Με τις παραιτήσεις ανά χείρας

H επίτευξη συμφωνίας είναι το νο1 πρόβλημα για την κυβέρνηση. Μόλις το επιλύσει, τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τον δεύτερο σκόπελο, ο οποίος ίσως να αποδειχθεί και πιο επικίνδυνος για τη βιωσιμότητά της. Μια σειρά από υπουργούς είναι ήδη με την παραίτηση ανά  χείρας και απλά περιμένουν τις εξελίξεις…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δεδομένος θεωρείται για το Μέγαρο Μαξίμου ένας ευρύς ανασχηματισμός την επομένη κιόλας της υπογραφής της συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές. Το παρόν κυβερνητικό σχήμα πολύ δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί και να προωθήσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις που έρχονται σε κόντρα όχι μόνο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά πολύ περισσότερο με τις προσωπικές απόψεις και δεσμεύσεις των υπουργών. Αποκρατικοποιήσεις και περικοπές είναι δύο μόνο από τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Ακολουθούν, βέβαια, ο ΦΠΑ αλλά και κάθε είδους αύξηση στη φορολογία, ενώ ανεκτή φαίνεται να είναι η παράταση μέτρων που ήδη ισχύουν όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Οι… δεδομένοι για έξοδο!  
Κάποιοι θα προτρέξουν και θα εκτιμήσουν πως από τους πρώτους που θα επέλεγαν την έξοδο θα ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά μια σύντομη συζήτηση με υπουργούς δείχνει πως μάλλον ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας θα είναι από τους τελευταίους που θα εγκαταλείψουν το καράβι. Στον αντίποδα, όμως, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, πολύ δύσκολα θα μείνει στη θέση του εφόσον επιβληθούν αλλαγές στα εργασιακά. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς πρόκειται για στέλεχος που ανήκει στους «προεδρικούς», ενώ ο ίδιος φαίνεται να επέλεξε να απομακρυνθεί από τον τομέα της επικοινωνίας που χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια.

Αλλαγές στα εργασιακά θα σημάνουν και αλλαγές στο ασφαλιστικό. Για τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Στρατούλη μια εντυπωσιακή έξοδος  θα είναι τότε επιβεβλημένη. Όχι μόνο για να μη χρεωθεί τις αλλαγές, αλλά κυρίως γιατί με δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ταχθεί ευθέως εναντίον τους. Εξίσου σημαντικό και το γεγονός πως ανήκει στη στενή ομάδα του Π. Λαφαζάνη, η οποία προτάσσει ως μόνη λύση την έξοδο από το ευρώ.

Από τους δεδομένους για… παραίτηση θεωρείται ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Η περίπτωσή του είναι ιδιάζουσα, μιας και ο ίδιος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Πειραιά, έχει υπάρξει πολλάκις υποψήφιος δήμαρχος, ενώ η αυτοδιοικητική παράταξη «Λιμάνι της Αγωνίας» του οποίου ηγείται έχει ξεκάθαρα ταχθεί κατά τις ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Και όχι τώρα, αλλά ήδη από το 2002 όταν η συζήτηση ήταν αρκετά πρώιμη. Πόσο παράδοξο αλήθεια ο ίδιος να κληθεί να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια πολιτική επιλογή μετά από αγώνες ετών προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο εύκολος συνειρμός θα ήθελε τον Θ. Δρίτσα να ακολουθεί στην έξοδο από την κυβέρνηση και η σύντροφός του υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Μόνο που τότε το συμπέρασμα θα ήταν λάθος, καθώς οι πολιτικές αρμοδιότητες εκείνης δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο, αλλά αντίθετα είναι επικεφαλής ενός ιδιαιτέρως ευαίσθητου τομέα στον οποίο έχει θητεύσει επί σειρά ετών. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί πως αμφότεροι δεν ανήκουν σε κάποια από τις γνωστές ομάδες (συνιστώσες) του ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση Λαφαζάνη
Προς το παρόν διερευνάται και η στάση άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως για παράδειγμα της Νάντιας Βαλαβάνη, αλλά και των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη από το υπουργείο Πολιτικού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς οι αναταράξεις που θα προκληθούν και μόνο λόγω της ψήφισης των νέων μέτρων από τη Βουλή δεν αποκλείεται να αλλάξουν και τη… σύσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ποιοι άραγε θα υπερψηφίσουν μέτρα που έχουν ήδη καταγγείλει και με άνεση θα παραμείνουν στη θέση τους;

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση πάντως του Π. Λαφαζάνη, καθώς μια πιθανή παραίτησή του θα μπορούσε από κάποιους να ερμηνευθεί ως πολιτική ήττα. Από την άλλη, όμως, ο οπαδός της… δραχμής πόσες υπογραφές είναι διατεθειμένος να βάλει για τη μνημονιακή διάσωση της χώρας;

«Ο Παναγιώτης θα παραιτηθεί μόνο αν χαθεί κάθε ελπίδα. Ο ρόλος του στα εσωκομματικά είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Μια απλή παραίτηση από τη θέση του υπουργού θα ήταν ανούσια αν θα παρέμενε στην ΚΟ ως βουλευτής ακολουθώντας την κομματική γραμμή και ψηφίζοντας μνημονιακά μέτρα. Αν παραιτηθεί, θα παραιτηθεί και από βουλευτής. Μόνο που αυτό θα έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα της διάσπασης», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου που είναι σε καθημερινή επαφή μαζί του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα