Η ΠΓΔΜ μας κουνάει το δάκτυλο, για το μπάχαλο στην Ειδομένη

Αφού πέρασε ένας μήνας, στον οποίο διάφορες περίεργες ΜΚΟ και «αλληλέγγυοι» ακτιβιστές αλώνιζαν στην Ειδομένη, από την απόπειρα περίπου 1.500 προσφύγων και παράνομων μεταναστών να περάσουν δια της… πλαγίας τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε ελέγχους σε οχήματα με προορισμό τον καταυλισμό.

Μετά τα απίστευτης έκτασης επεισόδια της Κυριακής, αστυνομικοί σταματούν ΙΧ αυτοκίνητα και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού. Ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο στη γέφυρα και ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών. Μάλιστα, πηγές της Αστυνομίας ανέφεραν ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λεκτική επίθεση από την ΠΓΔΜ
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι «σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή. Κατά τις χθεσινές (σ.σ. της Κυριακής) ταραχές στην Ειδομένη ζητήθηκε από την Ελλάδα να παρέμβει και να ασφαλίσει τη δική της πλευρά των συνόρων όταν ξέσπασαν οι ταραχές στο σημείο και χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη.

Έχουν υπάρξει επανειλημμένα αιτήματα για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και προληπτική δράση ώστε να αποτραπούν βίαιες ταραχές μεταξύ των μεταναστών αλλά και η παράνομη διέλευση των συνόρων. Η επιβολή του νόμου και της τάξης στα σύνορα, μέσα και γύρω από τον καταυλισμό είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, τηλεγράφημα του σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ αναφέρει ότι στον αντίποδα όλων αυτών το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση δακρυγόνων. Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι 3.000 μετανάστες συμμετείχαν στις ταραχές, την ώρα που η ελληνική αστυνομία δεν έκανε τίποτε. Αναφέρει επίσης το υπουργείο Εσωτερικών: «Επειδή είχαμε πληροφορίες ότι επίκειται ξέσπασμα βίας είχαν αυξηθεί οι δυνάμεις στα σύνορα με αστυνομία και στρατό, αλλά και αξιωματικούς από Ουγγαρία, Τσεχία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία και Αυστρία».

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας»
Με ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» τα εκτεταμένα επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ την Κυριακή.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας πως αυτές οι σκηνές βλάπτουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και την εικόνα της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν ισχύσει η ευρωτουρκική συμφωνία». «Στην Ειδομένη περίπου 11.000 εξ αυτών κοιμούνται εδώ και πολλές εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση», αναφέρει ο Ά. Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει «έτοιμη» να υποστηρίξει την «εκούσια μεταφορά» των ανθρώπων στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής, κάτι που χαρακτηρίζει ως «επείγον». «Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Η βία είναι λάθος, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει πως η Ευρώπη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τώρα, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους πρόσφυγες», καταλήγει ο κ. Έντουαρντς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα