Μητσοτάκης: Ενδεχόμενη συμφωνία για το Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίζει μία κυριαρχία

Στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία ανασκόπηση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών στους λογαριασμούς ρεύματος, την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, τον 5ο τραπεζικό πόλο, τις πυρκαγιές και φυσικά την επέτειο 50 χρόνων από την επέλαση του "Αττίλα" στην Κύπρο

«Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση που δημοσιεύει στο Facebook ότι αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να καθίσουν στο τραπέζι οι δύο κοινότητες και να βρεθεί λύση για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Απαράβατος όρος είναι ότι «ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική παρέμβαση για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος. «Αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο», έγραψε.

Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Παράλληλα, θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που θα προκύψει θα δοθεί για τη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μετά τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

«Τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα δύο πιστωτικά ιδρύματα ήταν πολλά και απειλητικά για τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση», αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη θετική πορεία των μεγεθών της ελληνικής αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μετά το 2019 καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στην εργασιακή ανασφάλεια. «Οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 10% τον Απρίλιο του 2024), ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό κατέγραψε αύξηση πάνω από το 2% μεταξύ του 2019 και τον Απρίλιο φέτος. Τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 28%, ο μέσος μισθός κατά 20%, ενώ το χαμηλότερο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 21%, περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί. «Θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα τις πολιτικές μας για να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ως το τέλος του 2027», σημείωσε.

Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση για fake news όσον αφορά στην εξαήμερη εργασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, «ούτε 1 στις 1000 επιχειρήσεις, περίπου το 0,076% του συνόλου, είναι όσες υπέβαλαν αίτηση για να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν το δήλωσαν στην ΕΡΓΑΝΗ ή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εφάρμοσαν τη ρύθμιση, η παρασχεθείσα εργασία κρίνεται ως παράνομη και ισχύουν οι συνέπειες του νόμου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι συνεχίζονται για να μην επιτρέψουμε την καταστρατήγηση του μέτρου».

Ιδιαίτερη αναφορά για άλλη μια φορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη σκληρή μάχη του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντών να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες πυρκαγιές.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι τελικά καθαρίστηκαν 833.722 οικόπεδα από τους ιδιοκτήτες τους, προσφέροντας τεράστια βοήθεια στο πεδίο της πρόληψης, προστατεύοντας ζωές και περιουσίες. «Τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίως γιατί έδειξαν μια νέα κουλτούρα ατομικής ευθύνης που συνδράμει τον κρατικό μηχανισμό στο δύσκολο και επίπονο έργο του. Πολλές μάχες λοιπόν κερδήθηκαν, αλλά είμαστε ακόμη στα μισά του καλοκαιριού και ο «πόλεμος» με τις φωτιές συνεχίζεται», ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα