Mας πρόσφεραν μίνι μνημόνιο και χωρίς ΔΝΤ το 2009, αλλά δεν απαντήσαμε ποτέ!

 

Τι κάνει μία χώρα, η οποία ευρισκόμενη στoν προθάλαμο της οικονομικής καταστροφής τής προσφέρεται ένα μικρό ευρωπαϊκό πακέτο επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματός της, χωρίς μάλιστα να εμπλέκεται στη «διάσωση» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Αν είναι 2015, παίρνει τα λεφτά και τρέχει όπως «προστάζει» η γνωστή αμερικανική κωμωδία του Γούντι Άλεν. Αν είναι 2009, δεν απαντάει ποτέ(!) στη μυστική πρόταση όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Το άκρως ενδιαφέρον πολιτικο-οικονομικό στόρι περιγράφεται με λεπτομέρειες στο βιβλίο «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή», το οποίο υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος.

Το ραντεβού του Λουξεμβούργου
Όπως αναφέρει, λοιπόν, ο Μ. Ιγνατίου, περίπου ενάμιση μήνα μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου), στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε μία μυστική συνάντηση: το ημερολόγιο έγραφε 21 Νοεμβρίου 2009, το ραντεβού έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο και εκεί έδωσαν το «παρών» ο τότε επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Χοακίν Αλμούνια, και από ελληνικής πλευράς ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα, πάντα, με τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Μ. Ιγνατίου (επικαλούμενος τη μαρτυρία που του μετέφερε αξιωματούχος του Eurogroup), στη συνάντηση του Λουξεμβούργου οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέδωσαν στους Έλληνες αξιωματούχους ένα σχέδιο «μίνι μνημονίου», ζητώντας από τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλο να το προωθήσουν στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Όροι και προθεσμία
Το έκτασης 5 σελίδων έγγραφο φέρεται να είχε ετοιμαστεί υπό άκρα μυστικότητα και κατόπιν μελέτης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο-πηγή του Μ. Ιγνατίου, επρόκειτο για ένα συμφωνημένο κείμενο που είχε συνταχθεί από τις Βρυξέλλες (έδρα της Κομισιόν) και τη Φρανκφούρτη (την έδρα της ΕΚΤ), είχε την έγκριση της Γαλλίας και της Γερμανίας, και ως προς την ουσία του προσέφερε δημοσιονομικές λύσεις στην Ελλάδα, αποκλείοντας ταυτόχρονα εξωτερικούς παράγοντες όπως το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μίνι μνημόνιο δεν περιλάμβανε αποστολέα και παραλήπτη, παραδόθηκε στον Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται ο Μ. Ιγνατίου, τόσο ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ. όσο και ο κ. Προβόπουλος φάνηκαν θετικοί απέναντι στην πρόταση. Ωστόσο είπαν ότι δεν αποφασίζουν εκείνοι και ότι θα μεταφέρουν την πρόταση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Κι απάντηση δεν δόθηκε…
Ποια ήταν η συνέχεια της ιστορίας; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βιβλίο του Μ. Ιγνατίου, ο αξιωματούχος του Eurogroup αποκάλυψε στον δημοσιογράφο ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Λουξεμβούργου περίμεναν επί 15 ημέρες για την απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ!

«Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου μοίρασε λεφτά πήραμε απάντηση λίγες ημέρες μετά, από τις εξαγγελίες Παπανδρέου που μοίραζε λεφτά. Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη την ημέρα χάθηκε η παρτίδα» σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η άρνηση απάντησης ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες», συμπληρώνει ο ίδιος.

Τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσαν συνεργάτης του Γ. Προβόπουλου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο τελευταίος είπε ότι στη συνάντηση ζητήθηκε από την Ελλάδα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που έπραξε η ελληνική κυβέρνηση.
Το περιβάλλον Παπανδρέου αρνείται κατηγορηματικά ότι στη συνάντηση αυτή δόθηκε πρόταση με χρήματα από τους εταίρους.

(Με στοιχεία από το in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα