Η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συμμετάσχουν σε επιτροπές για την ενέργεια μέσω των οποίων θα οριστικοποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς του φυσικού αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Δηλαδή, πλην της υγροποίησης, μέσω αγωγού που ξεκινά από τα ισραηλινά και κυπριακά «οικόπεδα» και θα καταλήγει στην Κρήτη από όπου θα προωθείται το αέριο στην Ευρώπη.

Στη σύμπραξη αυτή έχει επενδύσει ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους. Και προβλήθηκαν όταν οι δύο πρωθυπουργοί επικοινώνησαν στα τέλη Μαρτίου, στο ζενίθ της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, και συμφώνησαν να γίνει η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Προπομπός αυτής της συνεργασίας θεωρήθηκε η συμφωνία που υπεγράφη τον Αύγουστο ανάμεσα σε Ελλάδα (Πελοπόννησο), Κύπρο και Ισραήλ για υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 2000 MW που θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις τρεις χώρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τις ισραηλινές πετρελαϊκές εταιρίες να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η Ελλάδα το επόμενο έτος προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο τόξο που ξεκινά από το Ιόνιο και εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης.

Ανάμεσα στις υπουργικές συμφωνίες που υπεγράφησαν είναι κι αυτή του κ. Μανιάτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του για διακρατική συνεργασία στην εξερεύνηση φυσικών πόρων της Μεσογείου.

Για την Χρυσή Αυγή

Στη «μηδενική ανοχή στο νεοναζισμό» αναφέρθηκε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Συνέδριο, με την δέσμευση ότι στην Ελλάδα «θα εξαφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή από την πολιτική ζωή».

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, χαρακτήρισε το νεοναζιστικό μόρφωμα ντροπή για οποιαδήποτε χώρα και επισήμανε το γεγονός ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή και πολλά στελέχη της έχουν συλληφθεί.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις απώλειες της κρίσης. Όπως είπε, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27% και το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%. Παράλληλα όμως υπάρχουν θετικά στοιχεία, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ χωρίς χρεοκοπία. Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013 και ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή. Από το 2009 μείωσε το έλλειμμα κατά δεκαπέντε μονάδες.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό κλίμα αλλάζει και η χώρα γίνεται φιλική στην επιχειρηματικότητα όπως δείχνει και το γεγονός ότι μία σειρά μεγάλες εταιρείες από την IBM μέχρι την Nestle δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Ο Βενιζέλος

«Αδράξτε την ευκαιρία και επενδύστε στην Ελλάδα», είπε προς τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρώπη και όχι έχει κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η σχέση Ελλάδας Ισραήλ δεν είναι βραχυπρόθεσμη αλλά βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα και κοινές αξίες.

Στο φόρουμ απευθύνθηκε και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάρ Σαλόμ ο οποίος έκανε εκτεταμένη αναφορά και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής. Κάλεσε επίσης του Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαλόμ είπε ότι είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό ο οποίος του είπε να περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη από την Τουρκία. «Δεν το θέλω μέσω Τουρκίας αλλά μέσω Ελλάδας, ο αγωγός θέλουμε να περάσει μέσα από την Ελλάδα στην Ιταλία και στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλόμ χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα