Με την αποστολή του υπερόπλου THAAD, η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή γίνεται πολύ έντονη

Οι Αμερικανοί «πατούν» πλέον όλο και περισσότερο πόδι σε εδάφη της Μέσης Ανατολής. Και αυτό γιατί οι Αμερικανοί στρατιώτες για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, μετά από απόφαση Μπάιντεν στέλνουν στο Ισραήλ άλλο ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα, γνωστό ως «THAAD»

Μετά τη συμβολή στις δύο αναχαιτίσεις πυραύλων στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, οι Αμερικανοι πατούν Ισραήλ για το υπερόπλο THAAD

Αξίζει να σημειωθεί ότι το THAAD απαιτεί 95 στρατιώτες ανά συστοιχία για να λειτουργήσει και αυτό σημαίνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες θα βρεθούν σε ισραηλινό έδαφος για πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο, την ώρα που η κρίση διευρύνεται.

Ιδιαίτερα μετά την επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ένα από τα επτά αντιπυραυλικά του συστήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNNi, η Ουάσινγκτον στέλνει το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ισραηλινής αεράμυνας, μετά το πρόσφατο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διαθέτουν επτά συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD, έκαστη εκ των οποίων αποτελείται από έξι προσαρμοσμένους σε φορτηγά εκτοξευτές με οκτώ αναχαιτιστικά βλήματα ο καθένας, ένα πανίσχυρο σύστημα ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας και πυρασφάλειας.
Πώς θα βοηθήσει την ισραηλινή αεράμυνα

Το THAAD δεν θα ενεργεί μόνο του σε οποιαδήποτε άμυνα του Ισραήλ και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα περαιτέρω «αποτρεπτικό» μέσο σε μια επίθεση, δήλωσε στο CNNi ο στρατιωτικός αναλυτής Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

«Όταν τεθεί σε λειτουργία, θα προσθέσει στην πραγματικότητα ένα επίπεδο στην υπάρχουσα ισραηλινή εναέρια και πυραυλική άμυνα,» δήλωσε ο Leighton. Τα μοντέλα παραγωγής του συστήματος THAAD δεν απέτυχαν ποτέ να αναχαιτίσουν εισερχόμενους στόχους σε δοκιμές, σύμφωνα με το Missile Threat Project του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Λίγα λόγια για το THAAD

Το αμυντικό σύστημα THAAD είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 150 έως 200 χιλιομέτρων (93 έως 124 μίλια) και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστικών βλημάτων, το THAAD, συντομογραφία των λέξεων Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μοναδικό αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που μπορεί να εμπλέξει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας κατά την τελική φάση της πτήσης τους – ή την κατάδυση στο στόχο τους.

Τα αναχαιτιστικά βλήματα THAAD είναι «κινητικά», δηλαδή εξουδετερώνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι με αυτούς και όχι εκρήγνυνται κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.

Πώς το THAAD είναι τόσο ακριβές;

Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το ραντάρ Army Navy/Transportable Radar Surveillance ή AN/TPY-2. Το σύστημα ραντάρ, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μαζί με την πυραυλική συστοιχία ή να είναι ήδη εγκατεστημένο σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ή σε άλλες εγκαταστάσεις, μπορεί να ανιχνεύσει τους πυραύλους με δύο τρόπους.

Στην εμπρόσθια λειτουργία του είναι διαμορφωμένο ώστε να αποκτά και να παρακολουθεί στόχους σε αποστάσεις έως 3.000 χιλιόμετρα (1.865 μίλια) και στην τελική λειτουργία του είναι στραμμένο προς τα πάνω για να αποκτά στόχους κατά την κάθοδό τους, σύμφωνα με το Missile Defence Project. Το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα (1.100 μίλια) από το Ισραήλ.
Τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ

Μέσω του THAAD, το Ισραήλ ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Το Τελ Αβίβ διαθέτει πολλαπλά αντιπυραυλικά συστήματα σχεδιασμένα να καταρρίπτουν εισερχόμενα βλήματα.

Το David’s Sling, ένα κοινό έργο του ισραηλινού RAFAEL Advanced Defense System και του αμερικανικού αμυντικού κολοσσού Raytheon, χρησιμοποιεί αναχαιτιστικά κινητικά συστήματα Stunner και SkyCeptor hit-to-kill για να εξουδετερώνει στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων (186 μίλια), σύμφωνα με το Missile Threat Project.

Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα ισραηλινά συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές θρυμματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική τους φάση – καθώς καταδύονται προς τους στόχους τους – στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το CSIS.

Εν τω μεταξύ, το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, όπως μπορεί να κάνει το THAAD.

Το χαμηλότερο επίπεδο βλημάτων που εκτοξεύονται στο Ισραήλ καταπολεμάται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome, το οποίο αποτελείται από 10 συστοιχίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές ελιγμών πυραύλων.
Ανήσυχοι οι αντίπαλοι των ΗΠΑ μετά την αποστολή του THAAD

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους αντιπάλους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην Κίνα, η αποστολή του συστήματος THAAD στο Ισραήλ.

Για παράδειγμα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε το 2017 μια συστοιχία THAAD στη Νότια Κορέα με αφορμή τις απειλές πυραυλικών επιθέσεων από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κίνα αντέδρασε έντονα.

Αναλυτές αναφέρουν πως το Πεκίνο ανησύχησε μήπως το πανίσχυρο ραντάρ του αντιπυραυλικού συστήματος χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει δραστηριότητες εντός κινεζικών εδαφών.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει, επίσης, συστοιχίες THAAD στο Γκουάμ για την υπεράσπιση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί του Ειρηνικού από ενδεχόμενες πυραυλικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα ή από την Κίνα.
‘THAAD’ To Be Operated By US Troops: Reports | World News | English News | WION

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα