Καύσιμη ύλη αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να κυλήσει η προεκλογική περίοδος μέσα σε σκανδαλολογία και όχι με προγραμματική αντιπαράθεση

Ως ευκαιρία να τσιμπήσει πόντους στις δημοσκοπήσεις θεωρούν στην Κουμουνδούρου την γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου. Και αυτό διότι με την σκληρή επιθετική ανάρτηση κατά του πρωθυπουργού κατά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εκ μέρους του κ. Τσίπρα, ο στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να φανατίσει έτι περαιτέρω τη βάση του κόμματος του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η δήλωση του κ. Τσίπρα «περί σύλληψης του» επί της ουσίας απλώνει ένα πέπλο πολιτικής προστασίας στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. Μία προστασία την οποία δεν ζήτησε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καπελώσει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ώστε να στοιχηθούν πίσω από αυτόν.

Όμως όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τρων υπολοίπων κομμάτων ναι μεν καταφέρθηκαν κατά της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν συμφώνησαν με τα όσα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης στην Κουμουνδούρου απέφυγαν να κινηθούν για καπελώσουν την κοινή δήλωση των 16 συνταγματολόγων κατά της γνωμοδότησης, οι οποίοι έμειναν 15 μετά την αποχώρηση του Φίλιππου Σπυρόπουλου. Και απέφυγαν την προσπάθεια καπελώματος, καθώς μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί πολύ εύκολα, όπως επιχειρηματολογεί κατά της γνωμοδότησης, ή της κυβέρνησης να στραφεί και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των πεπραγμένων του την τετραετία 2015-2019.

Επειδή όλες αυτές οι διαμαρτυρίες θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι τους βοηθούν κατά την προεκλογική περίοδο θα συνεχίσουν να την αναπαραγάγουν. Βεβαίως ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια εσωτερικά στην Κουμουνδούρου για το πώς πρέπει να πορευθούν στη συνέχεια για να πιέσουν έτι περαιτέρω την κυβέρνηση.

Τα δύο σενάρια

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια για το ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα σενάριο είναι για μόνιμη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την Βουλή και τις εργασίες της μέχρι τις εκλογές. Όμως για να έχει απήχηση στην κοινωνία μία τέτοια ενέργεια θα πρέπει να ακολουθήσουν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κάτι που ήδη πρέπει να αποκλειστεί. Αφενός μεν διότι μοιάζει με ακτιβιστική κίνηση, αφετέρου δε διότι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα 25 δεν θέλουν να φανούν ως παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο σενάριο είναι να κατατεθεί πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία πρόταση, την οποία θα την υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις όπως έχει δείξει και η προϊστορία των προτάσεων δυσπιστίας, συνήθως συσπειρώνει την κυβερνητική παράταξη και δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την αντιπολίτευση.

Ανεξάρτητα ποιο σενάριο θα ακολουθήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έχουν άπλετη καύσιμη ύλη για βάλει μπουρλότο στην προεκλογική περίοδο και να την οδηγήσει σε σκανδαλολογία και όχι σε προγραμματική αντιπαράθεση. Μάλιστα όπως λένε κάποιοι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ ίσως αποτελεί και την χρυσή ευκαιρία για την συγκρότηση του λεγόμενου «προοδευτικού δημοκρατικού μετώπου για να κηρυχθεί ανένδοτος αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας». Πάντως, η σύμπηξη ενός δημοκρατικού μετώπου προϋποθέτει και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ (τουλάχιστον), κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο –ειδικά σε μέρες προεκλογικές, που κανένα κόμμα δε θα επιδιώξει να γίνει «ουρά» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δημοσκοπήσεις και τι περιμένουν

Αναμφίβολα στον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ετοιμάζονται για να ανακοινώσουν εντός Ιανουαρίου το 80% των υποψηφίων βουλευτών για τις εθνικές εκλογές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αναμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να δουν εάν όντως υπάρχουν αμυχές στην κυβέρνηση και το κυριότερο εάν έχει τσιμπήσει σε ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί να στηθεί το αφήγημα για νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά.

Κατά την ανάλυση των εκλογολόγων της Κουμουνδούρου υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει πεδίο αισιοδοξίας:

  1. Το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 85%, είναι η οικονομία-ακρίβεια-πληθωρισμός-ανεργία. Στους δε πολίτες που δηλώνουν στις έρευνες αναποφάσιστοι, είναι σε ποσοστό 95%.
  2. Στη σύγκριση ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στο ότι συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας με ποσοστά 40% έναντι 34%, στην ακεραιότητα για την διαχείριση των χρημάτων του κράτους με ποσοστά 41% έναντι 36%, στην στήριξη του εισοδήματος με ποσοστά 35% έναντι 29%, στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας με ποσοστά 31% έναντι 30%, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με ποσοστά 29% έναντι 24% . Είναι απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα με ποσοστό 34% έναντι 28% του πρωθυπουργού, υπερέχει στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας με 30,6% έναντι 29,4% και στα θέματα στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης με 34,7% έναντι 28,5%.
  3. Στο ερώτημα αν το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, θεωρεί ότι την αντιμετωπίζει, σίγουρα και μάλλον, σε ποσοστά από 25% έως 33%, ανάλογα την εταιρεία. Στην δε ερώτηση αν το καλάθι περιλαμβάνει προϊόντα που καλύπτει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό μόλις 29%.
  4. Σε άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ζητήματα οικονομίας, οι θετικές γνώμες για την κυβερνητική πολιτική ανά ζήτημα είναι: για την αντιμετώπιση της διαφθοράς 18%, αντιμετώπιση του πληθωρισμού 20%, αντιμετώπιση της φορολογικής πολιτικής 25% και αντιμετώπιση της οικονομίας 25%.
  5. Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές ανεξάρτητα την πολιτική σας προτίμηση, η Ν.Δ. λένε οι πολίτες με ποσοστό 37% ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει το 36%.
  6. Για τις υποθέσεις Πάτση και Υποκλοπές, οι πολίτες σε ποσοστά 82% και 66% αντίστοιχα τις θεωρούν πολύ και αρκετά σοβαρά θέματα. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ειδικά για τις υποκλοπές το 71% των πολιτών θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης γνώριζε και το 64% θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί από τις δηλώσεις-εξηγήσεις του πρωθυπουργού.
  7. Στην πρόθεση ψήφου σε ηλικίες 17 έως 44 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται με 3% έναντι της Ν.Δ. ενώ στους εργαζόμενους συνολικά στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προηγείται της Ν.Δ. με ποσοστό 1%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα