Η Αθήνα καθυστερεί, ο Σόιμπλε μας απειλεί και ο χρόνος… τρέχει

«Το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση», είναι το μήνυμα που έστειλε στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά πως για το Βερολίνο αποτελεί απαρέγκλιτο όρο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το Ταμείο εμφανίζει εξωφρενικές απαιτήσεις. Ανέφερε ακόμα πως δεν μπορεί είπε να υπάρξει καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ επέμεινε σε κάθε περίπτωση πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως ακόμα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν κατανοήσει ότι εντός Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χρέους.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια τρόμου, καθώς το Δημόσιο ακολουθεί πολιτική συγκράτησης δαπανών που δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα περίπου 7,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την αποπληρωμή τον Ιούλιο ομολόγων που λήγουν και τόκων. Εάν αυτό συμβεί θα είναι μία επανάληψη των όσων ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015, κάτι που δεν μπορεί να αντέξει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία, που θα γίνουν για μία ακόμη φορά θυσία στον βωμό της μικροπολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Το… σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και τον δανεισμό μέσω ρέπος από τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 836 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά με βαρύ κόστος στην οικονομία.

Αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να στεγνώσει τελείως από ρευστό αγορά, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των καθυστερήσεων -που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει κι άλλο ο λογαριασμός των μέτρων λιτότητας-, ενώ απειλεί να μην ψηφίσει το κείμενο της διακήρυξης των 27 για τη Σύνοδο της Ρώμης. Μάλιστα, εκδόθηκε και σχετικό non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναφέρει επί λέξει:

«Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων. Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος.

Η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα