Η πρόβα τζενεράλε θα κρίνει τα… γεννητούρια

Με γοργό ρυθμό συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα του κέντρου, στις οποίες πρωταγωνιστούν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Προς το παρόν δεν έχει συμφωνηθεί το πώς θα σχηματοποιηθεί ο νέος φορέας, αλλά οι συμμετέχοντες στις διεργασίες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις. Είτε προς θετική κατεύθυνση, είτε σε αρνητική. Εκτός των τριών προαναφερόμενων πρώην υπουργών στις συζητήσεις μετέχουν και μέλη της επιτροπής διαλόγου που είχαν συστήσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο λόγος για τους Γιάννη Δατσέρη και Δημήτρη Τσιόδρα, αλλά και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου εκ μέρους των Μεταρρυθμιστών του Σπύρου Λυκούδη.

Για την πορεία των συζητήσεων ενημερώνεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοιχτή γραμμή με τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη. Ωστόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν δείχνει να βιάζεται προκειμένου το κόμμα του να πάρει ενεργά μέρος στην προσπάθεια. Κι αυτό διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το κόμμα του να πέσει εκ νέου σε λήθαργο, όπως είχε γίνει και στο διάστημα του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο κ. Θεοδωράκης εκτιμά πως το πρέπον είναι να ενταχθεί στο εγχείρημα το Ποτάμι, όταν πλέον θα έχει οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα το οποίο θα πρέπει να έχει απήχηση στους πολίτες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εάν και ξεκίνησε ζεστά, εν συνεχεία αποστασιοποιήθηκε, θεωρώντας πως ο νέος φορέας δεν πρέπει να κινηθεί τόσο προς το κέντρο, όσο να εκφράσει τη ριζοσπαστική αριστερά και να στείλει στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις καθημερινά χάνει δύναμη.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, από τη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύουν ότι το εγχείρημα των πρώην υπουργών δεν έχει πολλές πιθανότητες. Μάλιστα, για να δείξουν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, προχώρησαν στη δημοσιοποίηση της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά με τον Σπύρο Βούγια, ο οποίος επέστρεψε στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μετά από τις γιορτές
Καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρίζονται ότι η πρώτη επίσημη εκδήλωση, που θα αποτελέσει ταυτόχρονα και πρόσκληση για την ίδρυση νέου φορέα, θα γίνει στα μέσα του πρώτου μήνα του 2017. Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως η πρόβα τζενεράλε θα είναι μεθαύριο Δευτέρα, στο συνέδριο που διοργανώνει το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου. Το εντυπωσιακό είναι ότι την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όμως τα βαριά χαρτιά είναι στη συνέχεια, όπου θα μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιταλίας, Κώστας Σημίτης και Μάσιμο Ντ’ Αλέμα αντίστοιχα. Στο ίδιο συνέδριο θα τοποθετηθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Λαμπρινίδης και η Μαριλένα Κοππά.

Στο Συνέδριο αναμένεται να ξεκαθαριστούν και τα σχέδια που έχουν οι προαναφερόμενοι. Στο περιθώριο του Συνεδρίου ίσως υπάρξει και παρέμβαση του Κώστα Σημίτη, προκειμένου οι κ.κ. Θεοδωράκης και Γεννηματά να «θυσιάσουν» τα κόμματά τους.

Αναλύσεις…
Πάντως, για να αποδείξουν πόσο προχωρημένες είναι οι συζητήσεις αναφέρουν την ανάλυση που έκανε το «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα κι Ευρώπη» της Άννα Διαμαντοπούλου σχετικά με τον νέο φορέα. Στην ανάλυση οι επιστήμονες αναφέρουν:

«Ένα υποθετικό νέο κόμμα στον χώρο του Κέντρου παρουσιάζει τις εξής δυνατότητες:
•    Έμπειρα στελέχη με εγγεγραμμένη μεταρρυθμιστική διάθεση και έργο.
•    Πόλος έλξης ευρύτερων στρωμάτων μεσαίας τάξης που ζητά σταθερότητα και πολιτικό ορθολογισμό.
•    Διέξοδο σε ανέστιους κεντρώους ψηφοφόρους προτίμησαν την αποχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
•    Να προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα γενόμενο εμβρυουλκός γενικότερων μετατοπίσεων στο φάσμα από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά».

Όμως οι αναλυτές επισημαίνουν και τις ακόλουθες αδυναμίες:
•    Τα στελέχη που έχουν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας ως εν δυνάμει πρωταγωνιστές, είναι γνωστά ονόματα που για πολλούς θεωρούνται παλιό πολιτικό σύστημα. Οι συστημικοί σε μία περίοδο αντισυστημικότητας.
•    Ο επαρκής χρόνος τόσο για την πολιτική συνάρθρωση ενός νέου φορέα με κυβερνητικό πρόταγμα όσο και για την τεχνική συγκρότηση και οργάνωση του σχήματος σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένης της ρευστότητας των εξελίξεων και της γενέσεως εκ του μηδενός.
•    Να πείσει ότι έχει κάτι ριζικά διαφορετικό και πειστικά ειλικρινές να προτείνει σε σχέση με τα άλλα κόμματα του χώρου.

Βέβαια επισημαίνουν ότι αυτό το νέο κόμμα θα έχει και τις εξής ευκαιρίες:
•    Να εκμεταλλευθεί την απίσχνανση των ποσοστών των δύο βασικών διεκδικητών του χώρου (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) και τη δυστοκία της Ν.Δ. να προβεί σε άνοιγμα στον κεντρώο χώρο.
•    Να αφουγκραστεί τις εκκλήσεις από μερίδα πολιτών που ασφυκτιούν, είτε παραμένοντας άστεγοι, είτε από συνήθεια σε κάποιο άλλο σχηματισμό.
•    Να αξιοποιήσει την πολιτική έκθεση και προσαρμογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού φάσματος στα προαπαιτούμενα της κρίσης. Και να εκφράσει με αυθεντικότητα, εμπειρία και αξιοπιστία τις κατάλληλες κοινωνικές δυνάμεις, στους χώρους εργασίας, παραγωγής και έρευνας-καινοτομίας που θα αποτελέσουν τις κρίσιμες εκείνες ομάδες –ακόμα και μειοψηφικές– έμπνευσης και καθοδήγησης της χώρας σε ένα παραγωγικό μέλλον.
•    Να παρουσιάσει κάτι ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο σε όλα τα επίπεδα. Οργανωτικά, πολιτικά, προγραμματικά. Να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, με προσανατολισμό τη νέα γενιά, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο, χωρίς ευχολόγια και προχειρότητες, πέρα από ρητορικά ευχολόγια, συντεχνιακές δεσμεύσεις και τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις.

Και τέλος οι αναλυτές αναφέρουν στην έκθεση τους και τις απειλές που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα να μην αντέξει στις επιθέσεις των παλαιών κομματικών σχηματισμών, ή να μην μπορέσει να προσελκύσει νέα πρόσωπα. Κάτι που θα το οδηγήσει να αναλώνεται στα επιμέρους κι όχι στην πολιτική ουσία, στη δικαιολόγηση της δημιουργίας του παρά στον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο. Δηλαδή, να σπαταλήσει δυνάμεις απαντώντας στο «γιατί έγινε» και όχι στο τι συγκεκριμένο έχει να προσφέρει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα