Η διπλή ζαριά της Γεννηματά

Τρόπους να αποκαταστήσει την επικοινωνία της με την κοινωνία αναζητεί η Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη για να ανακάμψει το πάλαι πότε πανίσχυρο κόμμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚικού come back κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Και αυτό διότι η τωρινή ηγεσία του Κινήματος μπορεί να είναι νέα, αλλά κουβαλά στους ώμους της τα ουκ ολίγα κακώς κείμενα της «πράσινης διακυβέρνησης». Πάντως, στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά δεν χάνουν την αισιοδοξία τους εκτιμώντας πως ημέρα με την ημέρα όλοι οι ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβουν πως παραπλανήθηκαν με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και των άλλων στελεχών. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η υπόθεση Βαρουφάκη, αλλά και το ότι ένας πρώην κορυφαίος υπουργός, όπως ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της δραχμής, θα προκαλέσουν βαριά τραύματα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Συν τοις άλλοις, και το νέο μνημόνιο θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση.

Έτσι και η Φ. Γεννηματά είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τον πρωθυπουργό σε αυτά τα δύο σημεία. Από τη μία με το να τον καθιστά υπεύθυνο για τα σχέδια Βαρουφάκη και από την άλλη με το να τον κατηγορεί πλαγίως ότι το κόμμα του γοητεύεται με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Εξάλλου, και οι δύο ερωτήσεις που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό η ίδια σε αυτό στοχεύουν. Η κα Γεννηματά επί της ουσίας εμπλέκει τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τους σχεδιασμούς του Plan B του Γ. Βαρουφάκη, και για το εάν είχε προσωπικά εμπλακεί σε αυτούς. Και για να δώσει έμφαση στο όλο ζήτημα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο ζητώντας από τον πρωθυπουργό «είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον κ. Βαρουφάκη, είτε να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του».

Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα η Φ. Γεννηματά τονίζει:
α) Ποια ήταν (και τι περιελάμβανε) η εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για την επεξεργασία Plan B και με ποιο στόχο;
β) Ποια ήταν η ακριβής σύνθεση, ποιες οι ενδιάμεσες αναφορές και ποια η τελική έκθεση της «ολιγομελούς ομάδας» που το επεξεργαζόταν;
γ) Αν και σε ποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις-προτάσεις κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή και πότε και πώς του γνωστοποιήθηκαν;
δ) Ποια ήταν η δική του αντίδραση σε αυτές;
ε) Αν υπήρξαν προπαρασκευαστικές πράξεις ή αν είχαν αρχίσει να εκτελούνται πράξεις για την υλοποίηση του Plan B και ποιες;
στ) Παραμένει κατά την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτος στόχος για τη χώρα η παραμονή στη ζώνη του ευρώ και στην Ενωμένη Ευρώπη;

Η Κεντροαριστερά
Μετά την εκλογή οργάνων να έχει προκύψει από τη συνεδρίαση της ΚΠΕ προ ημερών και την πλήρωση σημαντικών θέσεων στην πυραμίδα του ΠΑΣΟΚ, από την ίδια τη Φ. Γεννηματά, τα πάντα είναι έτοιμα στη Χαριλάου Τρικούπη για το επόμενο βήμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, παράλληλα με την προσπάθεια το κόμμα να «βάλει πλάτη» στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, χωρίς όμως να χάσει τον αυτόνομο λόγο του.

Στο δύσκολο έργο της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλαισιώνεται από μία ομάδα έμπιστών της ανθρώπων, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι στενοί συνεργάτες της επί χρόνια. Από τους πιο στενούς της συνεργάτες, με ιδιαίτερο ρόλο στο κόμμα, είναι ο πρώην βουλευτής του κόμματος Μανώλης Όθωνας και ο Λάμπρος Παλάντζας, που προέρχεται από τη Νεολαία. Από τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπιστεύεται η πρόεδρος και θα ασχοληθεί με επικοινωνιακά και οργανωτικά θέματα, ο έμπειρος στα κομματικά θέματα, πρώην γραμματέας της Νεολαίας, Κώστας Πανταζής και οι Πέτρος Διακογιάννης και Φώτης Τσακοπιάκος, από τα πιο νεαρά στελέχη της ομάδας που «τρέχουν» ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά.

Πέραν του αρμόδιου τομεάρχη Οργανωτικού, Κώστα Ασκούνη, με το οργανωτικό καταπιάνεται ο Θόδωρος Καπετανάκης, ενώ τα οργανωτικά στελέχη που έτρεξαν τις εκλογές στη Β΄ Αθήνας και μαζί με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν στις πλάτες τους και την εκλογή της Φ. Γεννηματά στην προεδρία του κόμματος είναι ακόμα οι: Κώστας Αδαμόπουλος, Νίκος Παπανικολάου, Θωμάς Θωμόπουλος, Δημήτρης Κουρόγιωργας, Γιώργος Κοσβανής, Αλέκος Χολέβας και Σωτήρης Μάνεσης.

Όσον αφορά στην οργάνωση του πολιτικού της γραφείου, η Φ. Γεννηματά έχει επιλέξει αυτό που λέμε «τους δικούς της ανθρώπους». Διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Φώτης Αποστολόπουλος, έμπιστός της και στενός συνεργάτης της από την εποχή της ΕΝΑΕ και την υπερνομαρχία Αθηνών. Τη διεύθυνση του ιδιαίτερου γραφείου της έχει η Αλίκη Γεωργιακόδη, που είναι γνωστή στο κόμμα, καθώς πολλά χρόνια πριν υπήρξε και γραμματέας του Γιώργου Γεννηματά. Βασική γραμματέας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ωστόσο παραμένει η Αντζελίνα Κοκκινοβράχου, ενώ στην υποστήριξη του γραφείου της εργάζονται ακόμα οι Εύα Δημητροπούλου, Κωνσταντίνα Φωτεινοπούλου και Βάλη Πάνα.

Επί πολλά χρόνια συνεργάτης τής Φ. Γεννηματά επί των οικονομικών θεμάτων είναι ο Παναγιώτης Σιατερλής, ενώ επιστημονικοί συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι οι: Βασίλης Χρονόπουλος, Δημήτρης Μάντζος και Αποστόλης Κρυωνίδης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο «ισχυρός άνδρας» πίσω από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ παραμένει ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, με τις συμβουλές του οποίου, όσο και την οργανωτική του εμπειρία να είναι ιδιαίτερα πολύτιμες. Ο ίδιος, πάντως, επιλέγει –όπως κάνει χρόνια πριν– να παραμένει στο παρασκήνιο, και να παρέχει διακριτικά μόνο τις συμβουλές του.

Πολύτιμη θεωρείται ακόμα η συμβολή των λεγόμενων «γεννηματικών» στελεχών του κόμματος, από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ως τον Κώστα Γείτονα και τον Θανάση Τσούρα. Σε αυτούς έχουν προστεθεί και τα στελέχη που στάθηκαν στο πλευρό της Φώφης στην προσπάθεια διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, από τον Πάρη Κουκουλόπουλο έως τον Γιάννη Δατσέρη και άλλοι.

Η Φ. Γεννηματά έχει συχνότατη, αν όχι καθημερινή, συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του κόμματος, κυρίως δε, με τον νέο γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη, τους βουλευτές, αλλά και τους επικεφαλής των τομέων δράσης του κόμματος και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα