Η αναδίπλωση του Μίτσκοσκι αναμένοντας τον Τραμπ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε κάποια διατύπωση στην κοινή δήλωση των ηγετών

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός των Σκοπίων Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς άλλο όνομα χρησιμοποιεί για τη χώρα του στις διεθνείς υποχρεώσεις του (με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών) κι άλλο στο εσωτερικό, καταπατώντας το erga omnes (ένα όνομα για όλες τις χρήσεις) που αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στην Συμφωνία και με βάση αυτό η Ελλάδα προχώρησε σε άρση του βέτο για την είσοδο των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μίτσκοσκι, σε συνέντευξή του στο «Al Jazeera Balkan», ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η χώρα του τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα είναι αυτή που κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη συμφωνία. «Δεν θα συμφωνήσω με τη διαπίστωσή σας ότι δεν τηρώ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είμαι ευτυχής με αυτή τη Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος έχει δηλώσει, πριν τέσσερα χρόνια, ότι αποδέχεται τους όρους Συμφωνίας, και γι’ αυτό δέχθηκε πολιτικές επιθέσεις από την άκρα Δεξιά, αλλά και την άκρα Αριστερά. «Το ζητούμενο είναι γιατί η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι  έχει κάνει η άλλη πλευρά που αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών;» ρώτησε, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Και βέβαια με βάση τη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προχώρησε σε μία κωλοτούμπα, καθώς το «ποτέ Βόρεια για τη Βόρεια Μακεδονία», έγινε «αποδέχομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη χρήση του ονόματος». Βέβαια την μία στιγμή ορκίστηκε στο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και την επομένη ξέχασε τον όρκο του. Ο Μίτσκοσκι κατάλαβε ότι δεν θα πάει μακριά μ’ αυτή την πολιτική, καθώς οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αν και χλιαρές, υπάρχουν, χρησιμοποιεί λαϊκίστικη ρητορική διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο για τους πολίτες της χώρας. Παραφράζοντας το σύνθημα του 2016 από τον Ντόναλντ Τραμπ «Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά» και το σύνθημα της εκ περιτροπής ουγγρικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Κάντε την Ευρώπη Μεγάλη Ξανά», ο Μίτσκοσκι θέλει να κάνει ξανά υπερήφανη τη «Μακεδονία» και τους «Μακεδόνες», για να ξεχαστούν ενδεχομένως οι υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά και φαντάζουν δύσκολο αν όχι αδύνατο να υλοποιηθούν.

Τα Σκόπια αυτή την περίοδο γνωρίζουν ότι πέραν του ελληνικού βέτο έχουν να αντιμετωπίσουν και πιθανό βέτο από την Βουλγαρία. Γι’ αυτό προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ελπίζοντας ότι με την εκλογή Τραμπ θα αποσυρθεί το διάταγμα Μπάιντεν για κυρώσεις σε όποιον υπονομεύει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη ο Όρμπαν, ο οποίος έδωσε πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι (είναι φυγόδικος κατηγορούμενος για δωροληψία και απάτες), δάνεισε 500 εκατομμύρια ευρώ τα Σκόπια, με επιτόκιο μικρότερο από το επιτόκιο που δανείζεται η Ουγγαρία από τις αγορές.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε κάποια διατύπωση στην κοινή δήλωση των ηγετών, εκτός από την απειλή του Στόλτενμπεργκ, ότι θα αποβληθούν από την Συμμαχία. Εδώ υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία)τάσσονται υπέρ της αποβολής των Σκοπίων από την συμμαχία, λόγω παραβίασης της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσδης ερωτηματικό παραμένει για το εάν και τα Σκόπια κόπτονται για τη ΝΑΤΟϊκή προστασία;

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και να ανεχθεί τις προκλήσεις. H Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιδράσει παγώνοντας τα επόμενα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα