Λόγω κλίματος η επόμενη ανθρωπιστική κρίση

Τα παραδείγματα της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και του Πακιστάν

Η φωτιά του πολέμου που πριν από χρόνια άναψε στην Συρία, τώρα στην Ουκρανία και αύριο ποιος ξέρει πού είναι η συνηθέστερη αιτία –μαζί με την οικονομική ένδεια– για τα καραβάνια των προσφύγων που αναζητούν κάθε φορά τη γη της Επαγγελίας μακριά από τις πατρογονικές εστίες τους. Όμως από την καινούργια χρονιά ο κόσμος θα έχει να φοβάται και για τη φωτιά της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να πυροδοτήσει τις επερχόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις. Αυτό, τουλάχιστον, αναδεικνύεται ως κυρίαρχη πρόβλεψη από πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee (IRC) ππυ τιτλοφορείται «Εmergency Watchlist 2023».

Ειδικότερα οι ερευνητές της IRC επισημαίνουν ότι η επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών συγκαταλέγεται στους βασικούς παράγοντες που επιτείνουν τις ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, παρά το γεγονός ότι οι 20 χώρες που βρίσκονται στον κατάλογό της ΜΚΟ με τα κράτη που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως η Αϊτή και το Αφγανιστάν, ευθύνονται μόλις για το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στην ίδια έκθεση αναφέρονται τα παραδείγματα της Σομαλίας και της Αιθιοπίας που βιώνουν μία τεράστια διατροφική ανασφάλεια εξαιτίας των παρατεταμένων καταστροφικών βροχοπτώσεων, αλλά και του Πακιστάν που τη χρονιά που διανύουμε θρήνησαν χιλιάδες ανθρώπινα θύματα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Είναι τρία παραδείγματα που δείχνουν ότι το 2022 ότι «ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων είναι αναμφισβήτητος» και ότι είναι αναγκαίο να γίνουν «επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό» των επιπτώσεών της.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 γιγαντώθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ξεπερνώντας την τρέχουσα χρονιά τα 100.000.000 όταν το 2014 ο αριθμός των ξεριζωμένων ήταν 60.000.000.

Το πώς, τώρα, θα χρηματοδοτηθούν οι παγκόσμιες δράσεις κάλυψης των ανθρωπιστικών αναγκών είναι ένα άλλος δυσεπίλυτος γρίφος καθώς από τον… λογαριασμό λείπουν 27 δισ. δολάρια. Και δεδομένου ότι οι δωρητές αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, το αποτέλεσμα σύμφωνα με την έκθεση της IRC είναι ότι «κοινότητες που επηρεάζονται από την κρίση δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ανοικοδομήσουν».

Εν ολίγοις φτώχια καταραμένη που θα γίνει μεγαλύτερη εξαιτίας τη βλάβης που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα