Με σκληρή γραμμή απέναντι στον Τσίπρα

«Το Ποτάμι δεν πρόκειται να μπει στην κυβέρνηση. Εμείς αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δύσκολο ρόλο. Να είμαστε η χρήσιμη αντιπολίτευση, να είμαστε η μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη της χώρας». Με αυτά τα λόγια ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη το βράδυ ξεκαθάρισε για το τι θα πράξει το Ποτάμι στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, μεθαύριο Δευτέρα θα καταθέσει επισήμως σειρά προτάσεων για να αποκατασταθούν οι αδικίες από τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο 3o μνημόνιο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη οι τεχνοκράτες του Ποταμιού ετοιμάζουν ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να διορθωθούν αδικίες στο «Μνημόνιο 3», το οποίο υπεγράφη άρον-άρον λόγω της ασύντακτης χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η καταστροφική οικονομική πολιτική του Τσίπρα και των δραχμολάγνων συνεργατών του, όπως κατήγγειλε ο Θεοδωράκης. Όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, στόχος αυτών των προτάσεων είναι να αποκαταστήσουν το δίκαιο σε κραυγαλέες περιπτώσεις προνομίων που διατηρούνται, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Ενδεικτικά στο Ποτάμι ανεδείκνυαν ως σκανδαλώδη τη διατήρηση των απολαβών στις ΔΕΚΟ που παραμένουν εκτός ενιαίου μισθολογίου, αλλά και τις συντάξεις στη ΔΕΗ που διατηρούνται μεσοσταθμικά στις €24.000 ανά συνταξιούχο τον χρόνο (συνολικά οι συντάξεις της ΔΕΗ επιβαρύνουν το κράτος με 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος).

Ακραία αντιαναπτυξιακή χαρακτήριζαν στη Σεβαστουπόλεως και την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, τονίζοντας ότι θα τα καταστήσει μη ανταγωνιστικά, ενώ εντελώς απροετοίμαστες επeσήμαιναν και άλλες κυβερνητικές επιλογές, όπως την επιβολή για πρώτη φορά ΦΠΑ, και μάλιστα στο 23%, στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, οι οποίες εκτιμούσαν ότι απλώς θα εξαναγκάσουν όλο τον συγκεκριμένο κλάδο να καταφύγει στα ιδιαίτερα μαθήματα, δηλαδή στη «μαύρη» οικονομία. Και ως αντισταθμιστικά μέτρα στο Ποτάμι επιφυλάσσονταν τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν ολόκληρη λίστα με άχρηστους και κοστοβόρους δημόσιους φορείς και οργανισμούς που διατηρούνται, ενώ οι υπάλληλοί τους κάλλιστα θα μπορούσαν να καλύψουν κενά σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Φουλ επίθεση
Πέραν όμως των προτάσεων για ισοδύναμα μέτρα, το Ποτάμι δεν πρόκειται να χαριστεί στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ψήφισαν τη συμφωνία την περασμένη Τετάρτη. Εξάλλου, και τα όσα ανάρτησε στο facebook, ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει το τι θα ακολουθήσει. Υπό τον τίτλο «Αναρωτιέμαι», ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθύνεται σε πρώτο ενικό πρόσωπο στον πρωθυπουργό και τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα: «251 βουλευτές του έδωσαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί – 17 δικοί του δεν του έδωσαν. 229 βουλευτές ψήφισαν τον πρώτο νόμο που τους ζήτησε – 39 δικοί του δεν τον ψήφισαν. Και ο ίδιος δεν ένιωσε την ανάγκη να πει ούτε ένα ευχαριστώ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον στήριξαν. Δεν μιλώ για τους βουλευτές του Ποταμιού. Μιλώ κυρίως για τους παλιούς βουλευτές που όταν ψήφιζαν τα δικά τους μνημόνια, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβριζε. Και τώρα, που ψήφισαν το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει κανείς το θάρρος να τους πει έστω ένα ευχαριστώ. Δεν κάνουν έτσι οι ηγέτες, φίλε Αλέξη. Δεν κάνουν έτσι οι Έλληνες».

Και βέβαια ο Στ. Θεοδωράκης φρόντισε μέσω δύο συνεντεύξεων σε ιταλικά ΜΜΕ να δείξει τη στάση που θα ακολουθήσει το Ποτάμι. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι υπεύθυνος για το χάος των έξι τελευταίων μηνών, αλλά ταυτόχρονα είναι ο άνθρωπος που έκανε μία γενναία στροφή τις τελευταίες δέκα ημέρες», τόνισε στη RAI, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «να επιμείνει ο πρωθυπουργός σ’ αυτή τη στροφή, αλλά να το κάνει με την καρδιά του, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε ότι «το συμφέρον της χώρας ήταν αυτή τη στιγμή να κάνει μία συμφωνία», και πρόσθεσε: «Είναι καλό που έγινε αυτή η συμφωνία έστω και τώρα. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι της δραχμοσυμμορίας θα λουφάξουν». Εκτίμησε μάλιστα πως η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη για ένα νέο Μνημόνιο ήταν η στιγμή του τέλους των ψευδαισθήσεων ότι μια χώρα μπορεί μόνη της, ότι μια χώρα μπορεί να προχωρήσει αν δεν λύσει τα προβλήματά της.

Στη «La Repubblica» ξεκαθάρισε ότι «ψήφισα το μνημόνιο διότι δεν υπήρχε εναλλακτική, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετό για να σώσει την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα δημιουργήσει, σε λίγους μήνες, ένα τεράστιο πρόβλημα». Ο επικεφαλής του Ποταμιού διαβεβαιώνει ότι «το κόμμα του θα ψηφίσει όλους τους νόμους για τους οποίους υπάρχει δέσμευση με ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ». Αλλά προσθέτει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης, διότι «ο πρωθυπουργός επιμένει να θέλει να κυβερνήσει μόνον με τους δικούς του, επειδή αισθάνεται πιο ασφαλής και προτιμά να είναι ο ηγέτης του κόμματός του και όχι ολόκληρης της πατρίδας».

Αναφορικά με τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εκτιμά, δε, ότι «ο Τσίπρας δεν είναι σε θέση να κάνει αυτό το βήμα, το οποίο θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προτιμά να προχωρήσει μόνος». Στην ερώτηση «για ποιο λόγο οι εκλογείς θα έπρεπε ψηφίσουν το κόμμα του που έδωσε πράσινο φως σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας», ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Διότι η λιτότητα είναι ένα αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε, στη συνέχεια, να αναπτυχθούμε. Και η Ελλάδα ξέρει ότι εμείς θα είμαστε ικανοί να κάνουμε εκείνα που πραγματικά χρειάζεται η χώρα. Είναι ανώφελο να επιτιθέμεθα στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι το παλαιό ελληνικό πολιτικό προσωπικό είναι ικανό μόνο να κάνει οριζόντιες περικοπές. Εμείς είμαστε διαφορετικοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα