Με το μυαλό στο φθινόπωρο

Την αφόρητη πίεση του Αντώνη Σαμαρά νιώθουν τα τελευταία 24ωρα οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου μέσω της απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων με τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα περιθώρια για τη χώρα μας έχουν στενέψει και εάν δεν υλοποιηθούν οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τότε η διαπραγμάτευση του φθινοπώρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η αποφυγή νέων μέτρων πολύ πιθανή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όλο το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, πέραν των συσκέψεων, είναι σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς για να ενημερώνονται για τις εξελίξεις.
Στη σύσκεψη της Τρίτης «κλείδωσαν» οι 14.500 απομακρύνσεις από το δημόσιο μέσω της διαθεσιμότητας και ο πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς του σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο.
Το υπουργείο Παιδείας διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών πέραν των 2.000 καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει την ενδοδημοτική κινητικότητα στους ΟΤΑ και δεν θα προχωρήσει σε άλλες οριζόντιες κινήσεις μετά τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Επίσης, θα προχωρήσουν και συγχωνεύσεις γενικών γραμματειών υπουργείων.
Αναφορικά με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάργησης αριθμού θέσεων εργασίας που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Στη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, παρουσία του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με στόχο να μην υπάρξουν αποκλίσεις.
Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως δόθηκαν κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, όσον αφορά και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά στοιχεία. Ο Γ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Το δεύτερο «κύμα»

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα βρεθούν και οι υπόλοιποι 8.300 υπάλληλοι που θα τεθούν στο ίδιο καθεστώς, προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για 12.500 υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα το α΄ εξάμηνο του 2013. Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να έχουν βρεθεί και οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπουν στο ίδιο καθεστώς για να εκπληρωθεί και ο στόχος που έχει τεθεί για το β΄ εξάμηνο του 2013.
Η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.800 εργαζομένους, αφού μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 7.700 υπάλληλοι, οι οποίοι προέρχονται από τους σχολικούς φύλακες, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπενθυμίζεται πως η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας.

Οι ζημιογόνες βιομηχανίες

Η κυβέρνηση έβαλε μπρος με τον πιο επίσημο τρόπο την εκκαθάριση των ζημιογόνων βιομηχανιών και με τον τρόπο που αυτή θα γίνει φαίνεται ξεκάθαρα ότι μιλάμε για κίνδυνο απόλυσης των 2.375 υπαλλήλων που υπηρετούσε σε αυτές.
Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ με 1.050 εργαζόμενους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης».
Όπως τονίζεται, «τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν την αναγκαία αναδιάρθρωση και προσαρμογή των εταιρειών προκειμένου να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τον Έλληνα φορολογούμενο και να είναι συμβατά με τους κανόνες της Ε.Ε. περί κρατικών ενισχύσεων».

Οι εκτός ΑΣΕΠ

Στο στόχαστρο μπαίνουν πρώτα 1.250 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και 5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ και ειδικά εκείνοι που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
Για το άμεσο μέλλον γίνεται λόγος για περίπου 700 άτομα (γενικώς), αλλά και 1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης. Σχεδόν 10.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας έως το σχολικό έτος 2014-2015 με πολλούς να μετατάσσονται σε δημόσια ΙΕΚ, σε διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και πολλούς καθηγητές να μεταπηδούν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο κατάλογος όμως περιλαμβάνει και περίπου 2.500 εργαζόμενους στις υπηρεσίες για τις κτιριακές υποδομές, στο ΙΓΜΕ, τον ΟΕΚ, αλλά και την αγροφυλακή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα