Η κρίση έφερε και τα κουνούπια

Ανύπαρκτα κονδύλια σε κάποιες περιπτώσεις και κακή χρήση τους σε άλλες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποικία κουνουπιών! Αποτέλεσμα; Οι  ιθύνοντες τρέχουν στο και 5΄ αλλά χωρίς… αποτέλεσμα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κατέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την πηγή του κακού για τα δεκάδες σημάδια στα κορμιά των Ελλήνων: «Μικρή σημασία έχουν οι ψεκασμοί από το τέλος Ιουνίου και μετά», τόνισε ο ΙΣΑ, αναφερόμενος στους ψεκασμούς αντιμετώπισης των κουνουπιών.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο η «Α» με σχετικό της δημοσίευμα είχε αναδείξει το γεγονός πως σε πολλές περιοχές ελέω κρίσης χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που προορίζονταν για τους αεροψεκασμούς για άλλες χρήσεις. Μόνο που φέτος το πρόβλημα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ψεκασμός είναι αποτελεσματικός όταν ξεκινάει την εποχή που τα κουνούπια είναι στο στάδιο της προνύμφης (Μάρτιος – Απρίλιος) και τελειώνει τον Οκτώβριο. Όταν οι προνύμφες εξελιχθούν σε «ενήλικα» κουνούπια 2ης και 3ης γενιάς, η προνυμφοκτονία έχει μόνο χαμηλή απόδοση. Παράλληλα, τα φάρμακα για τα ενήλικα κουνούπια είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και πολυέξοδα. Στην Ελλάδα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αμφίβολα αποτελέσματα για τους ψεκασμούς. Χαρακτηριστικό είναι πως σε κάποιες περιοχές οι ψεκασμοί ξεκίνησαν μόλις πριν από λίγες μέρες και ενώ οι κάτοικοι βιώνουν ήδη το δικό τους μαρτύριο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρώτο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου το οποίο εντοπίστηκε στην Αττική. Το γεγονός ότι ο ασθενής δεν αναφέρει ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων ότι μολυσμένα κουνούπια έχουν πλέον περάσει και στον αστικό ιστό και σε πολυπληθείς γειτονιές, όχι μόνο σε περιοχές με λίμνες, έλη, παραποτάμιες ή αρδευτικά κανάλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαν εντοπιστεί 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση. Τα υπόλοιπα 52 εμφάνισαν πυρετό. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι μολυσμένοι με τον ιό που είναι ασυμπτωματικοί.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Συνήθως οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (σ.σ: με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Πάρτε τα μέτρα σας
Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των πολιτών οι οποίοι καλούνται να αυτοπροστατευθούν. Τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται επίσης το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Επίσης, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες στις περιοχές, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων και καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ από την πλευρά του προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιλογή ενδυμάτων, που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, όπως μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια, και τη χρήση εντομοαπωθητικού, που περιλαμβάνει μία από τις εξής δραστικές ουσίες: DEET (Ν,Ν-διεθυλοτολουαμίδη), πικαριδίνη ή ικαριδίνη (picaridin ή icaridin), αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535. Επίσης, συμβουλεύει να κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας, ώστε να απομακρύνεται ο ιδρώτας και να λαμβάνονται πρωτοβουλίες εξυγίανσης του περιβάλλοντος από εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Ποιους προτιμούν
Πρώτα από όλα, ο τύπος αίματος είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει τα κουνούπια να δείξουν την προτίμησή τους. Μία μελέτη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έδειξε πως τα κουνούπια «επισκέφθηκαν» περισσότερο άτομα με ομάδα αίματος 0. Ακολουθεί η ομάδα αίματος Α και η ομάδα Β.

Η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχεται από την αναπνοή, «τραβά» τα κουνούπια σα μαγνήτης. Έτσι, όσοι εκπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προτιμώνται.

Τα κουνούπια εντοπίζουν θύματα, μυρίζοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια άσκησης η συγκέντρωση αυτών των ουσιών είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να δείχνουν την προτίμησή τους.

Η θερμοκρασία του σώματός μας αποτελεί επίσης πόλο έλξης για τα κουνούπια. Αν ήπιατε μπύρα, τότε προετοιμαστείτε για επιδρομή κουνουπιών, καθώς το συγκεκριμένο ποτό αυξάνει την ποσότητα της αιθανόλης που εκκρίνεται μέσω του ιδρώτα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως οι έγκυες έχουν την ατυχία να προσελκύουν τα διπλάσια τσιμπήματα από τους υπόλοιπους λόγω δύο παραγόντων. Εκπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι πιο υψηλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα