ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ: Δώσαμε εθνότητα και γλώσσα, θέλουν(;) κι άλλα…

Αμφιλεγόμενο «αίτημα» των Βρυξελλών προς την Ελλάδα για τα Σκόπια δια στόματος του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν που μας ζητάει να κάνουμε «ένα βιώσιμο βήμα μπροστά»…

Όταν ο Αυστριακός πολιτικός Γιοχάνες Χαν αναλάμβανε τα πρώτα του οφίτσια στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, διορισμένος από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο) ήταν η εποχή που για την Ελλάδα ξεκινούσε η δημοσιονομική περιπέτεια, που οδήγησε στα μνημόνια των δανειστών και στις έντονες αναταράξεις που δέχθηκε το εγχώριο πολιτικό σύστημα.

Μάλιστα από το 2014 μέχρι και το 2019 ο Χαν ανέλαβε τα καθήκοντα του επιτρόπου διεύρυνσης και γειτονίας στην επιτροπή Γιούνκερ που είχε συσταθεί ως μία απέλπιδα προσπάθεια των Βρυξελλών για να ανακτήσει η Ένωση την εμπιστοσύνη των πολιτών που είχε διαταραχθεί στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που είχαν προηγηθεί.

Ποιος ο λόγος της αναδρομής στο βιογραφικό του Αυστριακού πρώην υπουργού Επιστημών και Έρευνας; Επειδή στην αρχή της εβδομάδας, όντας πλέον επίτροπος προϋπολογισμού και διοίκησης της Ε.Ε., ο Χαν έκανε μία αμφιλεγόμενη –τουλάχιστον για τα δικά μας αυτιά– δήλωση που αφορούσε την Ελλάδα και τα Σκόπια. Εκφράζοντας πρώτα την ανησυχία του για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, ο Γιοχάνες Χαν παρότρυνε συγκεκριμένα «όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, να εμμείνουν στη συμφωνία των Πρεσπών και να εργαστούν για την ευρωπαϊκή προοπτική κάθε χώρας, αλλά και να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες».

Μάλιστα, ο Αυστριακός «επιστήμονας» πρόσθεσε ότι «αν κάνουμε ένα βιώσιμο βήμα προς τα εμπρός, στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, θα έχει αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, για παράδειγμα για τις συζητήσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου με τη νέα Επιτροπή».

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και προς τον κ. Χαν και προς την ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας που αγρόν ηγόρασε σχετικά με τις τοποθετήσεις του επιτρόπου: Ποιες είναι, άραγε, «ΟΛΕΣ οι πλευρές» και ποιο είναι το «βιώσιμο βήμα μπρος τα εμπρός» που πρέπει να γίνει στην περίπτωση των Σκοπιών; Μια είναι η πλευρά που προκαλεί και αυτή είναι η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας που νεκρανάστησε τους αλυτρωτισμούς με το όνομα της Μακεδονίας.

Αυτή είναι η ΜΟΝΗ πλευρά που πρέπει να συνετιστεί –με αφαίρεση αλυτρωτικών συμβόλων από τα σχολεία, μετονομασίες διαβατηρίων, αλλαγή εμπορικών σημάτων κλπ– κι όχι να ζητιέται ΚΑΙ από την Ελλάδα να κάνει βήματα εμπρός. Εκτός αν οι Βρυξέλλες εννοούν ότι εκτός από «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα» πoυ χάρισε η κυβέρνηση Τσίπρα στα Σκόπια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει τώρα και τα στραβά μάτια στην ντε φάκτο κατάργηση του erga omnes που επιδιώκουν οι εθνικιστές του VMRO κι όσοι καίγονται να δουν τα Σκόπια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσων αφορά, πάντως, την ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ελπίδες ότι θα μελετηθεί σχολαστικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και πιθανόν να προκύψει το συμπέρασμα ότι το να παρακαλάει η Ελλάδα τους Σκοπιανούς να αποδεχτούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, «απειλώντας» τους, μάλιστα, ότι σε άλλη περίπτωση θα θέσει βέτο στην ένταξή τους στην Ε.Ε., συνέβαλε σε ένα βαθμό –ίσως και μεγάλο– στην κατρακύλα της Νέας Δημοκρατίας από το 41% στο 28%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα