Μάικ Πομπέο: «Τραγικό» να μετατρέπεται η Μονή της Χώρας σε τζαμί

O πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σχολίασε με τα καλύτερα λόγια το αίτημα Μητσοτάκη – Τουσκ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου

Θετικός στο αίτημα ευρωπαίων ηγετών για την ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας εμφανίστηκε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο 4ο στο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων για τη Θρησκευτική Ελευθερία, που διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε ερώτηση για το αίτημα που διατυπώνεται από ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η υποψήφια για την Προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με την ιδέα ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου, αλλά και την πιθανότητα αυτός να αδυνατίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο απάντησε πως «μια συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα είναι κάτι που κάθε Αμερικανός πρέπει να υποστηρίζει».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΝΑΤΟ, «αλλά το αντίθετο μάλιστα», όπως είπε, παρατηρώντας πως παρακολουθήσαμε τι μπορούν να κάνουν καλά συντονισμένα συστήματα αεράμυνας. Το είδαμε κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Το είδαμε μόλις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή. Το έχουμε δει και σε άλλα μέρη. Ο κ. Πομπέο επισήμανε, στο ίδιο πλαίσιο, πως τα καλά συντονισμένα συστήματα αεράμυνας στην Ασία είναι πιθανό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και απέναντι στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

«Οπότε, ναι, θα ενθαρρύνω μια διευρυμένη ικανότητα των ευρωπαϊκών εθνών να παρέχουν συστήματα αεράμυνας» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρώην επικεφαλής του State Department, λέγοντας ακόμη πως είναι σημαντικό, όταν λειτουργούν σωστά, όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη, βεβαίως την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Βαλτική, αλλά για όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης. «Ένα συντονισμένο σύστημα αεράμυνας θα ήταν μια ισχυρή προσθήκη στην ικανότητα του δυτικού πολιτισμού να αποτρέψει συγκρούσεις», όπως εκτίμησε, υπογραμμίζοντας πως εργαζόμαστε στενά μαζί με το ΝΑΤΟ για να το πετύχουμε αυτό.

Για την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε αναφορικά με την συνέχιση της διακομματικής στρατιωτικής υποστήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ με «κάθε κόστος» πως «το ελπίζω», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να κερδίσει», δηλαδή ότι δεν πρέπει να αναδειχθεί νικήτρια στην σύγκρουση.

«Οι θάνατοι των αμάχων που σημειώνονται στη Γάζα είναι απολύτως τραγικοί» υποστήριξε, και πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι αυτή η κατάσταση «ραγίζει την καρδιά όλων». Όμως, την ευθύνη αυτών των θανάτων φέρει η Χαμάς. Την ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση έχουν οι Ιρανοί που υποστήριξαν τη Χαμάς σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθούν σταθερά, όχι μόνο με το Ισραήλ, αλλά και με τους ανθρώπους που πιστεύουν στη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιέγραψε ο κ. Πομπέο, λέγοντας ότι το μόνο μέρος στην Μέση Ανατολή που οι άνθρωποι βιώνουν θρησκευτικές ελευθερίες είναι στο Ισραήλ.

Αναφορικά με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «ιερό μέρος» και «όχι απλά ένα κτίριο» κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο, ο κ. Πομπέο τόνισε πως «είναι τραγικό. Είναι τραγικό για τον λαό της Τουρκίας». Είναι τραγικό για τους πιστούς να παρακολουθούν μια κυβέρνηση να καταρρίπτει αυτά τα σημαντικά μέρη, αυτά τα ιστορικά μέρη που είναι τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους κάθε πίστης, συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τράμπ, «ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι αυτό ήταν απαράδεκτο. Το γνωστοποιήσαμε ξεκάθαρα», σημείωσε. «Υποστηρίξαμε επίσης την Ορθόδοξη Εκκλησία με κάθε τρόπο που μπορούσαμε, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού», υποστήριξε.

Ο ίδιος, άλλωστε, κατά την τοποθέτησή του στο Συνέδριο με θέμα «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Θρησκευτική Ελευθερία και η εμπλοκή τους σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης», χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μια «πρόκληση», σημειώνοντας πως «πάντοτε εργάστηκα για να κάνω αυτή τη σχέση καλύτερη, πιο δυνατή, όχι πάντα αποτελεσματικά». Στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία, είχε επισημάνει, «ίσως ένα μήνυμα» πως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες να μπορούν να εξασκούν την πίστη τους «και ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να κάνει το ίδιο επίσης», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρώην επικεφαλής του State Department υπογράμμισε ότι «νομίζω ότι αναμφίβολα η βελτιωμένη σχέση μεταξύ της ηγεσίας στην Ελλάδα και της ηγεσίας στην Τουρκία αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχει περισσότερος χώρος για θρησκευτική λατρεία εντός της Τουρκίας», ενώ στο ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε πεδία όπως η Ουκρανία ή η Μέση Ανατολή, «θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές» προανήγγειλε, αν επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο. Μιλώντας για τις αλλαγές αυτές, η πολιτική στη Μέση Ανατολή θα επέστρεφε στο να μοιάζει περισσότερο με αυτό που ήταν πριν από τρεισήμισι χρόνια, τότε που ήταν ξεκάθαροι, με βαθείς δεσμοί με το Ισραήλ, αδιάσπαστοι, αδέσμευτοι δεσμοί με το Ισραήλ. Νομίζω ότι αυτό οδηγεί αναπόσπαστα σε καλύτερες σχέσεις και με τα αραβικά κράτη του Κόλπου επίσης, και σε μια απώθηση του Ιράν, όπως εξήγησε.

Την ίδια ώρα, «στην Ουκρανία, ξέρετε, η κυβέρνηση Τραμπ ήταν η πρώτη κυβέρνηση που παρείχε πραγματικά στους Ουκρανούς αμυντικά οπλικά συστήματα. Νομίζω ότι ο κόσμος συχνά το ξεχνά. Οι πύραυλοι που προστάτευαν το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022 παραδόθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ και ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε αρνηθεί να το κάνει» υπογράμμισε ο κ. Πομπέο, συμπληρώνοντας πως αυτό που ελπίζω και πιστεύω ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα έκανε ήταν να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για αυτό που κάνει, με τον ίδιο τρόπο που μπορούσαμε να κάνουμε για τέσσερα χρόνια. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εισέβαλε στην Ουκρανία» στη θητεία μας, σημείωσε. Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να μην κερδίσει η Ρωσία αυτόν τον πόλεμο. Αν κερδίσουν, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα κερδίσει, οι Ρώσοι θα κερδίσουν και ο δυτικός πολιτισμός θα είναι ο χαμένος, κατέληξε.

Για τον κίνδυνο επιρροής των αμερικανικών εκλογών από την Κίνα ή τη Ρωσία, «αυτό δεν είναι νέο» απάντησε ως προς τις εκλογές στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι «τα εργαλεία και η ικανότητά τους» είναι διαφορετικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εντός των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εκτίμησε, λέγοντας ότι «δουλεύουν για να υπονομεύσουν τους πυλώνες των δημοκρατιών μας».

Τέλος, για την κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε στην ανάγκη για ασφάλεια των φοιτητών και την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία, λέγοντας ότι θα πάρει πολλά χρόνια για την αποκατάστασή τους ως χώρος ανταλλαγής ιδεών, όχι σε ένα μοντέλο συντηρητικών ρεπουμπλικάνων, αλλά σε ένα μοντέλο που οραματίστηκαν οι ιδρυτές τους, εκτιμώντας ότι «υποφέρει» από ριζοσπαστικές, προοδευτικές ιδεολογίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα