ΗΠΑ-ΕΕ-Αραβικά κράτη: Κινήσεις σε αιματηρή σκακιέρα

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο ζήτησαν ήδη Γαλλία και Αίγυπτος ενώ η Ιορδανία μίλησε για επαπειλούμενο «γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο - «Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε ο Τζουζέπ Μπορέλ - Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών

Οι φόβοι που έχουν εκφραστεί από διαφορετικές πλευρές για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εκτοξεύτηκαν μετά τη νέα πολύνεκρη πρωτοφανή επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο. Όταν ο ίδιος ο Τζουζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, δηλώνει πως «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», είναι προφανές πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως το Ισραήλ έχει βαλθεί να «οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ή Αμερικανών, που στηρίζουν στην ουσία την επεκτατική και ισοπεδωτική αντίληψη Νετανιάχου, η πραγματικότητα των χιλιάδων νεκρών σε Γάζα και Λίβανο, οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, οι ερειπωμένες πόλεις και το μίσος που διογκώνεται ανάμεσα σε Ισραήλ, Χαμάς, Χεζομπολάχ, μπορεί να οδηγήσουν στον όλεθρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση», αλλά στο διπλωματικό αλισβερίσι ακόμη και οι λεκτικοί όροι που χρησιμοποιούνται αναδεικνύουν μια συγκεκριμένη αντίληψη.

Άπαντες γνωρίζουν πως πρόθεση του Νετανιάχου ήταν να παρατείνει και να επεκτείνει τον πόλεμο και αυτό τελικά φαίνεται πως επιτυγχάνει.

Η Ε.Ε. παραμένει απούσα από τις εξελίξεις, καθώς αποδεικνύει για πολλαστή φορά πως σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ και αδυνατεί -ή προφανώς δεν θέλει- να σταματήσει την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Όμως, εδώ παίζεται η ισορροπία στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει -αν δεν προστρέξει στην αναμέτρηση και το ΙΡΑΝ- την ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη και άρα τους λαούς της Ευρώπης.

Εκτός του πολέμου στο Ρωσο-ουκρανικό μέτωπο άλλη μια αιματηρή σύγκρουση διαρκείας θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο αλλάζοντας ακόμη και τη γεωγραφία, τον χάρτη όπως τον γνωρίζαμε (ας μην ξεχνούμε πως οι πόλεμοι δημιουργούν τα τεράστια κύματα προσφύγων που οδηγούν σε απίστευτες ανακατατάξεις).

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα