Ισραήλ-Τουρκία: Στα σχοινιά με ανταλλαγές λεκτικών πυρών – Τι κρύβεται πίσω από την ένταση

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, με τον Ερντογάν να απειλεί και να αυξάνει την ένταση και το Ισραήλ να απαντά με το ίδιο σκληρές δηλώσεις - Η μεσίστια σημαία στην πρεσβεία της Άγκυρας στο Τελ Αβίβ και η συμβολική κηδεία στην Αγία Σοφία ανεβάζουν τους τόνους σε απρόσμενα επίπεδα και προκαλούν διπλωματικό επεισόδιο

Η τουρκική σημαία που κυματίζει μεσίστια στην πρεσβεία της Άγκυρας στο Τελ Αβίβ, αποτέλεσε άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ.

Η σημαία όμως ήταν το αποκορύφωμα, καθώς με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και πραγματοποιήθηκε συμβολική τελετήστην στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, την ίδια ώρα που γινόταν η κηδεία του στην Ντόχα.

Μάλιστα, στην τελετή θα παρευρισκόταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσωεν της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Το Ισραήλ απάντησε εν είδει απειλής, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ: “Δεν θα δεχτούμε εκφράσεις συμμετοχής στο πένθος για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγια”.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, ο κ. Κατζ έκανε επίπληξη στον Τούρκο αναπληρωτή πρεσβευτή στο Ισραήλ και δήλωσε πως

«οι εκπρόσωποι της πρεσβείας αν θέλουν να θρηνήσουν, ας πάνε στην Τουρκία και ας θρηνήσουν μαζί με τον αφέντη τους Ερντογάν, ο οποίος αγκαλιάζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστηρίζει τις δολοφονικές της πράξεις».

Σε χθεσινή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

«Προκειμένου να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό αγώνα και την αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, κηρύχθηκε μονοήμερο εθνικό πένθος αύριο Παρασκευή 2 Αυγούστου, λόγω του μαρτυρικού θανάτου του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Μνημονεύω τον Ισμαήλ Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες με ευλάβεια, και τόσο εκ μέρους μου όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον παλαιστινιακό λαό».

Τι κρύβεται αλήθεια πίσω από τη συμπεριφορά της γείτονος;

1. Ο Ερντογάν είναι πασιφανές πως φιλοδοξεί, και εν μέρει το πετυχαίνει, να παίξει ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα ως περιφερειακή δύναμη, που μπορεί να παρεμβαίνει και να αλλάζει τις ισορροπίες. Λόγω θέσης και μεγέθους το μπορεί. Ως παράδειγμα να αναφέρουμε τον μεσολαβητικό της ρόλο στην Ουκρανία και την παραχώρηση της Πόλης ως έδρα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία.

2. Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αναλάβει τον ρόλο του “πατερούλη” στον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο και να πάρει το πάνω χέρι σε σχέση με το Ιράν, γι’ αυτό και οξύνει τις λεκτικές επιθέσεις του κατά του Ισραήλ για τη σφαγή των Παλαιστινίων, αποχαρακτηρίζει τις οργανώσεις που θεωρούνται από τη Δύση τρομοκρατικές, σε μια περίοδο που ΗΠΑ και Ε.Ε. αδυνατούν να περιορίσουν τις πολεμικές κινήσεις Νετανιάχου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Άγκυρα χαρακτήρισε «ειδεχθή δολοφονία» τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και κάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στα μέσα Αυγούστου στην Τουρκία, όπου μάλιστα θα απευθυνθεί στην τουρκική βουλή.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα