Η ώρα των προκλήσεων

Οκτώ ημέρες απέμειναν από τον πρώτο αγώνα της Εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας που ξεκινά την Πέμπτη (12/6). Στις 14 Ιουνίου, ο εθνικός ύμνος θα ηχήσει στο γήπεδο του Μπέλο Οριζόντε, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παραταχθεί απέναντι στην Κολομβία.

Ακριβώς 20 χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή σε Μουντιάλ (1994), η «γαλανόλευκη» θα δώσει το «παρών» για τρίτη φορά σε τελική φάση της διοργάνωσης. Κι αν στις προηγούμενες δύο παραστάσεις μας, ζήσαμε τόσο τη συντριβή, όσο και τη «γεύση» της πρώτης νίκης, τώρα οι φιλοδοξίες είναι υψηλότερες. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές μιλούν ανοιχτά για πρόκριση από τη φάση των ομίλων στους «16» και μένει να αποδειχθεί αν ο στόχος που έχει τεθεί είναι υλοποιήσιμος. Η «Α» επιχειρεί να ασχοληθεί με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα πρόσωπα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει ήδη, το θέμα με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής, αλλά και να υπενθυμίσει τις προηγούμενες δύο παρουσίες μας σε Μουντιάλ.

Το «γαλανόλευκο» παρελθόν
Πριν από 20 χρόνια, η Ελλάδα είχε «μεθύσει» από την προοπτική της πρώτης συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με προπονητή τον αείμνηστο Αλκέτα Παναγούλια. Η έλλειψη εμπειρίας από τεχνικό τιμ, παίκτες, παράγοντες στοίχισε στο πρεστίζ της ομάδας, το οποίο «τσαλακώθηκε» από το περίφημο 4-4-2 (4 γκολ από την Αργεντινή, 4 από τη Βουλγαρία και 2 από τη Νιγηρία). Τα ταξίδια της αποστολής σε σχεδόν όλες τις ελληνικές «παροικίες» των ΗΠΑ αποπροσανατόλισε τους παίκτες κι έτσι προέκυψε ο διασυρμός.
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε και η περιπέτεια του 2010 στη Νότιο Αφρική. Η ήττα (0-2) από τη Νότιο Κορέα ξύπνησε τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, αφού αυτό που ανησύχησε περισσότερο ήταν η παράδοση αμαχητί. Όμως οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ αντέδρασαν κόντρα στη Νιγηρία και με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη που πέτυχε το πρώτο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και τον Βασίλη Τοροσίδη που έγραψε το τελικό 2-1 και μαζί την πρώτη νίκη μας στην ιστορία των διοργανώσεων, ανέτρεψε το εις βάρος της κλίμα. Ακολούθησε η αναμενόμενη ήττα από την Αργεντινή (0-2), όμως η παρουσία μας είχε θετικό πρόσημο.

Η τελική αποστολή και οι αντιδράσεις
Από την αποστολή του Φερνάντο Σάντος απουσίαζαν τα ονόματα των Αβραάμ Παπαδόπουλου, του Στέφανου Αθανασιάδη, και του Δημήτρη Παπαδόπουλου για τους οποίους ακούστηκαν οι περισσότερες ενστάσεις. Για τον πρώτο ο Πορτογάλος θεωρεί ότι ο Βαγγέλης Μόρας είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ο αποκλεισμός των δύο επιθετικών έγινε για χάρη των Μήτρογλου και Γκέκα, καθώς ο Πορτογάλος δεν επιθυμούσε την παρουσία περισσότερων επιθετικών. Άλλωστε, γνωρίζουμε εκ των προτέρων -καλώς ή κακώς- ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μεσοαμυντικό παιχνίδι της ομάδας μας.

Η τελική 23άδα της Εθνικής αποτελείται από τους:

Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα) Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός).
Αμυντικοί: Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα), Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα).
Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης (Καϊσερίσπορ), Ανδρέας Σάμαρης, Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο), Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια).
Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ), Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ).

Το επεισόδιο Κατσουράνη – Μανιάτη
Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν (και ελπίζουμε να μην απασχολεί πλέον για το καλό της Εθνικής) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν το κατά πόσον θα είχαν αποκατασταθεί οι σχέσεις των Κώστα Κατσουράνη και Γιάννη Μανιάτη, μετά το επεισόδιο που είχαν στον ημιτελικό Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Αρχικά, ο Φερνάντο Σάντος και η ΕΠΟ θέλησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, ωστόσο από τους «ερυθρόλευκους» έβγαινε προς τα έξω ότι ο μέσος των πρωταθλητών δεν το είχε ξεχάσει. Τελικώς, μετά και την ανάληψη της ευθύνης από τον ποδοσφαιριστή του «δικεφάλου», η κατάσταση μάλλον έχει εκτονωθεί. «Μιλήσαμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Θεωρώ ότι έγινε ένα λάθος, από όλους μας, εγώ ως ένας από τους αρχηγούς της Εθνικής, σαν δεύτερος αρχηγός της Εθνικής ή τέλος πάντων ένας από τους δύο παλιούς της ομάδας, που είμαστε εδώ από το 2004, θεωρώ ότι έχω μεγάλη ευθύνη, έκανα λάθος, το εξήγησα στον Γιάννη πάρα πολλές φορές και νομίζω το κατάλαβε και συνεχίζουμε όπως πρέπει να συνεχίσουμε. Να είμαστε όλοι μαζί, στο ποδόσφαιρο αυτά συμβαίνουν. Κάποιες στιγμές χάνεις τον έλεγχο και θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 2003 που έχω κάνει ντεμπούτο στην Εθνική, ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Στο ποδόσφαιρο συμβαίνει κι αυτό οπότε θα συνεχίσουμε όπως ήμασταν πριν κι όπως ήμασταν πάντα, σχεδόν», σχολίασε ο Κ. Κατσουράνης.

Στον πάγκο ο Σάντος, στην εξέδρα ο Ρανιέρι
Στα πρωτόγνωρα της συμμετοχής της Εθνικής ομάδας αποτελεί το γεγονός ότι έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος από τον πάγκο μετά το τέλος των υποχρεώσεων στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του που θα είναι πλην συγκλονιστικού απροόπτου ο Κλαούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός τεχνικός έχει αποφασίσει να «απεξαρτηθεί» από την καθημερινή ενασχόληση που επιβάλλουν οι ανάγκες ενός συλλόγου και η πρόταση της Ελλάδας ήταν αυτό που έψαχνε. Κι επειδή έχει «χτίσει» μια περιουσία ακόμα και για τα εγγόνια του, συμφώνησε άμεσα στην οικονομική πρόταση της ΕΠΟ που αγγίζει τις 800.000 ευρώ ετησίως, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα 2 εκατ. ευρώ που αμειβόταν στη Μονακό. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, ο Ιταλός τεχνικός θα είναι παρών στους αγώνες της εθνικής ομάδας ώστε να αρχίσει να διαμορφώνει εικόνα για τους Έλληνες διεθνείς, δείγμα και του πόσο «ζεστά» έχει πάρει τα νέα του καθήκοντα. Με άλλα λόγια, στον πάγκο θα βρίσκεται ο Φερνάντο Σάντος αλλά στην ουσία η «γαλανόλευκη» θα έχει έναν δεύτερο προπονητή που θα βρίσκεται στην εξέδρα και θα σχεδιάζει την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα