοντας τους πολίτες στα μάτια και να τους μιλήσουμε για την Ελλάδα που μαζί τους θέλουμε να δημιουργήσουμε, να υπερασπιστούμε τα όσα σωστά έγιναν τα τελευταία χρόνια, γιατί έγιναν και το γνωρίζουμε όλοι, αλλά να κάνουμε και αυτοκριτική για τα λάθη μας. Πρέπει να πείσουμε ότι η παράταξή μας έχει τα αντανακλαστικά αλλά και τη δυνατότητα να αφουγκραστεί και να μετουσιώσει σε πολιτικό λόγο και έργο τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα όνειρα της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς. Οι επιλογές και τα κριτήρια που θα επικρατήσουν κατά την ψήφο των νεοδημοκρατών δεν μπορεί να είναι θέμα “μόδας”, “αντι-Τσίπρα”, “νέου”, “παλιού”  και “άγνωστου”. Σε αυτή την εκλογή πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και όχι το συναίσθημα. Δεν ψηφίζουμε με κριτήριο την απόρριψη του απέναντι, αλλά αξιολογούμε και επιλέγουμε τον καλύτερο για αρχηγό και για αυριανό πρωθυπουργό της χώρα μας».

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση για το ν/σ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στο οποίο ασκήσατε έντονη κριτική. Πού διαφωνείτε;
«Ως εισηγητής στο ν/σ –πλέον νόμος– για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, εξέφρασα μια σειρά εξαιρετικά σοβαρών λόγων για τους οποίους δεν έπρεπε να ψηφιστεί. Φυσικά και είμαστε υπέρμαχοι της δημιουργίας και επιβολής κανόνων για τη ρύθμιση όχι μόνο των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά όλων των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Άλλωστε, η Ν.Δ. ήταν η παράταξη που αγωνίστηκε για την πολυφωνία και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στα ΜΜΕ, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν αυτή που εγγυήθηκε με επιτυχία τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Όμως, ο νόμος που ψηφίσθηκε είναι αναχρονιστικός και λειτουργεί με κριτήρια αναλογικής εποχής. Ενώ η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ραγδαία επιτρέποντας την απεριόριστη λειτουργία ηλεκτρονικών και ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση έρχεται και βάζει περιορισμούς και ορίζει αδιαφανείς διαδικασίες, που οδηγούν στη δημιουργία ενός “υπουργού καναλάρχη” και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί (πιθανές συμφωνίες με επιχειρηματίες, στήριξη ημετέρων, κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρω ότι σήμερα ξεκίνησε και μεταδίδει διαδικτυακά το cnn.gr! Και η κυβέρνηση βάζει περιορισμό στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, δημιουργώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά!

»Να τονίσω, επίσης, ότι το εν λόγω νομοθέτημα, ουδεμία σχέση έχει με καταλογισμό οφειλών και καταβολή φόρων, όπως εσκεμμένα παρουσίαζε η κυβέρνηση σε μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Ως τομεάρχης υποδομών, μεταφορών και δικτύων της Ν.Δ., πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης στο πεδίο αυτό;
«Δυστυχώς, στον τομέα των υποδομών, η κυβέρνηση έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Τα οδικά έργα έχουν καθυστερήσεις παντού και σε πολλά έχει γίνει αναστολή εργασιών, λιμενικά έργα έχουν σταματήσει, τα αεροδρόμια υπολειτουργούν με τεράστια προβλήματα, χρέη και φθορές που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Τα έργα σταθερής τροχιάς παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις. Από την άλλη, έχουμε μια διοικητική μηχανή που δεν λειτουργεί, διογκώνει τη γραφειοκρατία και παραπέμπει τα έργα στις καλένδες. Και όλα αυτά την ώρα που τα έργα πρέπει να επιταχυνθούν, διότι όλα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 που επίσημα κλείνει στις 31-12-2015.

»Αν λοιπόν αρκετά από τα έργα που έχουν μείνει πίσω δεν καταφέρουν να ολοκληρωθούν τότε, και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος αυτός, θα συμβούν δύο πολύ άσχημα γεγονότα. Πρώτο, θα χαθεί η εναπομένουσα χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και, δεύτερο, θα τραβηχτεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), απορροφώντας πολύτιμα κεφάλαια από προγραμματισμένα νέα έργα».

Με «βροχή» ερωτημάτων σας στη Βουλή, θέτετε θέματα αδιαφάνειας και πολιτικής ηθικής για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε πάρει απαντήσεις;
«Πράγματι, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχω επισημάνει κραυγαλέα περιστατικά που αποδομούν τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ “περί ηθικής” και αποδεικνύουν ότι η “αριστερή διακυβέρνηση” βρίθει περιπτώσεων διαφθοράς και αδιαφάνειας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει απαντηθεί κανένα από τα ερωτήματα και δεν έχει γίνει στην ουσία ανάληψη πρωτοβουλίας, σε πολιτικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς. Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σαφής βούληση, με πράξεις, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αντί της γενικόλογης λασπολογίας και της αποφυγής ανάληψης δράσεων και ευθυνών».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα