Η ΤτΕ αναλαμβάνει «επόπτης» των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Καταλυτικός ο ρόλος που καλείται να αναλάβει η Κεντρική Τράπεζα

Μετά από τον κλάδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ακόμη ένας πυλώνας του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος πρόκειται να τεθεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στην αρχή της εβδομάδας στην παρουσίασης του βιβλίου «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα» του οικονομολόγου και στελέχους του ΥΠ.ΟΙΚ., δρ. Χρήστου Π. Νούνη, είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αναλαμβάνει η ΤτΕ.

Η απόφαση πάρθηκε με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας των μελών και των δικαιούχων των ΤΕΑ που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα στη χώρα μας με τον νόμο 5078/2023 για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο ρόλος που καλείται να αναλάβει η Εποπτική Αρχή είναι καταλυτικός, καθώς με τη χρήση του εργαλείου της εποπτικής αμφισβήτησης η ΤτΕ αφενός θα ασκεί τη χρηματοοικονομική εποπτεία (βλ. επάρκεια τεχνικών προβλέψεων, καταλληλότητα επενδύσεων) αφετέρου θα εποπτεύει τις απαιτήσεις διαφάνειας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προς τα μέλη τους (βλ. συλλογή και επεξεργασία κατάλληλων πληροφοριών καθ’ όλη τη διάρκεια συμμετοχής των ασφαλισμένων στα ΤΕΑ).

Το βάρος της προσπάθειας της ΤτΕ θα πέσει ιδιαίτερα στην άσκηση προληπτικής εποπτείας προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις για τα ασφαλισμένα μέλη –εξ ου και η υιοθέτηση της κινδυνοκεντρικής εποπτικής προσέγγισης που εστιάζει στον έγκαιρο εντοπισμό των άμεσων αλλά και μελλοντικών κινδύνων–, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν έχουν αξία τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν σε μία ενδεχόμενη παράβαση εποπτευόμενου μέλους.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο κεντρικός τραπεζίτης, ο συμβουλευτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος ενισχύεται μέσω της επικοινωνίας με τους εποπτευόμενους φορείς, αφού κατανοώντας καλύτερα τη δομή και λειτουργία αυτών μπορεί να προσδιορίσει την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, βασική επιδίωξη της Εποπτικής Αρχής είναι ο απευθείας διάλογος με τους εποπτευόμενους, ώστε οι τελευταίοι να κατανοούν ότι οι εποπτικές απαιτήσεις είναι κυρίως χρήσιμα εργαλεία για τους ίδιους και την Ασφαλιστική Αγορά.

Επίσης, με τον νέο νόμο δίνεται στην Εποπτική Αρχή η δυνατότητα έγκαιρης και κλιμακωτής παρέμβασης λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των μελών. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων εξυγίανσης ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα