KOMMA ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ: Νέα τροπολογία! «Μπάζει νερά» η πρώτη…

Στο Μαξίμου βλέπουν ως τρικ την επιστράτευση Κανελλόπουλου στην προεδρία των «ΕΛΛΗΝΩΝ», ετοιμάζουν νέα νομοθετική παρέμβαση για να κλείσουν τα παραθυράκια,   αλλά έχουν έτοιμο και το αφήγημα για το ποιος θα φταίει αν κριθεί σύννομη η εκλογική κάθοδος της «Χρυσής Αυγής Νο2»

Ακριβώς δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που προσδοκά να αποτελέσει το συνταγματικό απαγορευτικό καθόδου στις εκλογές ακροδεξιών-νεοναζιστικών μορφωμάτων που είτε θα αποτελούν μετεξέλιξη είτε θα είναι αντίγραφο της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς η σχετική ευφορία και τυμπανοκρουσίες εκείνης της ημέρας έχουν δώσει σήμερα τη θέση τους σε μία μεγάλη αβεβαιότητα για το αν ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Έξι εβδομάδες πριν από το άνοιγμα της εθνικής κάλπης της 21ης Μαΐου το αν οι «ΕΛΛΗΝΕΣ», το κόμμα του πρωτόδικα καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, καταφέρει να φτάσει ως εκεί φαίνεται ότι θα κριθεί από την ερμηνεία 65 λέξεων. Όσες, δηλαδή, είναι αυτές που στην τελευταία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το νομοθετικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη αναφέρουν ότι μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά για την κατάρτιση ενός συνδυασμού είναι «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα».

Ο διατύπωση-κλειδί και ο Κανελλόπουλος

Από εκείνη την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου οι εξελίξεις έχουν «τρέξει»: ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, έτρεξε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος που ίδρυσε ο Ηλ. Κασιδιάρης και η κυβέρνηση τρέχει με τη σειρά της να σώσει ό,τι σώνεται.

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι θα κριθεί στο βασικό άρθρο της πρώτης τροπολογίας και στη διατύπωση-κλειδί που είναι αυτή περί «πραγματικής ηγεσίας». Κι αυτό διότι η γενικόλογη απόδοσή του, σε συνδυασμό με την τεράστια πρακτική δυσκολία να ανιχνευθεί τεκμηριωμένα το ποιοι αποτελούν την αληθινή ηγεσία και ποιοι τους αχυρανθρώπους μίας εγκληματικής οργάνωσης που ενδύεται τον μανδύα του πολιτικού δημοκρατικού κόμματος, μοιάζει ως ο ευκολοδιάβατος παράδρομος από όπου θα παρακαμφθεί η πρωτόδικη καταδίκη του Ηλία Κασιδιάρη και το νεο-ιδρυθέν κόμμα του θα αποπειραθεί να νομιμοποιηθεί δια των «διοδίων» της κάλπης.

Είναι προφανές ότι σε αυτόν τον αιωρούμενο όρο περί πραγματικής ηγεσίας εκμεταλλεύτηκε και ο Αν. Κανελλόπουλος, που εδώ και μερικά 24ωρα είναι και επισήμως πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Κόμμα «ΕΛΛΗΝΕΣ», το Πανελλήνιο Συμβούλιο ως ανώτατο όργανο του συνδυασμού του συνεδρίασε έκτακτα την περασμένη Τρίτη (4/4) και με απόλυτη πλειοψηφία εξέλεξε στην προεδρεία του κόμματος τον Αναστ. Κανελλόπουλο. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι στην ίδια συνεδρίαση τα πέντε μέλη του έλαβαν σειρά αποφάσεων για την απρόσκοπτη συμμετοχή του κόμματος στην εκλογική διαδικασία, με τη διευκρίνιση ότι ο ομόφωνα νεοεκλεγείς πρόεδρος που «αποφασίζει επί παντός θέματος που αφορά την λειτουργία του κόμματος» θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών το τροποποιημένο καταστατικό στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «και εν συνεχεία θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό».

Δεν αρκεί το προφανές

Με τον τρόπο που διαμορφώνονται οι συνθήκες, η 5η Μαΐου αναδεικνύεται σε κομβική ημερομηνία για τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου αλλά προβλέπεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για τους λειτουργούς της Θέμιδας στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο σε πλήρη σύνθεση (σ.σ. αυτή λέγεται ότι θα είναι το… εξτραδάκι στην τροπολογία που θα πάει στη Βουλή) θα κληθεί να λάβει την τελική κρίση για τη νομιμότητα του συνδυασμού που θα ηγηθεί ο κ. Κανελλόπουλος.

Δεν χρειάζεται, πάντως, να περιμένει κάποιος έναν ολόκληρο μήνα για να καταλήξει σε μερικά αυτονόητα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, η αποστροφή που έκανε από τα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, την Τετάρτη της 8ης Φεβρουαρίου που ψηφιζόταν η τροπολογία ότι «οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορεί να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων» έχει αυτοκαταργηθεί! Κι αυτό διότι τελικά δεν ήταν –ή εν πάσει περιπτώσει δεν θα έπρεπε να είναι– το πολιτικό επίδικο.

Το επίδικο είναι ότι μια χαρά αν μπορεί να φιγουράρει στα ψηφοδέλτια των «ΕΛΛΗΝΩΝ» όχι απαραιτήτως ως αρχηγός αλλά και ως υποψήφιος βουλευτής ο Ηλίας Κασιδιάρης. Μιλάμε για τον άνθρωπο που εκτίει ποινή κάθειρξης 13,5 ετών για τη διεύθυνση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και από τις πολιτικές εκπομπές που κάνει ανεμπόδιστα μέσω YouTube έχει κηρύξει όπως κι ο κ. Κανελλόπουλος αντισυστημικό ανένδοτο.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία νομοθέτησε το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη αγνοώντας ότι το κοινό περί δημοκρατίας αίσθημα που προφανώς δεν υπηρετεί ο άλλοτε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό νομικό κανόνα. Όπερ μεθερμηνευόμενο κανένας αρεοπαγίτης δεν θα πει «στοπ» στους Κασιδιάρη-Κανελλόπουλου αρκούμενος στο τι είναι προφανές και όχι στο τι τεκμαίρεται από τα διερευνούμενα σχετικά στοιχεία.

Ο βολικός φταίχτης (…αν γίνει η στραβή)

Ισχυρή ένδειξη ότι στο Μαξίμου αρχίζουν να… σκιάζονται για την αποτελεσματικότητα της τροπολογίας είναι τα όσα είπε την Πέμπτη στο briefing των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου. Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει η βούληση από την κυβέρνηση και το νομικό-συνταγματικό περιθώριο για πρόσθετη παρέμβαση αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε να απαντά λέγοντας ότι υπάρχει «επαρκές θεσμικό πλαίσιο» που απαγορεύει σε εγκληματικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2023 ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν «τρικ» όπως η επιστράτευση πρώην δικαστικών φωτογραφίζοντας τον Αναστ. Κανελλόπουλο.

Το… καλό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το κράτησε για το τέλος, καθώς όπως είπε «αν τεχνικά χρειάζεται να γίνουν οι οποιοσδήποτε προσθήκες, εδώ είμαστε να το δούμε» συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν είναι αφελής και κανείς δεν θα ξεγελαστεί» από τη στιγμή που δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις και η πραγματική ηγεσία κομμάτων που προσπαθούν να ξεγελάσουν και τη δικαιοσύνη και την κοινωνία.».

Τελικά αυτό το «αν χρειαστεί» έγινε βεβαιότητα κι έτσι τη Δευτέρα θα πάει άρον-άρον στη Βουλή για να συζητηθεί μία πρόσθετη παρέμβαση ώστε όπως αιτιολογούν από το Μαξίμου να κλειστούν τα «παραθυράκια» του νόμου και να καταστεί ανέφικτο να κατέβει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη.

Κι εδώ ανακύπτουν δύο κρίσιμα ερωτήματα. Το πρώτο είναι γιατί δεν έγινε μια επιμελής νομοπαρασκευαστική δουλεία από το υπουργείο Εσωτερικών και από τον επιτελάρχη Επικρατείας και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργο Γεραπετρίτη, ώστε να μην χρειάζεται έξτρα νομοθετική παρέμβαση. Το δεύτερο είναι τι υποκρύπτει η ατάκα Οικονόμου περί «ξεγελάσματος».

Διότι οι πονηρεμένοι δεν διακρίνουν έναν ποιητικό οίστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά την προετοιμασία εκ μέρους της κυβέρνησης ενός «βολικού φταίχτη» στην περίπτωση που κάτι στραβώσει στις 5 Μαΐου στο Μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Όπου φταίχτες θα είναι οι ξεγελασμένοι αρεοπαγίτες που ενδεχομένως κρίνουν σύννομη την αρχηγία Κανελλόπουλου στη θέση του Κασιδιάρη αλλά όχι η «γαλάζια» τροπολογία της 8ης Φεβρουαρίου που θα εξεταστεί από το Α1 Τμήμα του Α.Π. προκειμένου να βγάλει την ετυμηγορία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα