Μετράνε κουκιά για τη συμφωνία

Με τη λίστα των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας βρίσκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, υπολογίζοντας ξανά και ξανά τους «σίγουρους» και τους «επικίνδυνους» σε μια ψηφοφορία νέων μέτρων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Με τη συμφωνία να έχει πλέον δρομολογηθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εσωκομματικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την ψηφοφορία στη Βουλή. Μπορεί ήδη από ημερών να έχει ξεκαθαριστεί πως τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά ουδείς μπορεί να είσαι σίγουρος πως σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές θα υποκύψουν. Αν και όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν συμφωνήσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός της πλειοψηφίας, εναλλακτικά παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο και εγκαταλείπουν τη Βουλή, ποιος άραγε μπορεί να είναι σίγουρος πως βουλευτές όπως η Ραχήλ Μακρή που κάνει κριτική από… Αριστερά στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση ή ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος θα υπακούσουν σε μια σκληρή κομματική γραμμή; Και πολύ περισσότερο θα παραδώσουν την έδρα τους αν διαφωνούν;

Αν και η ηγεσία του κόμματος δηλώνει βέβαιη πως δεν θα υπάρξουν διαρροές, την ίδια ώρα στο εσωτερικό σέρνεται μια συζήτηση που αφορά τη δημοκρατικότητα της υποχρέωσης αυτής των βουλευτών. «Οι βουλευτές έχουν επιλεχθεί από τον λαό για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα που το κόμμα είχε ανακοινώσει προεκλογικά. Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις και είναι έτοιμη να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο. Και πρόκειται για την κυβέρνηση που προεκλογικά είχε υποσχεθεί το σχίσιμο των μνημονίων», σχολιάζει στην «Α» κομματικό στέλεχος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα.

Όπως εξηγεί, «έχουμε αντιληφθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλος δρόμος εκτός και αν επιλέξουμε τη ρήξη. Μόνο που δεν εκλεγήκαμε για αυτό. Δυστυχώς, η ηγεσία επέλεξε το ενδεχόμενο αυτό να το αποσύρει νωρίς για να μην τρομοκρατήσει τους λεγόμενους νοικοκυραίους. Οπότε χάσαμε και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα καλούμαστε να κινηθούμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να αποφασίσουμε βάσει αυτού. Η κομματική γραμμή δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό, το θέμα της έδρας όμως σηκώνει πολλή συζήτηση. Δηλαδή, εφόσον ο βουλευτής είναι συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις, γιατί θα πρέπει να παραδώσει την έδρα;».

Σχετικά λίγοι οι «επίφοβοι»
Επί της ουσίας, τώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν πως οι «επίφοβοι» βουλευτές δεν είναι περισσότεροι από 8-10 (πολιτικοί εκτιμητές την ίδια ώρα τούς ανεβάζουν μέχρι και στους 50) παρά τις δηλώσεις αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, αυτοί θα κληθούν να υλοποιήσουν την απόφαση των κομματικών οργάνων και της Κ.Ο., τα οποία εκτός απροόπτου ελέγχει σχεδόν κατ’ απόλυτο τρόπο ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Καθημερινά δεχόμαστε κριτική από το κόμμα. Και είναι λογικό αυτό. Όταν όμως τα όργανα θα αποφασίσουν, τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος», εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνοντας πάντως πως «σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε θετικές ψήφους και από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι στο σύνολό τους απαραίτητα, αλλά ανά περίπτωση βουλευτών».

Προεδρικό… μασάζ!
Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει το… μασάζ των οργάνων, με αρχή την Πολιτική Γραμματεία που αποτελεί το κορυφαίο όργανο του κόμματος μετά την Κεντρική Επιτροπή. Στην πρόσφατη παρουσία του σε συνεδρίασή της, κάλεσε το κόμμα να στηρίξει την κυβερνητική προσπάθεια, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση, ζήτησε από το κόμμα την περαιτέρω κινητοποίηση του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα, κλήθηκε να απαντήσει στο αντεπιχείρημα της ρήξης, καθώς κάποιοι ζήτησαν το σενάριο αυτό να παραμείνει πάνω στο τραπέζι, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που κάλεσαν σε νέα σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως να διαβεβαιώνουν λίγο αργότερα πως ισχύει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεδρίασε πρόσφατα και το όργανο θα συγκληθεί εκ νέου εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσιαστική ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται σε κορυφαία στελέχη που ίσως θα επιχειρήσουν ηγετική εμφάνιση μέσω της διαφοροποίησης. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να αναφερθούν ονομαστικά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποφύγει τεχνηέντως κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή δείχνοντας την αντίθεσή της για τις κυβερνητικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα