Η πόλωση θα φουσκώσει(;) την κοίτη

Οι δημοσκοπήσεις είναι εξόχως ενθαρρυντικές για το Ποτάμι και με τον «αέρα» της 3ης θέσης ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του αναπροσαρμόζουν την τακτική τους έναντι των άλλων κομμάτων. Παράλληλα, η απόφαση του Θεοδωράκη να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η σκληρή απάντηση του Θανάση Σκόκου, μέλους της συντονιστικής επιτροπής, δείχνουν ότι το νεοπαγές κόμμα έχει αποφασίσει να εισέλθει στο παιχνίδι της πόλωσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Ποτάμι διεκδικεί τον ρόλο του τρίτου πόλου. Έχοντας «κατασπαράξει» τη ΔΗΜΑΡ, όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της καταλήγει στη Σεβαστουπόλεως, μετά τη Δράση και άλλων πολιτικών κινήσεων, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ. Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του Κινήματος μάλλον αφήνουν αδιάφορη την «πράσινη» βάση κι εκεί χτυπά το Ποτάμι. Δηλαδή, στους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και δεν συμφωνούν με τις εξτρεμιστικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν έχοντας ως βασικό αντίπαλο τη Ν.Δ. και τα άλλα δεξιά κόμματα (βλ. ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ) και ενοχλούνται που το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει μετατραπεί σε συνιστώσα της Ν.Δ. Όμως, την ίδια ώρα νιώθουν τρομοκρατημένα με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, περί μονομερούς διαγραφής του χρέους ή κατάργησης του μνημονίου.

Αυτό το κεντρώο και σοσιαλδημοκρατικό ακροατήριο είναι στους στόχους του Στ. Θεοδωράκη και των συνεργατών του, οι οποίοι προσβλέπουν σε μία σταθερή κυβέρνηση. Έτσι, η απόφαση Θεοδωράκη να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Αφενός μεν στα δύο μεγάλα κόμματα, ότι την επαύριον των εκλογών δεν θα παρακαλάει για μία θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους, όχι μόνο την κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχει το Ποτάμι, αλλά το κυριότερο τις θέσεις του. Επίσης, «κλείνει» το μάτι σε όλους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, ότι είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να στηριχθούν και το σημαντικότερο απορρίπτει κάθε έννοια συνεργασίας με κόμματα τύπου ΑΝΕΛ.

Και βέβαια το γεγονός ότι ματαίωσε τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα αποδεικνύει πως δεν φοβάται να εισέλθει σε σκληρή αντιπαράθεση. Γι’ αυτό και αντιτάχθηκε στο επικοινωνιακό κρεσέντο της Κουμουνδούρου, η οποία ήθελε να περάσει ότι ο Αλ. Τσίπρας δέχεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα τους μικρούς μελλοντικούς του συμμάχους – «απλά αποφάσισε να τον αφήσει να μιλήσει μόνον με τους ψεκασμένους», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Η επιλογή αυτή του Στ. Θεοδωράκη όχι μόνον αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκάλεσε και εκνευρισμό σε στελέχη του. Μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευθεί μια οργισμένη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, την οποία προφανώς δεν θα έκανε αν η συνάντηση δεν είχε ακυρωθεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε το Ποτάμι «ιδεολογικά ασπόνδυλο» και τον Θεοδωράκη πολιτικά αναξιόπιστο.

«Είναι εμφανές ότι ο κ. Σκουρλέτης ούτε μπορεί να εξηγήσει την αυξανόμενη απήχηση του Ποταμιού, ούτε κυρίως και να καταλάβει τους αυτονόητους λόγους που ο Στ. Θεοδωράκης δεν διανοείται να έχει ως συνομιλητή του τον κ. Καμμένο, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα», απαντούσαν στελέχη του Ποταμιού. Επιπλέον, δε, εξέφραζαν την έκπληξή τους για την «απύθμενη αλαζονεία» που, όπως έλεγαν, διακατέχει ξαφνικά ακόμη και στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, καλώντας τους να αντιληφθούν ότι «κυβέρνηση δεν έχουν γίνει ούτε καν στις δημοσκοπήσεις». Φυσικά, στους κόλπους του Ποταμιού μέσω των social media σχολιάστηκε επικριτικά ο δήθεν χρηματισμός βουλευτών, που αναπαρήγαγε με άνεση και… χάρη ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου.

Σκληρή επίθεση

Ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικούς σταθμούς από τις Σέρρες, Τρίπολη, Αγρίνιο και Καβάλα, είπε πως «η σχέση του Καμμένου με τον Τσίπρα είναι προσβλητική για τον κόσμο της Αριστεράς». Σε αυτήν τη συνέντευξη, ο ηγέτης του Ποταμιού μίλησε και για τις ανοικτές διαδικασίες του κόμματός του σχετικά με την επιλογή υποψήφιων βουλευτών: «Αυτό που οι άλλοι το θεωρούν αμάρτημα, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Εμείς δεν θέλουμε οι εθελοντές να είναι οι μόνοι που θα συμμετέχουν στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Τα κόμματα, ακόμα και το Ποτάμι που είναι καινούργιο κίνημα, χωρίς παλιά κατάλοιπα, δεν είναι το κέντρο της ζωής σε μια περιοχή. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκτός κομμάτων, αξιόλογοι, με τις ίδιες προοδευτικές αρχές και αυτοί θα πρέπει να προωθηθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εμείς δεν ψάχνουμε και δεν ψαρεύουμε. Θα έχουμε μεγάλη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων. Θέλουμε ανθρώπους με αρχές, που έχουν προσφέρει στην περιοχή τους και θέλουν να προσφέρουν και στη χώρα. Δεν έχουμε όμως ανάγκη ούτε τους παλιούς πολιτευτές ούτε κάποιους νέους που σκέφθηκαν πως το Ποτάμι είναι μια καλή αφορμή για να βρεθούν από το μηδέν στη Βουλή. Θα έχουμε αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης».

Στην ερώτηση σε ποιο εκλογικό σώμα απευθύνεται το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε με σαφήνεια: «Είναι φιλελεύθεροι προοδευτικοί άνθρωποι, είναι Αριστεροί που πιστεύουν στις αλλαγές, αυτό που λέμε μεταρρυθμιστική Αριστερά. Στο Ποτάμι είναι ο κεντρώος κόσμος, είναι αυτοί που έχουν προδοθεί, που έχουν πιστέψει στον σοσιαλισμό και στη σοσιαλδημοκρατία και πληγώθηκαν. Αυτός όλος ο χώρος που είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος αναζητά αυτή τη στιγμή μια ρεαλιστική προοδευτική διακυβέρνηση και νομίζω ότι το Ποτάμι με τις πολύ συγκεκριμένες απόψεις που έχει σε όλα σχεδόν τα θέματα της χώρας, του δίνει τη σιγουριά ότι εδώ υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μελετούν, που γνωρίζουν, που αναπνέουν στην κοινωνία, που προχωρούν στους ίδιους δρόμους με την κοινωνία και μπορούν να κάνουν τις μικρές βελτιώσεις στην αρχή και την επανάσταση μετά».

Στη Μακεδονία

Σήμερα Σάββατο ο Στ. Θεοδωράκης θα βρεθεί σε Σέρρες και Καβάλα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσκεκλημένος των εθελοντών της πόλης των Σερρών, θα συναντηθεί μαζί τους στη μία το μεσημέρι στο Sofa Bar, στον πεζόδρομο της Παναγή Τσαλδάρη, στο κέντρο της πόλης, για να συνομιλήσει με κατοίκους και δημοσιογράφους. Αμέσως μετά, ο Στ. Θεοδωράκης θα πάει στην Καβάλα προσκεκλημένος των διοργανωτών του 5ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα μιλήσει στο Φεστιβάλ στις 7 το απόγευμα, με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», κι αργότερα θα απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα