Η Ευρώπη σάκος του μποξ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι απειλές για την Ευρώπη, από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ & Ρωσίας

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία οδήγησε στη ρήξη της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η ρήξη την οποία επεδίωκαν οι ΗΠΑ, φαινόταν στην αρχή διαχειρίσιμη. Έχοντας δεδομένο ότι η Γερμανία δεν επεδίωκε την οριστική διακοπή των σχέσεων με τον βασικό προμηθευτή της σε φτηνή ενέργεια, στοιχείο που βοήθησε να διατηρήσει της καλό επίπεδο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η ρήξη δείχνει να βαθαίνει και να γίνεται πλέον οριστική.
Η Ευρώπη χωρίς να μπορεί ν’ ασκήσει σοβαρή δική της πολιτική, δείχνει να σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
Προέκυψαν όμως νέα στοιχεία που δείχνουν μεγάλο πρόβλημα ακόμη και για την ασφάλειά της.

Τον Ιούλιο η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους «να αρχίσουν να αναπτύσσουν σποραδικά δυνατότητες πυρός μεγάλου βεληνεκούς» στη Γερμανία το 2026, αναφερόμενες σε πυραύλους SM-6, πυραύλους Tomahawk και υπερηχητικά όπλα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης.

Οι Ρώσοι απ΄ την πλευρά τους εκτιμούν ότι έτσι «σημαντικές ρωσικές τοποθεσίες της κρατικής και στρατιωτικής διοίκησης θα βρεθούν στο βεληνεκές αυτών των πυραύλων. Ο χρόνος πτήσης των πυραύλων που θα μπορούσαν, στο μέλλον, να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές ως το έδαφός μας, θα είναι περίπου 10 λεπτά».
Προειδοποίησε δε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα καταστούν στόχοι της Ρωσίας στην περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων.
Η Ευρώπη όχι μόνο είναι η κυρίως χαμένη οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γίνεται και η ασπίδα στη ρωσική απειλή , αφήνοντας εκτεθειμένους όλους τους Ευρωπαίους σε κάθε πιθανή ή απίθανη ανάφλεξη στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα