Μπλόκο του Δήμου Κηφισιάς στην «ελέω ΝΟΚ» σφαγή των δέντρων

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο πρώτος Δήμος που προχωρά στην απαγόρευση των υπογείων πέραν των περιγραμμάτων των κτηρίων, μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο,  που κάνουν χρήση του άρθρου 17 παρ.6β περ.4 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ, 4067/2012)

1043 δέντρα κόπηκαν από το 2022 μέχρι σήμερα, για να γίνουν οικόπεδα

Η εισήγηση του Δημάρχου κ. Βασίλη Ξυπολυτά και η αναφορά του στα στοιχεία σχετικά με την κοπή δέντρων, προκάλεσε έντονη ανησυχία στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, αλλά και στους πολίτες του πιο «πράσινου» Δήμου της Αττικής.

«Σήμερα προχωρούμε σε ένα ακόμη βήμα, το οποίο θεωρώ θεμελιώδες για την προστασία της ταυτότητάς μας, του φυσικού μας πλούτου», δήλωσε ο κ. Ξυπολυτάς, προσθέτοντας ότι το θέμα του πρασίνου ήταν το πρώτο που «έπεσε στο τραπέζι» σε υπηρεσιακές και θεσμικές συναντήσεις, καθώς και σε δημόσιες παρεμβάσεις της διοίκησης του Δήμου.

Βάσει του προαναφερθέντος άρθρου του ΝΟΚ, δίνεται το «πράσινο φως» στην κατασκευή υπογείων που καλύπτουν το σύνολο του οικοπέδου, με αποτέλεσμα την κοπή όλων των υπαρχόντων δέντρων. Η παραχώρηση χώρου ύψους 20-40 εκ. επιχωμάτωσης πάνω από την πλάκα των υπογείων δεν υποστηρίζει υψηλή φύτευση. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο που και η διάταξη αυτή έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.

Λόγω του «πράσινου» χαρακτήρα της η Κηφισιά, είχε προστατευτεί για πολλά χρόνια, μέσω ειδικών πολεοδομικών ρυθμίσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Η προστασία αυτή έπαψε να υπάρχει το 2022, όταν με Υπουργική Απόφαση του υφ. Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, αποφασίστηκε ότι οι εν λόγω διατάξεις του ΝΟΚ κατισχύουν έναντι των ειδικών προστατευτικών διατάξεων της Κηφισιάς, και μάλιστα για οικοδομή που χτιζόταν στην Κηφισιά, γεγονός που οδήγησε στην «αρχή της καταστροφής», όπως υπογράμμισε ο κ. Ξυπολυτάς.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Κηφισιάς, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η βίαιη αλλοίωση της ταυτότητας του Δήμου, παρέθεσε τον αριθμό κοπής δέντρων από την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Ταγαρά, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 3 χρόνια έχουν κοπεί συνολικά 1043 δένδρα αριθμός, που αντιστοιχεί τρεις φορές στα δέντρα που υπάρχουν στο ιστορικό Άλσος της Κηφισιάς! Συγκεκριμένα το 2022 κόπηκαν 344 δέντρα, 543 το 2023 και 189 το 2024.

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα υπερασπιστεί τη συνταγματική επιταγή της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα δένδρα όμως έχουν ήδη κοπεί» υπογράμμισε ο κ. Ξυπολυτάς, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προσχηματική αναβολή της «μεγάλης δίκης» για τον ΝΟΚ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου τόσο στους ιδιοκτήτες, οικοπεδούχους και μηχανικούς όσο και στις δημόσιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών, καθώς σε περίπτωση αναβολής η απόφαση του ΣτΕ μετατίθεται για το 2025, ενδεχόμενο που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα