Με τσιτάτα του Ανδρέα πορεύεται η Φώφη

Από τη Θεσσαλονίκη επεχείρησε να απαξιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάσει το ΚΙΝΑΛ ως τη μόνη αντιπολίτευση της κυβέρνησης

Από τον Αύγουστο αυτό που έλεγαν από το Κίνημα Αλλαγής ήταν ότι τον Σεπτέμβριο το κόμμα θα ανοίξει φτερά, υπολογίζοντας ότι θα αποδώσει η δουλειά που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά κατά τη διάρκεια του lock down

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν θετικά από την κοινωνία. Ακόμη και οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου έδειξαν ότι τσιμπάει το ΚΙΝΑΛ.

Όμως μεσοβδόμαδα από το βήμα του φόρουμ της Helexpo στη Θεσσαλονίκη, όπου αντικατέστησε τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη παρουσιάζοντας όχι απλά τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αξιοποίηση των κονδυλιών του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά το πρόγραμμα του κόμματος υπό τον τίτλο «Νέα Αλλαγή». Ένα «Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη νέα Ελλάδα», όπως η ίδια είπε.
Χρησιμοποιώντας φράσεις του Ανδρέα Παπανδρέου που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη των πολιτών, ειδικά των μεγαλύτερων στην ηλικία, αλλά ακούγονται εύηχα και στα αυτιά των νεοτέρων η κα Γεννηματά συνεχίζει τη στρατηγική των αποστάσεων ασφαλείας από το Μαξίμου. Μάλιστα χαρακτήρισε ως συντηρητικές τις πολιτικές της κυβέρνησης «με αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές, οι οποίες δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα» και αντιπαρέβαλλε ένα προοδευτικό –όπως το χαρακτήρισε– σχέδιο, με δομικές παρεμβάσεις για τη χώρα.

Οι ατάκες του Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν και πάλι μόδα στο ΚΙΝΑΛ

Η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συγκροτήσει τον άλλο πόλο, απέναντι στη συντήρηση. Σημείωσε εξάλλου ότι το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα να εκφράσει τον τελευταίο απέτυχε και το αφήγημά του κατέρρευσε, κλείνοντας έτσι τον κύκλο του τεχνητού διπολισμού  Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα που οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές είναι ξανά αίτημα της κοινωνίας, διεκδικούμε και μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πορεία του τόπου, με το αφήγημά μας για τη Νέα Αλλαγή», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναλύοντας μία προς μία τις «ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές», όπως τις περιέγραψε, διαφορές του κόμματός της με τις πολιτικές της Ν.Δ.
Δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αυτό που χρειάζεται όσο ποτέ η πατρίδα μας είναι ένα Σχέδιο Ανασύνταξης, με όραμα και στρατηγική, που θα διασφαλίζει το μέλλον και θα δώσει στον ελληνικό λαό πραγματική αυτοπεποίθηση», η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός της. Σύμφωνα με τη ίδια  διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας, στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δομικά και όχι διαχειριστικά.

Εθνικά-μεταναστευτικό

Η κα Γεννηματά, όπως μας είχαν προϊδεάσει από τη Χαριλάου Τρικούπη, τα έχει πάρει στο κρανίο με τον πρωθυπουργό για την επιλεκτική ενημέρωση στα εθνικά θέματα. Έτσι του επιτέθηκε με σφοδρότητα από τη Θεσσαλονίκη, καταλογίζοντάς του ανικανότητα να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται και «ολοφάνερη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Μάλιστα, υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ «δεν έχει κρυφές ατζέντες ή μυστικές συμφωνίες, αλλά βάζει την εθνική αξιοπρέπεια και την ισχυρή Ελλάδα πάνω απ’ όλα». Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς αντιμετωπίζει τη νέα οθωμανική στρατηγική χωρίς εθνική γραμμή, με μυστική διπλωματία και κρυφή ατζέντα» και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αναπάντητα όλα τα ερωτήματά μας στη Βουλή. Ερωτήματα σημαντικά για τη στάση της χώρας στα εθνικά ζητήματα. Δεν μας έδωσε την έγγραφη συμφωνία διαλόγου με την Τουρκία για την οποία είπε ψέματα, δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Έχει δεσμευτεί σε άνευ όρων διάλογο και το κρύβει; Πού το πάει; Δεν έχει λευκή επιταγή. Η Εθνική θέση είναι μια και αδιαπραγμάτευτη: Διάλογος με την Τουρκία για τη μία διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ», επεσήμανε η κα Γεννηματά.

Ως προς το μεταναστευτικό καταλόγισε μεγάλη ευθύνη στον πρωθυπουργό για όσα συμβαίνουν και αναρωτήθηκε: «Πόσο χρόνο, επιτέλους, χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης, για να αλλάξει την πολιτική του κ. Τσίπρα στο μεταναστευτικό; Είναι ώρα να απαιτήσει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων από τους Ευρωπαίους. Τι φοβάται;»

Ο στόχος της κας Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ ήταν προφανής στη Θεσσαλονίκη. Επεχείρησαν να απαξιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιαστούν οι ίδιοι ως η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής»

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Νέας Αλλαγής (που όντως είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα) στηρίζεται σε τέσσερις μεγάλους άξονες που περιλαμβάνουν:

  1. Προτεραιότητα στην Εργασία με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κι όπως εξήγησε, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται και καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους, με υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης και με μέτρα ομπρέλα και για την τηλεργασία και για την κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες και με στήριξη όλων όσοι χάνουν τη δουλειά τους.
  2. Ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων, των μεσαίων στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το ΚΙΝΑΛ προτείνει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μικρομεσαίους και αγρότες. Επίσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προτείνει γενναία μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
  3. Ψηφιακό κράτος: Επενδύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους, με υποδομές ευρυζωνικότητας και αιχμές.
  4. Το νέο παραγωγικό μοντέλο: Στόχος, επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στα επόμενα 4 χρόνια.

Τέλος το ΚΙΝΑΛ προτείνει:
– Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον τουρισμό και την εστίαση έως 31/12/2021 και επαναφορά του μειωμένου συντελεστή για όλα τα νησιά του Αιγαίου.
– Δεύτερη ευκαιρία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
– Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για τους επαγγελματίες.
– Σύγχρονο Πτωχευτικό Δίκαιο με παράλληλη προστασία της Α’ κατοικίας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μη μετατρέπονται σε ενοικιαστές.
– Αλλαγή του Νόμου για τις Τράπεζες. Κατάργηση ΤΧΣ.
– Χρηματοδότηση της Οικονομίας, με κύριο κριτήριο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
– Εκσυγχρονισμό κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου.
– Οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. και για το 2021.
– Κατάργηση των στόχων των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα.
– Κατάργηση του Υπερταμείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα