ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φιέστες για… ιθαγενείς και (ίσως) για εκλογές  

Με το βλέμμα στην Ιταλία και την Ισπανία, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν τις φιέστες των επόμενων ημερών, ώστε να πείσουν πως η χώρα απελευθερώνεται από τα δεσμά των δανειστών και οδεύει σε ένα καλύτερο αύριο. Και όλα αυτά ενώ ακόμα και ο δικός τους επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έκανε με κατηγορηματικό τρόπο ξεκάθαρο ότι τα μνημόνια πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και… χωρίς μνημόνια. Άλλωστε τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί έχουν ισχύ για πολλά χρόνια ακόμα ενώ σε μερικούς μήνες οι… ιθαγενείς θα πάρουν ένα καλό «καθρεφτάκι» περικοπών με τις συντάξεις να φτάνουν σε επίπεδο χαρτζιλικιού, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι ακριβώς θα συμβεί με το αφορολόγητο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πριν συμβούν τα παραπάνω, άμεσο «στοίχημα» για την κυβερνητική πλειοψηφία είναι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην Ελλάδα ένα φιάσκο στην Ιταλία ή ακόμα και την Ισπανία, η οποία φαίνεται να μπαίνει σε νέες (εκλογικές) περιπέτειες, προσπαθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε να καθησυχάσει τις αγορές με μια επιλεκτική δήλωση στην οποία τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία «δεν ανησυχεί» την Ελλάδα: «Η Ιταλία δεν μας ανησυχεί, προετοιμάζουμε με νηφαλιότητα και εμπιστοσύνη την έξοδό μας», από τα οικονομικά προγράμματα διάσωσης στα οποία βρίσκεται η χώρα από το 2010, υπογράμμισε ο υπουργός.

Εκείνη δε τη στιγμή ανακοίνωσε επίσης νέα χαλάρωση των capital controls, με διπλασιασμό του μηνιαίου ορίου ανάληψης, στα 5.000 ευρώ για τους ιδιώτες, και 40.000 ευρώ την ημέρα, το όριο των εμπορικών συναλλαγών, στέλνοντας μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς.

Είχε προηγηθεί η ομιλία Κοστέλο, με την οποία προειδοποιούσε την Αθήνα ότι δεν έχει περιθώρια για πειραματισμούς. Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα έστειλε ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για βαθιές μεταρρυθμίσεις την επόμενη δεκαετία.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, ο κ. Κοστέλο είπε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.

Ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από Κουτεντάκη

Σε αντίστοιχο κλίμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ξεκαθάρισε πως απόλυτη θα πρέπει να είναι από εδώ και στο εξής η δέσμευση του πολιτικού συστήματος για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Πρόσθεσε ότι «αυτό (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια) δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Υπάρχουν ζητήματα που μένουν ανοικτά και πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», προειδοποιώντας ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Την Πέμπτη το βράδυ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έμμεσα μια πολύ σημαντική αποκάλυψη σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, δείχνοντας πως επί της ουσίας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα παρά τις υποσχετικές που με άνεση μοιράζει ο πρωθυπουργός.

«Αναμένουμε λοιπόν μια συμφωνία καλά επεξεργασμένη ως προς τα χαρακτηριστικά της, με φιλόδοξη προοπτική και κατάλληλα προσαρμοσμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», τόνισε από το βήμα του ΣΕΤΕ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία πρέπει να είναι «ικανή να πείσει τις αγορές και τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και με αξιώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα». Εν ολίγοις, ομολόγησε άγνοια για τα όσα ετοιμάζουν οι δανειστές, οπότε και περιορίστηκε να διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία θα είναι «αντάξια των προσπαθειών του ελληνικού λαού μετά από 8 χρόνια επώδυνης προσαρμογής».

Θυμίζοντας κάτι από τον παλιό επαναστάτη της πολιτικής, επεχείρησε να ανεβάσει και τους τόνους κατά της Ευρώπης. Μόνο που εν τέλει κράτησε πολύ χαμηλότερους από εκείνους που υιοθετούσε στο παρελθόν. «Αυτή είναι άλλωστε η λύση που επιβάλλεται και από την κρισιμότητα των στιγμών τόσο για το ευρώ και για όλο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεδομένων και των πρόσφατων αναταράξεων από τη πολιτική κρίση στην Ιταλία, που υποδεικνύουν σε όλους μας ότι όλοι μας οφείλουμε να μην παρασυρθούμε από τα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δώσουμε μια λύση που θα κατοχυρώνει, θα εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

»H Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή στη λιτότητα χωρίς ορίζοντα ελπίδας διαβρώνει τη νομιμοποίηση των οικονομικών στόχων και προκαλεί διχασμό στο εσωτερικό των κοινωνιών. H περιφρόνηση της Δημοκρατίας γεννά επικίνδυνες αλλά και δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους λαούς», είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, στην κυβέρνηση έχουν ποντάρει στο «όλα», διεκδικώντας έξοδο στις αγορές ανεξαρτήτως της χρονικής συγκυρίας, λύση του χρέους και λύση του Μακεδονικού. Έτσι ώστε να είναι σίγουροι πως σε μια… κακιά στιγμή, οπότε οι κάλπες θα γίνουν ανάγκη, να υπάρχει μια επιχειρηματολογία.

Αγνοούν προφανώς ότι όσοι έχουν ποντάρει στο «όλα» συνήθως παίρνουν το «τίποτα», και ειδικά στην πολιτική όπου τα πάντα είναι θέμα ισορροπιών, συσχετισμών και διπλωματίας.

ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ «3 ΣΤΑ 3», ΔΗΛΑΔΗ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ, ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ, ΩΣΤΕ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΗ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα