Η Ελλάδα στον… ποδοσφαιρικό καναπέ

Με σπασμένα τα φρένα προς τον γκρεμό της UEFA. Η δημιουργία τρίτης διοργάνωσης –του Europa League 2– και η πενιχρή βαθμολογική συγκομιδή των ελληνικών συλλόγων, οδηγούν σε ποδοσφαιρική καταστροφή

Με σπασμένα φρένα προς τον… γκρεμό οδηγείται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς, αντί οι αρμόδιοι να βάζουν τον πήχη ψηλά, ή ψηλότερα απ’ ό,τι σήμερα, βλέπουν τη μικρή εικόνα και όχι το αύριο που φαντάζει μαύρο και άραχλο.

Πολλοί είναι αυτοί που επιχαίρουν από τις ευρωπαϊκές αποτυχίες των συναγωνιστών που έχουν στις εθνικές διοργανώσεις. Ίσως είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν το νέο πλαίσιο της UEFA, την καταστροφή που έρχεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι βαθμοί που συγκεντρώνουν οι ελληνικές ομάδες είναι ολοένα και λιγότεροι. Φεύγουν καλές σε βαθμολογική συγκομιδή χρονιές και προστίθενται πόντοι που δεν αρκούν ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει καλή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση. Τη διανυόμενη σεζόν είπε αντίο και ο Ολυμπιακός που συνέχιζε στο Europa League και πλέον η Ελλάδα δεν παίρνει άλλους πόντους.

Ο ευρωπαϊκός εξοστρακισμός του Παναθηναϊκού έχει επίσης σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, καθώς στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA έχει παίξει ρόλο και το βάρος της φανέλας στην αγωνιστική πορεία των ομάδων. Αναμφισβήτητα, οι μεγάλοι είναι αυτοί που προσφέρουν πόντους και κατά καιρούς ένας από τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κάνει πορεία τέτοια που ανεβάζει την Ελλάδα στη βαθμολογική κατάταξη της UEFA.

O πολύς κόσμος, αλλά και οι παράγοντες δεν έχουν σταθμίσει ότι έχει αποφασιστεί η  δημιουργία τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης από την UEFA. Aπό το 2021 οι αλλαγές θα υλοποιηθούν και είναι πολύ πιθανό να ρίξουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα δυναμικότητας και ανάπτυξης. Αυτό θα έχει δραματικές οικονομικές επιπτώσεις στις ελληνικές ομάδες, που περιμένουν πώς και πώς τα χρήματα της Ευρώπης προκειμένου να κάνουν το κάτι παραπάνω. Χωρίς τον πακτωλό των εκατομμυρίων από την UEFA, η ποδοσφαιρική Ελλάδα θα μπει στη γωνία.

Η UEFA έχει αποφασίσει τη δημιουργία του Europa League 2, από το καλοκαίρι του 2021 μία τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, που έρχεται να προστεθεί στο ποδοσφαιρικό καλεντάρι, σαν το μικρό αδελφάκι του λαμπερού Champions League και του Europa League. Η νέα διοργάνωση πρέπει να μας απασχολήσει πολύ, καθώς η Ελλάδα δείχνει να έχει βάλει πλώρη γι’ αυτήν μ’ εξαίρεση τον πρωταθλητή που θα πηγαίνει μεν στο Champions League, αλλά για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους θα πρέπει να συμβούν πράγματα και θαύματα.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, έχει τη λογική ότι… «μία νέα διοργάνωση δημιουργεί περισσότερα παιχνίδια για όλους, ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για ομάδες από περισσότερες χώρες για να βρεθούν σε ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης».

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η βασική είναι ότι με την εξέλιξη αυτή οι όμιλοι του Champions League  θα γίνουν ένα ακόμα πιο κλειστό κλαμπ για την ελίτ, το Europa League θα αναβαθμιστεί, κλείνοντας την πόρτα προς τις φτωχές ομάδες, οι οποίες θα στοιβαχτούν κυρίως στη νεοσύστατη διοργάνωση, που θα έχει στην πραγματικότητα τους καταφρονεμένους όλης της Ευρώπης. Μία εξέλιξη με πολύ μεγάλη σημασία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο κίνδυνος υποβάθμισης του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ορατός, καθώς η πορεία των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο ήταν μέτρια έως κακή. Μένει η επόμενη σεζόν να προστεθεί, ώστε ανάλογα με τη βαθμολογική συγκομιδή της πενταετίας να καθοριστεί πού θα παίξουν οι ομάδες μας τη σεζόν 2021-22 (όταν δηλαδή θα μπει στο καλεντάρι και επίσημα το Europa League 2).

Μέχρι πρότινος ο ρεαλιστικός στόχος της Ελλάδας ήταν μία θέση από τη 12η έως την 15η στην κατάταξη της UEFA, που σημαίνει χοντρικά δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Europa League 2 (για τη σεζόν 2021-22).

Σε περίπτωση που πέσουμε στη 16η θέση, τότε το σενάριο είναι καταστροφικό. Χάνουμε έναν εκπρόσωπο, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να ξεκινά από τον 2ο προκριματικό του Champions League (στο μονοπάτι των πρωταθλητών) και οι άλλοι τρεις από τον 2ο προκριματικό του Europa League 2. Στο Europa League δεν θα παίζει κανείς, εκτός αν η ομάδα που συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League αποκλειστεί και ως εκ τούτου «υποβιβαστεί» στα πλέι-οφ του Europa League!

Oι όμιλοι του Champions League θα εξακολουθήσουν να παραμένουν μακρινό όνειρο για τις ελληνικές ομάδες. Τα προκριματικά θα δίνουν μόνο 6 εισιτήρια (4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και 2 από αυτό των μη πρωταθλητών), κάτι που σημαίνει 26 ρεζερβέ εισιτήρια για τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη 9άδα των χωρών που ηγούνται της βαθμολογίας της UEFΑ, αλλά και των δύο κατόχων των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Με άλλα λόγια; Το σεντόνι θα γίνει μακρινή ανάμνηση ή κάτι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η διοργάνωση (όπως και τα τεράστια οικονομικά οφέλη της) θα εξακολουθήσει να είναι πριβέ για τους μεγάλους της Ευρώπης, που θα δουν το χάσμα με τους μικρούς να ανοίγει κι άλλο.

Με τη δημιουργία της τρίτης διοργάνωσης, η UEFΑ θέλει στην ουσία να τονώσει την εμπορικότητα και το ενδιαφέρον στο Europa League, που χάνεται με τους 12 ομίλους και την υποβάθμιση της διοργάνωσης από πολλές ομάδες. Οι όμιλοι θα μειωθούν σε 8 (όπως στο Champions League), και στην πραγματικότητα κι εδώ θα δημιουργηθεί μία πριβέ διοργάνωση κυρίως για τους μεγάλους.

Μέχρι να παρουσιάσει η UEFΑ ένα αναλυτικό πλάνο με τα οικονομικά οφέλη της τρίτης διοργάνωσης για τους συλλόγους, τότε ένα ομιχλώδες πέπλο θα πλανάται πάνω από αυτή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα είναι δεδομένα λιγότερα από αυτά του Champions και του Europa League. Εκεί θα στοιβαχτούν όλη η μεσαία και μικρή τάξη της Ευρώπης κι ό,τι περισσέψει από τα προκριματικά του Europa League.

Όσοι πανηγυρίζουν στις ευρωπαϊκές αποτυχίες των αντιπάλων τους θα πρέπει να αρχίσουν να το ξανασκέφτονται, αφού επηρεάζουν άμεσα την τύχη των δικών τους ομάδων. Η υποτίμηση του ελληνικού ποδοσφαίρου  θα έχει (οικονομικό, αγωνιστικό, ηθικό) αντίκτυπο σε όλες τις ομάδες, αφού φαίνεται ότι η χώρα μας οδηγείται πλέον στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με μικρό περιθώριο ανάκαμψης.

Οι ελληνικές ομάδες κινδυνεύουν να βυθιστούν στην «ανυποληψία» της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, που αν σκεφτεί κανείς ότι θα διεξάγεται την ίδια μέρα και ώρα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) με το Europa League, τότε θα αποτελέσει τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Οι επισκέψεις των ομάδων της ευρωπαϊκής ελίτ στα μέρη μας θα γίνουν ακόμα πιο σπάνιες, οι ελληνικοί σύλλογοι θα περιοριστούν ευρωπαϊκά με συνευρέσεις απέναντι σε αντιπάλους του δικού τους (ή χαμηλότερου) βεληνεκούς.

Η Ελλάδα στον καναπέ

Η ευρωπαϊκή σεζόν συνεχίζεται με τις ελληνικές πλέον ομάδες να παρακολουθούν τη φάση των «16» από τον… καναπέ. Η θέση μας για την επόμενη σεζόν είναι η 15η και η εκπροσώπησή μας ως γνωστόν από 5 ομάδες.

Με το που τελειώσει η φετινή ευρωπαϊκή σεζόν, η Ελλάδα θα χάσει μια σχετικά καλή χρονιά που είχε μαζέψει 6.200 βαθμούς. Τι σημαίνει αυτό;  Θα ξεκινήσει να μαζεύει πόντους για να «κλείσει» πενταετία από τη 16η θέση με μόλις 21.400 βαθμούς (5.400 το 15/16, 5.800 το 16/17, 5.100 το 17/18, 5.100 το 18/19)…

Αν το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε ως στόχο την 11η θέση κοιτώντας την Αυστρία, αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ως στόχο να φθάσουμε τη 15η θέση με όλα τα ευεργετήματά της…

Η βαθμολογία της UEFA το καλοκαίρι διαμορφώνεται ως εξής:

11η Αυστρία με 26.725 βαθμούς (και 5 ομάδες)

12η Ολλανδία με 24.550 βαθμούς (και 5 ομάδες)

13η Δανία με 24.125 βαθμούς (με 4 ομάδες)

14η Τσεχία με 24.000 βαθμούς (με 5 ομάδες)

15η Κύπρος με 21.625 βαθμούς (με 4 ομάδες)

16η Ελλάδα με 21.400 βαθμούς (με 5 ομάδες)

17η Κροατία με 20.000 βαθμούς (με 4 ομάδες)

18η Ελβετία με 20.000 βαθμούς (με 5 ομάδες)

19η Σερβία με 19.500 βαθμούς (με 4 ομάδες)

20η Σκωτία με 18.125 βαθμούς (με 4 ομάδες)

21η Νορβηγία με 18.000 βαθμούς (με 4 ομάδες)

Η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μπορεί η διαφορά με την Κύπρο να είναι μικρή για να κυνηγήσουμε τη 15η θέση, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα χρειαστεί τεράστια υπέρβαση από τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν! Απέχουμε 2.600 βαθμούς από τη 14η Τσεχία, 2.725 από τη 13η Δανία (η οποία έχει και 4 ομάδες, όπερ σημαίνει κάθε νίκη αυτόματα και περισσότεροι πόντοι) και 3.150 βαθμούς από τη 12η Ολλανδία. Από την Αυστρία πλέον δεν έχει νόημα να ψάχνουμε, καθώς εκτός των άλλων έχει ακόμα τη Σάλτσμπουργκ στο Europa League και προσθέτει πόντους.

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια, αντί να κερδίζουμε θέσεις στην κατάταξη της UEFA, χάνουμε, φρόνιμο θα ήταν να κοιτάμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται πίσω από εμάς. Και με εξαίρεση την Ελβετία (η οποία επίσης έχει αυτοκαταστραφεί τις τελευταίες σεζόν) όλες οι υπόλοιπες θα έχουν 4 ομάδες στα προκριματικά, με αποτέλεσμα να παίρνουν και περισσότερους πόντους μιας και κάθε νίκη διαιρείται ανάλογα με τους συλλόγους που εκπροσωπούν την κάθε χώρα.

Η Κροατία (η οποία μπορεί ν’ αυξήσει τη βαθμολογία της μιας κι έχει ακόμα την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Europa League) είναι πίσω μας 1.400 βαθμούς. Στους 1.900 είναι η Σερβία.

Μπορεί η Σκωτία και η Νορβηγία να δείχνουν αρκετά πίσω (3.275 μπροστά και 3.400 αντίστοιχα), όμως με μία καλή προκριματική πορεία της Σέλτικ (έχουν πλέον και τη Ρέιντζερς ανεβασμένη) και της Ρόζενμποργκ θα εκτοξευθούν στο Country Ranking. Γι’ αυτές τις χώρες εάν βάλουν ομάδα στο Champions League θα δώσουν αυτόματα στις χώρες τους επιπλέον μπόνους 1.000 βαθμών (εμείς, εάν βάλουμε ομάδα στους ομίλους, 800 βαθμούς).

 

Το Europa League 2

Η νέα διοργάνωση που προσωρινά παίρνει την ονομασία Uefa Europa League 2 θα έχει 32 ομάδες στη φάση των ομίλων της.

– Το φορμάτ θα έχει 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων και εν συνεχεία νοκ-άουτ αναμετρήσεις για τους «16», «8» και ούτω καθεξής μέχρι τον μονό τελικό.

– Ένας επιπλέον νοκ-άουτ γύρος θα παίζεται πριν από τη φάση των «16» ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν δεύτερες στους ομίλους τους και σε αυτές που τερμάτισαν τρίτες στους ομίλους του Europa League.

– Η νέα διοργάνωση θα έχει 141 παιχνίδια που θα διεξαχθούν μέσα σε 15 εβδομάδες, ακριβώς όπως γίνεται και με το Europa League.

– Ο νικητής της διοργάνωσης θα συμμετέχει άμεσα στο Europa League της επόμενης περιόδου.

– Οι αναμετρήσεις της νέας διοργάνωσης θα διεξάγονται τις Πέμπτες, όπως το Europa League, ωστόσο θα προστεθεί μία τρίτη ώρα έναρξης (17:30) για ορισμένα παιχνίδια.

– Όλοι οι τελικοί των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την τριετία 2021-24 θα γίνουν την ίδια εβδομάδα. Την Τετάρτη αυτός της νέας διοργάνωσης, την Πέμπτη αυτός του Europa League και το Σάββατο αυτός του Champions League.

Λιγότερους από την Κύπρο

Η Ελλάδα την τρέχουσα περίοδο έβαλε 3 ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός) και μάζεψε μόλις 5.100 βαθμούς (πήρε και το μπόνους της ΑΕΚ).

Η Κύπρος φέτος μόνο μάζεψε 6.125 βαθμούς (1.025 παραπάνω). Η Σερβία μάζεψε 6.000 βαθμούς (900 παραπάνω). Η Σκωτία 6.750 και χωρίς μπόνους από Champions League (1.650 παραπάνω). Δύσκολα θα μας περάσουν στη συνολική κατάταξη, εύκολα θα μας πλησιάσουν. Τι σημαίνει εάν τερματίσουμε στη 16η θέση του χρόνου τέτοιον καιρό; Η απόλυτη καταστροφή για τη συμμετοχή των συλλόγων μας στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA τη σεζόν 2021/22, όταν θα έχουμε και το Europa League 2…

Τι θα έχουμε τότε ως ελληνικό ποδόσφαιρο; Αρχικά μόνο τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Το πού θ’ αγωνίζονται, όμως, έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο πρωταθλητής στον δεύτερο προκριματικό του Champions League. Καμία ομάδα στο Europa League. Τρεις ομάδες στον δεύτερο προκριματικό του Europa League 2…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα