Η πυρκαγιά στις Σέρρες που καίει ένα σχεδόν μήνα

Η δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες, στα σύνορα με τη Βουλγαρία καταγράφηκε από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάζεται σε δορυφορική απεικόνιση

Οι εντυπωσιακές δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων αφορούν στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες, που καίει για έναν μήνα σχεδόν και έχει περάσει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόκειται για τη φωτιά, για την οποία ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών απείλησε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καθώς σύμφωνα με αυτόν και μαρτυρίες κατοίκων έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της για αρκετές ημέρες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου αλλά λόγω των αχαρτογράφητων ναρκοπεδίων στην περιοχή ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση.

Στο βίντεο (animation), που επιμελήθηκε μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζεται η εξέλιξη των καμένων εκτάσεων από την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και την Τετάρτη 15/8.
Η καμένη έκταση στην τελευταία ανανέωση από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus, ανήλθε στα 12.000 στρέμματα (έως τις 15/8/2024, 12:15 τοπική ώρα).
Από τη συνολική καμένη έκταση των 12.000 στρεμμάτων, τα περίπου 8.900 στρέμματα κάηκαν στην περιοχή της Ελλάδας, ενώ τα 3.100 στρέμματα στην περιοχή της Βουλγαρίας.

 

Ο δήμαρχος Σιντικής Γιώργος Τάτσιος ανέφερε πως «η φωτιά πέρασε στη Βουλγαρία, και έχουν ζητήσει εναέρια μέσα από Γαλλία, Ιταλία, και από Σουηδία. Κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία και ζητήσαμε κάποια πράγματα από το υπουργείο για να μην έχουμε τα ίδια. Ζητάμε τη διασφάλιση. Πριν από 10 ημέρες φτάσαμε ένα βήμα προς τη εκκένωση του χωριού Αχλαδοχώρι και αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής. Ζητάμε από το υπουργείο να γίνει ακόμα ένας δρόμος που να συνδέει τα χωριά για να μην θρηνήσουμε ζωές. Πρέπει να γίνουν συστήματα πυρανίχνευσης. Ζητάμε από το υπουργείο να μας εντάξει στις περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιά».

Ο ίδιος δήλωσε στην ΕΡΤ3 ότι όταν προσπάθησαν να επέμβουν οι πυροσβέστες, άκουσαν εκρήξεις από πολεμικό υλικό που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να περιμένουν τη φωτιά σε ασφαλές σημείο. Για είκοσι ημέρες πετούσαν καθημερινά εναέρια μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να ανασχέσουν τη φωτιά, αλλά να μην μπορούν να τη σβήσουν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Σήμερα οι πυροσβέστες, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και περιμένουν να φτάσει εκεί η φωτιά για να σβήσει, όπως ήδη έχει γίνει στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου. Έχουμε ζητήσει να αποναρκοθετηθεί η περιοχή, ώστε να μπορεί να επιχειρήσει η πυροσβεστική αλλά και να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής από τα χωριά της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα