Μαχαίρι σε όλες τις παροχές

Κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που καταφθάνεις την Αθήνα το Σάββατο με στόχο να ολοκληρώσει τη συμφωνία της έως τις 10 Ιουλίου για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην χρηματοδοτική ροή της χώρας.

Οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν οι Τόμσεν-Μορς-Μαζουχ, σύμφωνα με τους συνεργάτες τους είναι να πέσει μαχαίρι στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, στις κάθε είδους φοροαπαλλαγές και να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλότερους φόρους το 2014. Με αυτό τον τρόπο οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι θα κλείσει η «τρύπα» για το 2013-2014 που οι ελληνικές αρχές φέρεται να υπολογίζουν σε 1,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα επιμένει και στην επιβολή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις μέσω ΟΑΕΕ από το 2014 σε όσες εταιρείες έχουν έστω έναν αυτοαπασχολούμενο, ενώ καταμετρούν και μία σειρά από μέτρα έκτακτης απόδοσης.

Αν όλα αυτά δεν φτάσουν και παραμείνει «κενό», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαμορφώνουν και μία σειρά από πρόσθετα μέτρα που θα δεσμευθεί η Ελλάδα γραπτώς –δια του νέου μνημονίου– να λάβει αργότερα…

Από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν ότι σημαντικό όπλο για τη χώρα μας είναι ότι το κλίμα που αποπνέει το πρόπλασμα της συμφωνίας είναι θετικό: υπάρχει αποδοχή ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους (αν δεχτεί βέβαια τις νέες παρεμβάσεις) και ότι μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων ( έως 8,1 δισ. ευρώ μαζί με την συνεισφορά του ΔΝΤ).

Επίσης κομβικό σημείο είναι, επισημαίνουν, αν θα γίνει αποδεκτό κάποια από τα μέτρα να προσδιοριστούν ενδεχομένως αλλά να ληφθούν αργότερα (πχ μετά την αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου) αν και εφόσον οι «τρύπες» παραμείνουν. Δηλαδή αν η τρόικα θα κάνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα να δοθεί το περιθώριο απόδοσης της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, την ρύθμισης οφειλών προς το δημόσιο και της είσπραξης φόρων…

Στο μέτωπο του ΦΠΑ στην εστίαση, οι δανειστές φέρονται ιδιαίτερα φειδωλοί, έως αρνητικοί. «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα δεδομένων των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει πολιτικοί παράγοντες όλους τους προηγούμενους μήνες και από την πλευρά των δύο κομμάτων» αναφέρει κυβερνητική πηγή.

Οι απολύσεις
Και ξαφνικά, άνοιξε εκ νέου θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το ΔΝΤ (και κατά δεύτερο λόγο η Κομισιόν και η ΕΚΤ) πιέζει εδώ και καιρό για την αύξηση -αν όχι την απελευθέρωση- του ορίου των απολύσεων, αφετέρου πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ζητούν αλλαγές στο ισχύον καθεστώς. Το οποίο άλλαξε με το προηγούμενο Μνημόνιο.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, Μπομπ Τράα, από το βήμα του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) εξέφρασε τις γνωστές –προσωπικές του– θέσεις, περί απλοποίησης των διαδικασιών εισόδου αλλά και εξόδου από την αγορά εργασίας, ζητώντας παράλληλα την περαιτέρω απελευθέρωση, αγορών και επαγγελμάτων.

Εδώ και καιρό, υπάρχουν έντονες πιέσεις και συζητήσεις στα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας, Οικονομίας αλλά και Ανάπτυξης, για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των απολύσεων, με στόχο την «αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων».

Από το υπουργείο Εργασίας διαψεύδουν ότι το θέμα έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Κάποιοι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για θέμα που θέτουν επιχειρηματίες στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους της Τρόικας.

Τα σενάρια που έχουν τεθεί, αφορούν τόσο την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων που επιτρέπονται κάθε μήνα, από 5% σε 10% (για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων), όσο και την αλλαγή της διάταξης που προβλέπει έγκριση από το υπουργείο Εργασίας σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, επιτρέπονται ομαδικές απολύσεις μέχρι 6 εργαζόμενων το μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα, ή ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζόμενους για επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους. Πάνω από αυτά τα όρια οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα