Η άρνηση Κασσελάκη να δει την πραγματικότητα, προκάλεσε το «πραξικόπημα των 87»

Ο αριθμός 7 από τους 87 που υπέγραψαν, δεν είναι παρά ένα ψυχολογικό τρικ, καθώς με 6 λιγότερους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Οι φίλοι του Στέφανου άνοιξαν πλατφόρμα στήριξης, προσπαθώντας να μαζέψουν 75.000 διαδικτυακές υπογραφές

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη φρουρά Τσίπρα να δείχνει τα δόντια της στο στρατόπεδο των νεοπροεδρικών, που επιστρατεύει το φόβητρο της προσφυγής στη βάση και συλλογή διαδικτυακών υπογραφών.

Το κείμενο των 87 μελών της ΚΕ, εκ των οποίων 7 είναι βουλευτές, και το οποίο άρχισε να διακινείται μεταξύ των στελεχών του κόμματος τα τελευταία 24ωρα, ήταν ένα πρώτο ηχηρό προμήνυμα στην ηγεσία για τα όσα θα ακολουθήσουν στις δύο συνεδριάσεις οργάνων που έχει μπροστά του ο κ. Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Πηγές της Κουμουνδούρου απάντησαν σκωπτικά στο κείμενο των 87, σημειώνοντας ότι «όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και βεβαίως σεβαστές, ωστόσο είναι απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο πρόωρα, από τη στιγμή που έχουν ήδη συγκληθεί τα όργανα».

Οι 87 απαντούν ότι οι ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, μετά από μήνες αδράνειας, έγιναν μόνο όταν έγινε γνωστή η διακίνηση του εγγράφου και η συλλογή υπογραφών.

Οι 87 πάντως θέτουν δύο καίρια ζητήματα προς τον κ. Κασσελάκη, τα οποία δεν είναι άλλα από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκρότηση ενός ενιαίου πόλου των προοδευτικών δυνάμεων με δημοψήφισμα στη βάση, όπως ήδη έχουν ζητήσει Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στον πυρήνα της κριτικής που ασκείται στον κ. Κασσελάκη βρίσκεται η ανάγνωση της πραγματικότητας από την πλευρά της ηγεσίας και την οποία η ηγεσία αρνείται να κάνει, ώστε να μη βρεθεί υπόλογη για το ότι, όπως σημειώνουν, «παρά την τεράστια πτώση των ποσοστών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις».

Για τους αμφισβητίες, η άρνηση του κ. Κασσελάκη να δει την πραγματικότητα ότι «η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν βλέπει εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης», δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο πέρα από το ότι, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, έτσι και σήμερα το μόνο αφήγημα που υπάρχει είναι αυτό του εσωτερικού εχθρού, ακριβώς γιατί απουσιάζει η πολιτική πρόταση και αντί να αθροίζει αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις και στελέχη.

Το κλίμα πολώνεται σε σημείο διχασμού και όσοι μάλιστα πρωτοστατούν στη στήριξη του κ. Κασσελάκη σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση μιλούν για «πραξικόπημα των 87».

«Κανείς δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη ως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ «με τα αποτελέσματα που έχουν φέρει δεν μπορούν να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο της χώρας» ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό One.

Οι φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη άνοιξαν ειδική πλατφόρμα στήριξης του κ. Κασσελάκη και μαζεύουν διαδικτυακές υπογραφές αντί της συλλογής υπογραφών από πολιτικά στελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Το εγχείρημα παραπέμπει ευθέως σε εκλογική αναμέτρηση από τη βάση μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ένα «χαρτί» που βρίσκεται ήδη από πριν τις εκλογές στο τραπέζι από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα που θέτουν τώρα πολλοί είναι αν μπορούν οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη να μαζέψουν 75.000 υπογραφές, όσες ψήφους δηλαδή πήρε για να εκλεγεί πρόεδρος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα πάντως οι φίλοι Κασσελάκη είχαν μαζέψει 2.465 υπογραφές.

Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκάλεσε ο αριθμός 7 ανάμεσα στους 87 που υπογράφουν.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό όριο με όρους κοινοβουλευτικούς, καθώς με μόλις 6 λιγότερους βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον λόγο αυτόν δεν επιδιώχθηκε υπογράψουν το κείμενο ακόμη 4 βουλευτές, αν και συμφωνούσαν με το κείμενο.

Στους 7 φανερούς αν προστεθούν αυτοί οι 4, τότε συνολικά μιλάμε για 11 βουλευτές, όσοι ακριβώς έφυγαν μετά τις δύο διασπάσεις και συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Η φρουρά Τσίπρα έδειξε τα δόντια της και ως προς την ανθρωπογεωγραφία των μελών της ΚΕ που υπογράφουν από την οποία καταδεικνύεται μια διαρροή στελεχών από το στρατόπεδο Κασσελάκη και τον Νίκο Παππά, που αποτελούσε έναν ισχυρό πόλο επιρροής στο κόμμα. Πρόκειται για τους Αθηνά Λινού, Αντρέα Παναγιωτόπουλο και Μίλτο Ζαμπάρα, που θεωρούνται από τις υπογραφές με βάρος στο κείμενο των 87.

Ο κ. Ζαμπάρας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απογοητευμένος από τον κ. Κασσελάκη βλέποντας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα επανεκλογής του με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βλέπει τον πρόεδρο να δίνει χωρίς φειδώ στήριξη στον τοπικό αντίπαλό του πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και διευθυντή της ΚΟ Θάνο Μωραΐτη.

Στις απώλειες για τον κ. Κασσελάκη θα πρέπει να προστεθούν και οι πρώην υποψήφιες ευρωβουλευτές Ελένη Αυλωνίτου και Τζένη Αρσένη, με τις δύο να αποκαλύπτουν και τη δυσαρέσκεια που επικρατεί μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών για την αντιμετώπιση που τους επιφύλαξε η ηγεσία.

Στις απώλειες σε σχέση με τον τελικό συσχετισμό στην ΚΕ θα πρέπει να προσμετρώνται και αυτές του Νίκου Παππά, ο οποίος βγαίνει σαφώς πιο αποδυναμωμένος μετά από εννιά μήνες ηγεσίας Κασσελάκη.

Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας ήταν εκ των στενών συνεργατών του κ. Παππά, ενώ και ο στενός φίλος του Νίκος Καραντιλιόν πήρε θέση δίπλα στους 87.

Σε κάθε περίπτωση, στη μία και μόνο συνεδρίαση της ΚΕ στις 7 Ιουλίου δεν φαίνεται για την ώρα να ανατρέπονται οι συσχετισμοί του κ. Κασσελάκη και, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει να επικυρώσει στο τέλος τον οδικό του χάρτη προς το συνέδριο με δύο συνεδριάσεις fast track.

Η φρουρά Τσίπρα πάντως δεν δείχνει να βιάζεται να σηκώσει κανένα γάντι και ξεκαθαρίζουν ότι κανείς δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στους 7 βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο των 87.

Η αμφισβήτηση Κασσελάκη για τις επιλογές του θα είναι διαρκής όσο εκείνος επιλέγει τον δρόμο των προκλήσεων, όπως σημειώνουν κορυφαία στελέχη.

Η όποια κίνησή τους πάντως συναρτάται άμεσα και από όσα θα αποφασιστούν στο ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο και κυρίως το φθινόπωρο, όταν πλέον θα ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα