Η Εκτίμηση του Λέκκα για τον σεισμό στη Χαλκιδική

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για τις χθεσινές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη Χαλκιδική, τονίζοντας πως τα μοναστήρια του Άγιου Όρους είναι αρκετά ανθεκτικά και πως δεν εμπνέουν ανησυχία.

Σεισμός συνέβη χθες Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική, με τις μεγαλύτερες δονήσεις να φτάνουν τα 4,6 και 4,1 Ρίχτερ. Αρκετοί σεισμολόγοι μελετούν από χθες την κατάσταση στην όλη περιοχή. Ένας από αυτούς και ο Ευθύμης Λέκκας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το Άγιο Όρος θα αντέξει στις όποιες σεισμικές δονήσεις καθώς είναι ανθεκτικό, πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ και τέλος αναφέρθηκε και στο Φαράγγι  της Σαμαριάς εκεί όπου έχασε την ζωή της μια άτυχη τουρίστρια.

Αναλυτικά τα λόγια του προέδρου του ΟΑΣΠ και Καθηγητή Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα

«Εδώ και περίπου δύο μήνες ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότατα που συνεχίστηκε με μικρούς σεισμούς. Πριν 20 μέρες είχαμε έξαρση της σεισμικότητας στην περιοχή και για να είμαστε προετοιμασμένοι κάναμε περιφερειακό συντονιστικό πρόγραμμα στον Πολύγυρο. Στην πιο ακραία περίπτωση θα έχουμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ. Αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα, βλέπουμε πως πρώτη φορά γνωρίζουμε αυτό το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε πριν από 2 μήνες. Με βάση τα δεδομένα είδαμε πως το μέγεθος μπορεί σε ακραία περίπτωση να φτάσει τα 5,5 και 6 Ρίχτερ. Γι’ αυτό φτιάξαμε και το συντονιστικό. Θεωρώ πως τα πράγματα ελέγχονται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό. Ο θάνατος στο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα γεγονός που συνδυάστηκε και με την έντονη βροχόπτωση και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά φαινόμενα, και από αυτά προέκυψε το φαράγγι. Μπορούμε να κάνουμε κάποιες παραβάσεις σε κάποια σημεία και να δώσουμε οδηγίες έτσι ώστε να μειώσουνε τη επικινδυνότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα